Bağırsakların yeterince çalışmaması sonucu yaşanan sağlık problemi olan kabızlık, yaşam kalitesini düşürerek günlük yaşama olumsuz etki eden bir rahatsızlıktır. Kabızlığın temel nedeni yanlış beslenme tarzı sonucunda bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıdır. Kabızlığın diğer nedenleri arasında kullanılan ilaçların yan etkileri, aşırı şeker tüketilmesi, bağırsaklarda hastalık, dışkılamanın zamanında yapılmaması, tümör veya kanser, gebelik ve uzun süreli seyahatlerdir. Kabızlık genellikle posa oranı düşük gıdalar tüketenler ile yağsız besinler tüketenlerde görülür.
Peki, ‘Kabızlık nasıl geçer, ne iyi gelir?’ Şimdi kabızlığa iyi gelen bitkisel çözümleri sizlerle paylaşacağız. Bu bitkisel çözümler kabızlığınıza şifa olmuyorsa altında yatan nedenin bulunması için mutlaka bir hekime başvurun. Çevrenizin tavsiye ettiği posa içerikli veya laksatif hiçbir ilacı kullanmayın.
İçerik Başlıkları
Kabızlığa Bitkisel Çözümler
Kabızlığın bitkisel çözümleri üzerine araştırmalar yapan Ahmet Maranki, özellikle sürekli kabızlığa karşı incir kürünü tavsiye etmektedir. Basura da iyi geldiği bilinen bu kürü hazırlamak için akşamdan bir kabın içerisine 2-3 adet incir konulduktan sonra üstüne bir bardak su dökülür ve sabaha kadar beklenir. Sabah kalkıldığında ise öncelikle incirler tüketilir, daha sonrada kabın içerisindeki su içilir.
Kabızlığa bitkisel çözümler içerisinde yer alan bir başka kür ise şöyle hazırlanır. Frenk kimyonu, keten tohumu, anason ve rezene bir kabın içerisine eşit miktarda konulduktan sonra havan yardımıyla hafifçe dövülerek bir pişirme kabının içerisine alınır. Daha sonra ezilmiş tohumların üstüne 1 bardak kaynar su döküldükten sonra 10 dakika kadar demlenmesi beklenir ve daha sonra süzülür. Bu suyun aç karnına içilmesi kabızlığa çok iyi gelmektedir.
Kabızlığa kış mevsiminin gözde meyvesi portakalda çok iyi gelir. Portakalın sabah aç karnına yenilmesi kabızlığı engeller.
Bir operasyon geçirdikten sonra kabızlık sıkıntısı yaşayanlar ise içeriğinde bol lif barındıran sebze ve meyveleri tüketmelidir.
Kabızlığın bir diğer şifası ise sabahları kalkıldığı zaman aç karnına zeytinyağı içilmesidir.
Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Günümüzde özellikle yanlış beslenme tarzı yüzünden çok sık karşılaşılan bir sağlık problemi haline gelen kabızlığın çözümü bitkisel yollarla arandığı için ‘Kabızlığa ne iyi gelir?’ sorusu internette çok fazla araştırılmaktadır. Kabızlığa ne iyi geldiğini sizler için araştırdık. İşte elde ettiğimiz sonuçlar;
Kabızlık ve şişkinlik probleminin en iyi çözümü hareketli yaşam tarzıdır. Bunun nedenle kabızlık problemi olanların günlük fiziksel aktivitelerini artırmasında büyük fayda olduğunu söyleyebiliriz.
Günlük yaşam içerisinde tüketilen sıvı miktarı artırılmalıdır. Ayrıca içilen suyun oda sıcaklığında olmasına çok dikkat edilmelidir.
Öğünlerin zamanında yapılması da bağırsak hareketlerini düzene sokacağından kabızlığa iyi gelir.
Mürdüm eriği, üzüm ve kayısı gibi meyveler bol tüketilmelidir. Özellikle sabahları kalkıldığı zaman 1 bardak ılık suyla 2-3 adet kuru kayısı yenilmesi kabızlığın yanı sıra şişkinliğe de çok iyi gelecektir.
Tek bir öğünde tıka basa yenilmesi bağırsakları yorgun düşüreceğinden öğünler artırılarak azar azar beslenmeye dikkat edilmelidir.
Sıcak suyun içerisine bal karıştırılarak içilmesi bağırsakların yumuşamasında çok etkili bir yöntemdir.
Yavaş çalışan bağırsakları hareketlendirmek için özellikle kahvaltıda zeytinyağına mutlaka yer verilmelidir. Ayrıca kahvaltılarda siyah çay yerine sinameki, fesleğen tohumu ve Frenk üzümü yaprağı gibi bitkilerden hazırlanan çaylar tercih edilmelidir.
