Kuşburnu Faydaları Nelerdir

kuşburnu faydaları nelerdir
kuşburnu faydaları nelerdir

Kışın o soğuk havalarında insanın içini ısıtmakla kalmayan aynı zamanda şifa dağıtan, yazın sıcak havalarında ise soğuk şerbetiyle insanın içini ferahlatan kuşburnu haşlanarak ve doğranarak tüketilebilen bir bitki türüdür. Anadolu insanının şifa kaynaklarından olan kuşburnu, ortalama ömrü 30-40 yıl olan kuşburnu ağaçlarından toplanan meyvedir. Milattan önce Akdeniz’de saflığı simgeleyen kuşburnunu Romalılar ise karın ağrısına şifa olsun diye tüketmiştir. Ortaçağ’da ise böbrek, safra taşı ve diş eti kanamaları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Eski çağlarda ise kuşburnundan reçel, kek ve şarap yapılarak bu meyvenin tüketildiği bilinmektedir. Dünya genelinde 70 türü bulunan kuşburnunun, ülkemizde ise 27 türü yetişmektedir. Kuşburnu bitkisinin dünya genelindeki gen merkezi Anadolu topraklarıdır. Kuşburnu bitkisinin ülkemizde endüstriyel üretimi ise Tokat, Samsun, Gümüşhane ve Kastamonu illerimizde yapılır.

Kuşburnu Nedir?

Gülgiller ailesinden olan kuşburnu rosa canini, köpek gülü, eglantier ve dog rose adlarıyla da bilinmektedir. Yabani gül olarak da bilinen kuşburnu, kuşburnu ağaçlarındaki çiçeklerin olgunlaşmasının ardından dökülen taç yapraklardan sonra yetişen 1,5-2 cm uzunluğunda ve kırmızı renkteki meyvedir. Bu meyvenin çekirdeği ise beyaz renkte ve tüylüdür.

Anadolu topraklarında yetişen yerli bitkiler arasında yer alan kuşburnu, kayalık ve kırsal kesimlerde kendiliğinden yetişen kuşburnu ağacının meyvesidir. Kuşburnu ağacındaki taç yaprakların dökülmesinden sonra yetişen kuşburnu toplandıktan sonra kurutularak tüketilir.

‘Kuşburnu nedir?’ sorusunun yanıtı birçok hastalığa şifa olmasından dolayı internet ortamında çok araştırılmaktadır. Şimdi kuşburnunun sağlığa faydalarına birlikte göz atalım.

Kuşburnunun Sağlığa Faydaları

  • Kuşburnu C vitamini açısından çok zengin bir besindir. Kış mevsiminde çok yaygın görülen soğuk algınlığından korunmak için bire birdir. Ayrıca tam bir enerji deposu olduğundan yorgunluğa, bitkinliğe ve güçsüzlüğe şifadır.
  • Kuşburnunun sadece 5 gramı vücudun günlük gereksinim duyduğu C vitamininin ortalama yüzde 35’ini, günlük kalsiyum gereksiniminin yüzde 1’ini, günlük A vitamini gereksiniminin yüzde 5’ini ve günlük lif gereksiniminin yüzde 5’ini karşılamaktadır. Aynı zamanda çok besleyici bir meyvedir.
  • Kan basıncını düzenleyen kuşburnu, hipertansiyon hastalarında tansiyonu düşürür. Tansiyon rahatsızlığı olanların hekime danışarak kuşburnu tüketmesi tavsiye edilmektedir.
  • Mesane, safra kesesi ve böbrek rahatsızlıklarında harici olarak kullanılan kuşburnu, metabolizmayı hızlandırdığı gibi güçlü bir idrar söktürücüdür.
  • Kuşburnunun sağlığa faydaları arasında kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmesi de yer almaktadır. Kolesterol rahatsızlığı olanların hekime danışmadan kuşburnu tüketmemesi gerekir.
  • Romatizmadan kaynaklanan ağrıların hafiflemesinde çok etkilidir. Özellikle de iltihaplı eklem romatizmasından kaynaklanan ağrıları dindirir.
  • Boğaz enfeksiyonlarının hafiflemesi için kuşburnu çayı içilmelidir.
  • Kuşburnunun içeriğindeki doğal antioksidanlar vücuttaki toksinleri hızla dışarı atar.
  • Mide ve lösemi kanserinin yayılımını engellediğine yönelik makaleler vardır. Kanser tedavisine kuşburnu ile destek olmak isteyenler hekimlerine mutlaka danışmalıdır.
  • Cilde parlak bir görünüm kazandırır. İçerdiği A vitamini sayesinde saç ve cildin parlak görünmesine destek verir.
  • Basur hastalığı olanlar kuşburnu kürünü mutlaka denemelidir.
  • Cinsel isteği artırıcı etkisi ispatlanmıştır.
  • Kuşburnu anne sütünü ve anne sütünün besin değerini artırır. Ancak bebeğini emziren anneler, doktor onayı almadan kuşburnu tüketmemelidir.
kuşburnu faydaları nelerdir
kuşburnu faydaları nelerdir

