Portakalın Faydaları Nelerdir

portakalın faydaları nelerdir
portakalın faydaları nelerdir

Uzmanlar, C vitamini bakımından çok zengin olan portakalın kış mevsiminde bol tüketilmesini tavsiye etmektedir. Ayrıca kalori değerleri düşük olan portakalın içeriğinde sodyum, kolesterol ve yağ bulunmadığı için en sağlıklı meyveler arasında yer almaktadır.

Portakalın kabuğu ile meyvesi arasındaki beyaz tabaka bol miktarda lif içerdiği ve özellikle bağırsak sağlığına çok faydalı olduğu için mutlaka tüketilmelidir.

Portakalın sağlığa faydaları nelerdir? Portakalın sağlığa faydaları, kalori ve besin değerleri, portakal diyetinin nasıl yapıldığı, portakal maskesinin nasıl uygulandığı, portakal yağının nasıl kullanıldığı ve portakal kabuğunun yenilip yenilmediği bu yazıda incelendi.

Portakal Kaç Kalori?

Kış mevsiminin en fazla tüketilen meyveleri arasında yer alan portakal turunçgiller ailesinin bir üyesi olup, kış mevsiminin soğuk ve ayaz günlerinin de habercisidir. Portakalın protein değeri çok düşük olsa da vitamin ve mineral bakımından çok zengin bir meyve olduğu için dünyanın en popüler meyveleri listesine girmektedir. Yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 90’ını karşılarken, A vitamini gereksiniminin yüzde 5’ini, kalsiyum gereksiniminin ise yüzde 4’ünü karşılar. Karbonhidrat değeri yüksek bir besin olduğu içinde vücuda yüksek miktarda enerji vermektedir. Orta boyutta 1 adet portakal 15 gram karbonhidrat barındırmaktadır.

Portakal kaç kalori? İşte portakalın kalori ve besin değerleri;

  • 30 gram gelen 1 dilim portakal 14 kalori içermektedir.
  • 100 gram gelen küçük boyutta 1 tane portakal 46 kalori içermektedir.
  • 220 gram gelen orta boyutta 1 tane portakal 101 kalori içermektedir.
  • 300 gram gelen büyük boyutta 1 tane portakal 138 kalori içermektedir.

Kalori değerlerinde yüzde 90 karbonhidrat, yüzde 4 yağ ve yüzde 6 karbonhidrat barındırmaktadır.

Portakalın Besin Değerleri (100 gram)

  • Karbonhidrat – 11,55 gram
  • Yağ – 0,22 gram
  • Protein – 0,8 gram
  • Lif – 2,6 gram
  • Potasyum – 171 mg
  • Kalsiyum – 44 mg
  • A Vitamini – 227 iu
  • C Vitamini – 47 mg
  • Demir Minerali – 0,08 gram

Portakalın Faydaları

Kandaki kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlığını koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren portakal, vitamin bombası bir meyve olarak nitelendirilmektedir. Bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltan portakal, romatizmalı eklem yangısına, solunum yolları rahatsızlıklarına, böbrek taşlarına ve yaygın bir mide hastalığı olan ülsere çok iyi gelmektedir. Portakalın içeriğinde sağlığa sayısız faydaları olan güçlü antioksidan maddelerde bulunmaktadır.

Portakalın sağlığa faydaları nelerdir? İşte herkesi kış boyu portakal yemeye teşvik edecek o mucizevi faydalar;

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Turunçgiller grubundaki meyvelerin neredeyse hepsi yüksek miktarda C vitamini içermektedir. Portakalda içerdiği yüksek miktarda C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Vücutta kanser türleri ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilen serbest radikalleri hızla vücuttan dışarı atan C vitamini, hücreleri etkili bir şekilde korumaktadır. Kış mevsiminde özellikle gribal enfeksiyonlara, nezleye ve soğuk algınlığına neden olan virüslerle bağışıklık sistemini güçlendirerek savaşmaktadır. C vitamininin Covid-19 virüsüyle de etkili bir şekilde mücadele ettiği bilinmektedir.

Kolesterolü Düşürür

Bağırsaklardaki fazla kolesterolü hızla vücuttan dışarı atan lif, portakalın beyaz kısmında bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca portakalın içerdiği lifin yüksek kolesterolün düşmesinde oldukça etkili olduğu 2010 yılında gerçekleştirilen ve sonuçları Nutrition Research dergisinde yayınlanan bir araştırmayla ispatlanmıştır. Bu araştırmada, portakal suyunu 2 ay düzenli olarak içen kolesterol seviyesi yüksek kişilerde LDL seviyesinin düştüğü gözlemlenmiştir.