Maydanoz ve salatalık kabuğu kaynatılıp süzüldükten sonra bunun suyu gün içerisinde belli aralıklarla içilebilir.
Kuru erik, kuru kayısı gibi meyveler ile domates suyundan hazırlanan kompostolar öğünlerde içilebilir.
Kabızlığa müshil kadar etkili doğal bir ilaç arayanlar, belirli oranda keten tohumunu aç karnına almalıdır.
Kabızlığın engellemesinde keçiboynuzunun suda kaynatıldıktan sonra tüketilmesi de oldukça etkilidir.
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
İlk 6 ayında anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdaya başlanıldığı zaman kabızlık görülme riski fazladır. Peki, ‘Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?’ Bu sorunun yanıtına geçmeden önce şunu belirtelim ki bebeklerde ek gıdaya başlanmadan bir doktor veya diyetisyen görüşü kesinlikle alınmalıdır. Ayrıca bebekte kabızlık problemi baş gösterdiği zaman bir hekime başvurularak kabızlığın altındaki neden tespit edilmeli ve ek gıdaya öyle devam edilmelidir.
Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerde sıvı tüketimi artırılmalıdır. Ayrıca kuru kayısının, kuru eriğin ve kuru incirin suyu kaynatıldıktan sonra bebeğe içirilerek bağırsaklarının yumuşaması sağlanabilir. Sebze çorbasının içerisine 1 çay kaşığı zeytinyağı eklenmesi de kabızlığı engellemede etkilidir.
Yenidoğan bebeklerde kabızlık sorunu varsa anne sütüne devam edilmeli ve doktora danışmadan ek bir mama bebeğe kesinlikle verilmemelidir.
Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kabızlık, çocuklarda çok sık rastlanan bir sağlık problemidir. Peki, ‘Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir?’ Çocuklarda kabızlığın çaresi öncelikle bağırsakları hareketlendiren ve yumuşatan meyvelerde aranmalıdır. Cam bir kabın içerisine kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi meyveler ufak bir şekilde doğrandıktan sonra üstüne 1 bardak kaynar su dökülür ve bu su ılıyınca 1 kaşık zeytinyağı katılarak ara öğünlerde çocuğa içirilirse kabızlığa çok iyi gelecektir.
Posası yüksek olan meyveler arasında bulunan armudun, kayısının, taze incirin ve zeytinyağının blenderdan geçirilmesiyle hazırlanan karışım kabızlığa çok ciddi fayda sağlar.
Kabızlık problemi yaşayan çocuğa kesinlikle süt verilmemelidir. Çünkü sütün içeriğindeki laktoz bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığı tetikleyici etki yapar.
Hamilelerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Hamilelik sürecinde sık yaşanan problemlerden biriside kabızlık olduğu için ‘Hamilelerde kabızlığa ne iyi gelir?’ sorusu da çok sık araştırılmaktadır. Hamileler, kabızlığın çözümünü ilaçlardansa meyve ve sebzelerde aramalıdır. Kabızlığa çok iyi gelen üzüm, erik, incir, kayısı ve elma gibi meyvelerin yanı sıra kuşkonmaz, lahana, havuç, marul brokoli, pırasa ve yeşil yapraklı sebzeler bol tüketilmelidir.
Lohusalık döneminde kabızlık problemi yaşanıyorsa yoğurt, kefir, sinameki çayı, ceviz, ayran, zeytinyağı, kepekli ürünler ile yulaf gibi posa içeriği yüksek besinler bol tüketilmelidir.
Bebeğini emziren anneler kabızlık problemi yaşıyorsa kuru erik, kuru incir veya kuru kayısıdan yapılan kompostoyu ara öğünlerde tüketmelidir.
Ramazanda Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kabızlık problemini Ramazan ayında oruç tutan birçok insan yaşamaktadır. Peki, ‘Ramazan ayında kabızlığa ne iyi gelir?’
Ramazan ayında kabızlık problemi yaşamak istemiyorsanız gece sahura kalkarak mutlaka sahur yapın. Sahur, kabızlığı engellemenin en etkili yoludur.
Ramazan ayında tutulan oruçtan dolayı gün boyu hiçbir şey tüketilmediğinden iftar vakti çok ağır ve yağlı besinler tüketilerek mide ve bağırsaklar yorulmamalıdır. Orucun ılık suyla birlikte 1-2 tane kuru kayısı ve zeytinyağı ile açılması kabızlığa şifa olacaktır. Daha sonra bir süre beklenmeli ve bir çorbayla iftara devam edilmelidir. Çorbanın içilmesinin ardından bir süre daha beklenerek ana yemek yenilmelidir. Bu şekilde beslenilerek mide ve bağırsakların yavaş yavaş hareketlendirilmesi kabızlığa çare olacaktır.