Kuşburnunun Sağlığa Zararları

Kuşburnu suyunun bugüne kadar sağlığa herhangi bir zararı saptanmamıştır. Ancak tüketiminde aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Hastaların doktor kontrolünde tüketmesi gereken kuşburnunun sağlığa zararları hakkında şunlar söylenebilir;

  • Emziren anneler ile hamile bayanlar kuşburnunu kesinlikle aşırı tüketmemelidir.
  • Alerjik reaksiyon tetikleyebilen kuşburnunun tansiyon düşürücü etkisi olduğundan dolayı tansiyonu çok düşük olanların kuşburnu tüketmesi halinde istenmeyen sağlık problemleri yaşanabilir.
  • Vücuttaki suyu çok hızlı bir şekilde dışarı attığından aşırı tüketilmesi halinde vücudun susuz kalma riski yükselir.
  • Kuşburnunun aşırı tüketimi böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Yine aşırı tüketiminde bulantı, ishal, yorgunluk ve baş ağrısı gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir.

Kuşburnu Zayıflatır mı?

‘Kuşburnu zayıflatır mı?’ sorusuna direkt evet yanıtını verebilmek maalesef mümkün değildir. Ancak dolaylı yönden zayıflattığından bahsedilebilir. Vücut sıcak suyu soğuk suya göre daha geç attığından sıcak bir kuşburnu çayı içmek uzun süre tokluk hissi verir. Kalori değerleri bir hayli düşük olan kuşburnu, vücuttan ödem atılmasına da destek vermektedir.

100 gram gelen kuşburnu 162 kalori değerindedir.

Fosfor ve potasyum deposu olan kuşburnunun içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca A, B1, B2, E ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, bakır mangan ve çinko mineralleri bakımından da çok zengin bir meyvedir.

Kuşburnu Kürü Nasıl Hazırlanır?

Alternatif tıp birçok hastalığı tedavi ederken kuşburnu küründen istifade eder. Kuşburnu kürü düzenli uygulanırsa özellikle diz kapağı ağrılarına çok iyi gelmektedir. Vücudun C vitamini gereksinimini önemli miktarda karşılayan kuşburnu, düzenli olarak 1 ay boyunca içilmelidir.

Peki, ‘Kuşburnu kürü nasıl hazırlanır?’

Kuşburnu kürü hazırlamak için gereksinim duyulan malzemeler 1 su bardağı su ve kuşburnudur. Aktarların sattığı kuşburnu da kürün hazırlanmasında kullanılabilir. Kürü hazırlarken çay yapmadan evvel kuşburnu meyvelerini çatlatmak gerekiyor. Kaynayan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kuşburnu ilave edildikten sonra 15 dakika demlenmesi için beklenilir. Bu çayın günde 2 ya da 3 defadan fazla içilmemesi gerekiyor.

Önceki İçerikSusam Kaç Kalori
Sonraki İçerikKuşburnu Çayı Neye İyi Gelir