Kalp Sağlığını Korur

Portakalın içerdiği lif, C vitamini ve kolin kalp sağlığını desteklemektedir. Elektrolit bir mineral olan potasyum ise elektriğin vücutta dolaşmasını sağladığından dolayı kalp atışlarını düzenlemektedir. Günlük 4,069 mg potasyum alan kişilerle 1.000 mg potasyum alan kişiler 2012 yılında gerçekleştirilen bir araştırmayla kıyaslanmış ve 4,069 mg potasyum alan kişilerin kalp rahatsızlıklarından ölme riskinin yüzde 49 düştüğü tespit edilmiştir. Portakalın içerdiği potasyum kan basıncını da düşürdüğü için beyin kanaması geçirme riskini de düşürmektedir. Yine portakalın içerdiği folik asit, kardiyovasküler sağlığı tehdit eden homosistein seviyesini de düşürmektedir.

Portakal, vücudun günlük yüzde 15 daha fazla potasyum almasına yardımcı olduğu için yüksek tansiyonu düşürdüğü gibi yüksek tansiyon hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır.

Diyabetin Olumsuz Etkilerini Azaltır

Lif bakımından çok zengin olan portakal, tip 1 diyabet hastalığında kan şekerini düşürmektedir. Tip 2 diyabet hastalığında ise lipidleri, insülin ve kan şekeri seviyelerini düzenlemektedir. Portakal başta olmak üzere turunçgiller sınıfındaki diğer meyvelerin diyabet hastalığında en sağlıklı meyveler arasında yer aldığı Amerikan Diyabet Birliği tarafından da ifade edilmiştir.

Obeziteye Karşı Korur

Portakalın içeriğindeki lif sindirim sistemini düzenlemekte ve daha düzenli bir şekilde tuvalete çıkmaya yardımcı olmaktadır. portakalın sindirim sistemi üzerindeki bu etkisi vücuda kilo kaybettirmektedir. Glisemik indeksi ve yağ oranı düşük olan portakalın besin içeriği ise yüksek olduğundan obeziteye karşı korumaktadır. Besinlerin kan şekeri seviyelerini nasıl etkilediğine dair göstergeye glisemik indeks denilmektedir. Örneğin glisemik indeksi yüksek olan ekmek gibi besinlerin tüketilmesi, glikoz seviyelerini hızla yükseltmektedir.

Görme Kabiliyetini Artırır

A vitamini bakımından en zengin besinler arasında portakalda yer almaktadır. Yine portakalın içeriğinde zeaksantin, lutein ve beta karoten gibi karotenoid bileşenleri bol miktarda içermektedir. Portakalın içeriğindeki bu bileşenler ise ilerleyen yaşın neden olduğu maküler dejenerasyonu önlemektedir. Merkezi görüşün bulanıklaşmasına neden olan maküler dejenerasyonun ise tedavisi bulunmamaktadır. Gözlerin ışığı daha iyi emmesine yardımcı olan A vitamini, gece görüşünü de netleştirmektedir.

Aynı zamanda B vitamini deposu olan portakal, yetişkinlerin günlük tiamin gereksiniminin yüzde 7’sini karşılamaktadır. Böylelikle katarakt riskini düşürmektedir.

Doğum Kusurlarını Engeller

Portakal tam bir folat kaynağıdır. Folat ise anne karnındaki bebeğin gelişimi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Anne adayının vücudunda yeterli folat bulunması doğum kusurlarını engellediği gibi oluşabilecek bazı komplikasyonlarında önüne geçmektedir. Günlük folat alımlarını artırması gereken hamile bayanlar için portakal en sağlıklı besinler arasında gösterilmektedir. Uzmanlar, hamile kalma kararı alındıktan hemen sonra günlük folat alımının artırılmasını önermektedir.   

Kanserden Korur

Portakalın içerdiği yüksek miktardaki C vitamini, DNA mutasyonlarını engellediği için kolon kanserine yakalanma riskini düşürmektedir. Kolon kanseri vakaları üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde bu vakaların yüzde 10-15 gibi önemli bir kısmında BRAF olarak adlandırılan genin mutasyona uğradığı tespit edilmiştir. Ayrıca portakal, portakal suyu ve muz gibi besinleri iki yaşına kadar tüketen çocukların lösemiye yani kan kanserine yakalanma riskinin düştüğü 2004 yılında gerçekleştirilen bir araştırma ile tespit edilmiştir.

Portakal Zayıflatır mı?

Öncelikle taze sıkılmış portakal suyunun kilo aldırabileceğinin bilinmesi gerekmektedir. Çünkü taze sıkılmış portakal suyu tek bir portakaldan değil de 3-4 portakaldan hazırlandığı için kalori değeri yüksektir. Bu nedenle zayıflamak için portakal suyu yerine portakalın kendisi tercih edilmelidir.

portakal zayıflatır mı kaç kalori
portakal zayıflatır mı kaç kalori

Portakal zayıflatır mı? İçeriğinde çok güçlü antioksidan maddeler barındıran ve vücuttaki iltihap oluşumlarıyla savaşan portakal, kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Portakalın günlük düzenli tüketilmesi, aşırı kiloyu engelleyerek obezite riskini düşürmektedir. Böylelikle aşırı kilonun neden olduğu sağlık problemleri de engellenmiş olmaktadır.

