Tarçının Faydaları Nelerdir

tarçının faydaları nelerdir
tarçının faydaları nelerdir

Türk mutfağında en fazla kullanılan baharat türleri arasında yer alan tarçın tatlılarımızın ve yemeklerimizin lezzetine lezzet kattığı gibi bitki çayı olarak da tüketilebilmektedir. Aromatik kokusuyla bizlere nostaljik anlarda yaşatan tarçının sağlığımıza ise sayısız faydaları var.

Kabuklarının iç içe sarılmasıyla elde edilen, içeriğinde çok güçlü antioksidanlar barındıran ve besin değerleri de oldukça yüksek olan tarçının faydaları nelerdir? Diyabet rahatsızlığına, regl dönemi ağrılarına ve hipertansiyona çok iyi gelen, kalp sağlığını da destekleyen tarçının faydalarına birlikte göz atalım.

İçerik Başlıkları

Tarçın Nedir?

Tarçının çeşitli tarçın ağaç türlerinin kesilmesiyle elde edildiğini ve ağaçlarının yaprak dökmediğini biliyor muydunuz? Tarçın ağacı kesildikten sonra dış kabuğu çıkarılarak içindeki kabuğun hasadı yapılır. Bu hasattan sonra o bildiğimiz tarçın çubuklarının elde edilebilmesi için iç kabuklar kurutulur. Dairesel şeklinden dolayı her iki tarafı da kuruduğu zaman rahatlıkla kıvrılır.

‘Tarçın nedir?’ sorusunun yanıtında bir çoğumuzun bilmediği bir şey vardır. O da tarçının iki türü olduğudur. Marketlerden ve aktarlardan satın aldığımız tarçına Cassia tarçın denilir ki bu normal tarçın türüdür. Bir de Seylan tarçın vardır ki gerçek tarçın türü olarak bilinir. Ayrıca Seylan tarçının tadı Cassia tarçına göre daha hafif ve daha az acıdır.

Tarçının Sağlığa Faydaları

Tarçının sağlığa faydalarının dolaylı olduğunu söylemekte fayda var. Tarçının farklı rahatsızlıkların tedavisine direkt etki edip etmediğine yönelik çok sayıda araştırma yapılsa da bu araştırmalardan bugüne kadar olumlu bir sonuç alınamamıştır. Buna rağmen tarçının sağlığa dolaylı yönden faydalı olduğunu ispatlayan araştırmaların sayısı da az değildir.

Şu da bir gerçek ki tarçının sağlığa faydaları henüz tam olarak bilinmemektedir. Son zamanlarda tarçının sağlığa faydaları üzerine yapılan araştırmalardan özellikle çubuk tarçının diyabet rahatsızlığına çok iyi gelen bir baharat türü olduğu anlaşılmıştır. Pek çok kanser türüne karşıda koruma sağlayan tarçın, kardiyovasküler rahatsızlıklar ile beyin ve sinir sistemi rahatsızlıklarını da engellemektedir. Tarçının sağlığımıza olan faydaları ise şöyle sıralanabilir;