Kilo vermek isteyen insanların günlük aldıkları kaloriden daha fazlasını o gün yakmaları gerekmektedir. Günlük alınan kalori ile o gün yakılan kalori arasında eksi 500 fark olması ise her hafta 1 kilo verilmesi anlamına gelmektedir. Portakal ise kalori değerleri bakımından çok düşük olmasının yanı sıra doğal şeker içerdiğinden tatlı krizlerine girilmesini de engellemektedir.

Ancak sadece portakal tüketerek kilo vermenin imkansız olduğunun da bilincinde olunmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye, düzenli egzersiz yapmaya da çok dikkat edilmelidir. Yüksek miktarda lif ve doğal şeker içeren portakal, açlık krizlerini önleyerek ve uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.

Portakalın Sağlığa Zararları Nelerdir?

Portakalın sağlığa olan zararlarına genellikle aşırı tüketimde rastlanmaktadır. Bu nedenle portakalın sağlığa olan zararlarından korunmak için ölçülü tüketilmesi gerekmektedir.

Peki, ‘Portakalın sağlığa zararları nelerdir?’ İşte portakalın sağlığa zararları;

Portakal yüksek miktarda lif içerdiğinden aşırı tüketilmesi sindirim sistemini olumsuz etkileyerek karın ağrısına ve ishale neden olabilmektedir.

Portakalın kalori değerlerinin düşük olması kilo aldırmayacağı anlamına gelmemektedir. Portakalın aşırı tüketiminin kilo alımına yol açabileceği unutulmamalıdır.

Günlük alınan C vitamininin 2 bin miligramı geçmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde mide bulantısı, mide yanması, ishal, kusma, kramp, şişme, uykusuzluk, baş ağrısı ve böbrek taşları gibi sağlık problemlerinin görülme riski artmaktadır. Portakalda çok yüksek miktarda C vitamini içerdiği için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Portakalın içeriğindeki asit oranı çok yüksek olduğu için mide yanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle midesinde sağlık problemi olanların portakalı çok dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Özellikle reflü problemi olan insanlarda portakalın aşırı tüketilmesi mide yanması ve kusmaya neden olabilmektedir.

Beta bloker alan insanlarda portakalı kesinlikle aşırı tüketmemelidir. Çünkü bu tür ilaçlar vücuttaki potasyum seviyesini yükselttiği için potasyum bakımından zengin olan muz, portakal gibi besinlerle birlikte tüketilmesi potasyum seviyesinin yükselmesini kaçınılmaz hale getirmektedir. Vücuttaki potasyumun fazla olması ise böbrekleri sağlıklı olmayan insanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Portakal Kabuğu Yenir mi?

Portakal kabuğunun yenmesi vücutta zehirlenme gibi problemlere neden olmasa da portakalın kendisi kadar sulu ve lezzetli olmadığı bilinmelidir. Portakal kabuğu yenir mi? Organik olmayan portakal kabukları kimyasal maddeler içerdiği için vücut sindirmekte güçlük çekebilir. Daha lezzetli yemekler için usta aşçılar, portakalın özünden faydalanmaktadır.

Organik portakal kabuğunun besin içeriği oldukça yüksektir. Portakalın kabuğu meyvesine göre daha fazla lif içermektedir. Yine portakalın kabuğunda flavonoidler bol miktarda bulunmaktadır. Bu flavonoidler ise kan basıncının düşmesine yardımcı olduğu gibi iltihap oluşumlarını da engellemektedir.

Portakalın kabuğunda A, C, B5 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra riboflavin, niasin, tiyamin, kalsiyum ve folik asit bol miktarda bulunmaktadır. Bu vitamin ve mineraller portakal kabuğunun iç kısmında olsa da kabuğundaki kadar fazla değildir. Portakal kabuğunun iç kısmı portakalın meyvesinden daha fazla lif ve en az portakalın meyvesi kadar da C vitamini barındırmaktadır.

Portakal Diyeti Nasıl Yapılır?

İçeriğinde güçlü antioksidan maddeler barındıran portakal, bu antioksidan maddeler sayesinde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Beslenme tarzında portakala ağırlık vererek ve suyu bol içerek rahatlıkla kilo verilebilmektedir. Portakal diyeti nasıl yapılır? 3 gün boyunca yapılacak portakal diyeti vücuttaki ödemi hızla atarak kilo verdirmektedir. Portakal diyeti yapıldığı günlerde hareketli olmaya da dikkat edilmelidir.

İlk Gün

Sabah kahvaltısı 1dilim kızarmış ekmek, 50 gram peynir, zeytin ve 1 tane orta boyutta portakal ile yapılmalıdır.

Öğle yemeğinde ise 150 gram marul ile 50 gram somon balığından hazırlanan salata, içerisine bal eklenen yarım yağlı 1 bardak yoğurt, kepek ekmeği iki ufak dilim ve 1 adet portakal yenilmelidir.

Akşam yemeğinde de 75 gram mantar, 75 gram ızgara ciğer, 125 gram taze ahududu ile birlikte 2 çorba kaşığı yoğurt, 100 gram taze fasulye ve 1 tane portakal tüketilmelidir.

İkinci Gün

Sabah kahvaltısı 1 dilim kızarmış ekmek, 100 ml portakal suyu ve 1 tane haşlanmış yumurtayla yapılmalıdır.

Öğle yemeğinde ise 150 gram haşlanmış kuru fasulyeyle birlikte kıvırcık, 1 dilim kızarmış ekmeğe sürülen 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 adet portakal yenilmelidir.

Akşam yemeğinde de üstüne kırmızı toz biber serpilen haşlanmış tavuk eti, Brüksel lahanası, brokoli ve 1 tane portakal tüketilmelidir.

Üçüncü Gün

Sabah kahvaltısı 4 dilim kızarmış ekmek, 50 gram yağsız peynir, 1 tatlı kaşığı tereyağı ya da margarin, 1 dilim kavun ve 1 su bardağı portakal suyu ile yapılmalıdır.

Öğle yemeğinde ise orta boyutta 2 tane haşlanmış patates, salatalık, domates, 2 tatlı kaşığı tereyağı, 50 gram yağsız peynir ve 1 tane portakal yenilmelidir.

Akşam yemeğinde de 75 gram yağsız kuzu eti, kabak ve havuç, haşlanmış patates, 100 gram ananas, 125 gram yoğurt ve 1 adet portakal tüketilmelidir.

Portakal Maskesi Nasıl Uygulanır?

Vitamin bakımından en zengin meyveler arasında yer alan portakalın özellikle içerdiği E vitamini cildi beslemektedir. Portakaldan yapılan cilt maskesi ise ciltteki ölü deriyi temizlemektedir. Ayrıca yüzün daha canlı ve temiz görünmesini sağlamaktadır. Portakal maskesi nasıl uygulanır? İşte cildi besleyerek cilt sağlığını koruyan portakal maskesinin uygulanışı;

Portakal maskesi hazırlamak için öncelikle iki yemek kaşığı bal, iki yemek kaşığı yoğurt ve 3 tane portakal kabuğuna gereksinim vardır. Portakal maskesini hazırlarken öncelikle portakal kabukları güneşte birkaç gün kurutulmalı ve daha sonrada blenderda toz haline getirilmelidir. Bu işlemin ardından bal ve yoğurt verilen ölçülerde portakal kabuğu tozunun içerisine atılmalı ve bir kaşık yardımıyla iyice karıştırılmalıdır. Bu karışım sonrası kremsi bir kıvam oluşacaktır.

Artık hazır hale gelen portakal kabuğu maskesi temiz ve yıkanan yüze sürülmeli ve bu maskenin 15 dakika boyunca yüzde kalması için beklenmelidir. Son olarak ılık suyla yüz iyice yıkanmalıdır. Portakal maskesinin cilde düzenli aralıklarla uygulanması cildin daha canlı görünmesine yardımcı olmaktadır.

Portakal Yağı Nasıl Kullanılır?

Portakal yağının cilde uygulanması sivilce ve akne oluşumunu engellediği gibi var olan sivilce ve akneleri de kaybetmektedir. Selülitin en iyi ilaçları arasında portakal yağı da gösterilmektedir. Ciltte iltihap oluşmasını önler ve ciltteki iltihapları da kısa sürede temizler. Cildi hava kirliliğinin olumsuz etkenlerinden korumanın yanı sıra kırışıklığı da engellemektedir.

Portakal yağı nasıl kullanılır? Portakal yağının cilde uygulanması için badem yağıyla inceltilmesi gerekmektedir. Bu işlem yapılmadan kesinlikle cilde uygulanmamalıdır.

Portakal yağı saça uygulanırken de biraz zeytinyağına 10 damla portakal yağı katılarak hazırlanan maske, saça sürülmeli ve yarım saat kadar beklenmelidir. Son olarak saç şampuanla iyice yıkanmalıdır. Bu işlemin her hafta düzenli olarak uygulanması, saçı beslediği gibi yumuşatmaktadır.

Önceki İçerikKereviz Kaç Kalori
Sonraki İçerikMuhallebi Kaç Kalori