  • Diyabet ve metabolik sendromu olan hastaların vücudundaki insülini daha verimli hale getirir.
  • Tarçın en güçlü antioksidanlar olarak bilinen polifenol, flavonoidler ve fenolik asit bakımından çok zengindir. Bu antioksidanlar ise vücutta serbest radikal oluşumunu engelleyerek hücrelerin oksidatif hasar görmesini önler. Böylelikle neredeyse bütün kanser türlerine karşı vücudu korur. Tarçının içeriğindeki güçlü antioksidanlar yaşlanma belirtilerini de geciktirir.
  • Tarçının içeriğindeki güçlü antioksidanlar enfeksiyon hastalıklarına karşı ciddi koruma sağlar. Çağımızın yaygın hastalıkları arasında yer alan stresi de azaltır. Tarçının içeriğindeki güçlü antioksidanlar tarçını sağlığımız için doğal bir gıda koruyucusu haline getirmektedir.
  • İnflamasyonu azaltıcı etkisinden dolayı çok eski zamanlardan beri bronşit ve kronik öksürüğün tedavisinde kullanılır. Ayrıca tarçının içeriğindeki biyoaktif bileşenler, vücuda giren virüs, bakteri, mantar ve parazitlerle mücadele ederek enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korur. Bu sayede bu enfeksiyon rahatsızlıklarının vücuda vereceği zararı engeller.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek birçok hastalığa karşı savaşır. Kronik rahatsızlıkların vücuda vereceği zararları antienflamatuar etkisiyle engelleyerek tedavi sürecinde başarı şansını yükseltir.
  • Günümüzde birçok insan kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu kardiyovasküler rahatsızlıklarda genetik yatkınlık kadar diyabet rahatsızlığı da ciddi rol oynamaktadır. Tarçının içeriğindeki bileşenler kardiyovasküler rahatsızlıklara ve diyabete karşı çok ciddi koruma sağlar. Tarçın kan şekerini düşürücü etkisiyle öne çıkan baharat türlerindendir. Tip 2 diyabet rahatsızlığı olanlar, günde 1 gram tarçın tüketirlerse kandaki parametreler olumlu yönde değişir. Diyabet hastalarında kan şekerini dengelerken, sağlıklı kişilerde ise insülin direnci gelişimini engellemektedir. Kolesterolü dengeleyen tarçın, kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürürken, iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Ayrıca kan basıncının düşmesinde etkili olan tarçın, hipertansiyon rahatsızlığı olanlarda kan basıncını kontrol altında tutar.
  • Alzheimer ve Parkinson gibi sinir ve beyin sistemini etkileyen hastalıkların ilerlemesini yavaşlattığı gibi bu hastalıkların semptomlarını yatıştırır. Tarçın düzenli olarak tüketilirse Alzheimer rahatsızlığına neden olan tau proteininin beyindeki üretimini durdurur. Motor duyusal aktivitelerin ve nöronların sağlığının korunmasında da etkili olan tarçının Parkinson rahatsızlığına karşı koruyucu etkisinin yanı sıra Parkinson olan kişilerde hastalık semptomlarını yatıştırır. Bilişsel fonksiyonları daha işlevsel hale getiren tarçın, hafızayı kuvvetlendirdiği gibi çevresel etkenlere karşıda duyarlılığı artırmaktadır.
  • Bebeklerini emziren annelerde süt üretimini artırmaktadır. Ayrıca hamilelik sürecindeki cilt problemlerine çok iyi gelmektedir.
  • Tarçını düzenli olarak tüketen kişilerin cilt elastikiyeti artar. Bu da ciltte çatlak oluşumunu engeller. Ayrıca tarçın ciltteki tahriş, döküntü ve enfeksiyon gibi problemlere çok iyi gelmektedir.
  • Kan şekerini dengeleyen tarçın ani açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçerek kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Besinleri midede daha uzun süre tutarak tokluk hissi verir. Ayrıca kalori değerleri oldukça düşük bir baharat türüdür.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık ve şişkinlik gibi sağlık problemlerini engeller.
tarçının faydaları nelerdir
tarçının faydaları nelerdir

Tarçın Nasıl Tüketilir?

Tarçının insan sağlığına olan faydalarından en iyi şekilde istifade edebilmek için ‘Tarçın nasıl tüketilmeli?’ sorusunun yanıtını bilerek bilinçli tüketmek gerekir. Toz halindeki tarçın yemeklere ve tatlılara katılarak tüketilebilir. Ayrıca tarçın çubuklarını kaynama seviyesine gelen sıcak suyun içerisine atarak 5 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra çayı içilebilir. Uzmanlar, tarçının çayının günde 1 fincan tüketilmesini tavsiye etmektedir. Tarçın cildimiz içinde çok faydalıdır. Tarçın yağları ciltteki problemli bölgelere günde 1 defa olmak üzere az miktarda sürülebilir. Yine sırt ve bel ağrılarına tarçın yağı ile masaj yapılırsa ağrı hafifler. Tarçının bilinen yan etkileri çok az olsa da kronik rahatsızlığı bulunan kişiler, tarçını düzenli olarak tüketeceklerse hekimlerinden onay almalıdırlar.

Tarçının Zararları

Bugüne kadar hep faydasını duyduğunuz tarçının zararları hakkında bilginiz yoksa yazımızı okumaya devam edin. Tarçının bugüne kadar saptanan zararları şu şekilde sıralanabilir;

  • Aşırı tüketilmesi halinde kabızlık sorunu yaşanabilir.
  • Piyasada Çin tarçını olarak satılan tarçın bazı bünyelerde karaciğeri zorlayabilir.
  • Kan şekerini düşürdüğünden dolayı cerrahi operasyonlardan 15 gün evvel tüketimine ara verilmelidir.
  • Tarçına karşı alerjisi olanlar tarçından uzak durmalıdır.
  • Sinnamik aldehite (sinamaldehid) alerjisi olan kişiler, tarçın bu maddeyi barındırdığından dolayı tarçını tüketmemelidir.
  • Karaciğerinde rahatsızlık olan kişiler tarçının çayından uzak durmalıdır.
Önceki İçerikPötibör Bisküvi Kaç Kalori
Sonraki İçerikPekmez Kaç Kalori