Gribe Ne İyi Gelir

gribe ne iyi gelir
gribe ne iyi gelir

Gribe ne iyi gelir konulu yazımızda grip ile ilgili her detaya yer verdik. Gribe iyi gelen içecekler, bitkisel tedavi ve daha fazlası bu yazımızda mevcuttur.

Grip Nedir

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte grip insanlar arasında salgın hale gelir. Antibiyotik ilaçlarla gripten kurtulmaya çalışırken doğal yöntemleri bir köşeye iteriz. Meyve ve sebze tüketerek gripten kurtulmaya çalışırız. Aniden başlayan ateş yükselmesi ile grip kendini gösterir. Grip olan hastalar kendini halsiz hissederek ciddi kas ve eklem ağrıları yaşar. Grip olan kişide şiddetli öksürüğün yanı sıra baş ağrısı görülür.

Kimler Risk Altında

Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar ve yaşlılar grip hastalığı için yüksek risk taşır. Kalp, akciğer ve böbrek rahatsızlığı çekenlerde grip çok yoğun görülür. Grip 24 saat içinde bulaşıcı hale gelir. Özel durumlarda grip ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilir. Grip belirtileri ortaya çıkar çıkmaz vakit kaybetmeden uzman doktora görünmek gerekir.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli

Grip olan hastanın durumu kötüye giderse, hastanın ateşi düşmezse, hasta kusmaya başlarsa, yutkunurken ağrı hissederse, kalıcı öksürüklerin yanı sıra baş ağrısı ve nefes alma vermede güçlük yaşanması durumunda hasta vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekir.

Grip Nasıl Bulaşır?

Grip öksürme ve aksırma ile bulaşır. Grip olan kişilerde yüksek ateş görülür. Gripten kurtulmanın en iyi yolu aşı olmaktır. Grip salgını olduğu dönemlerde tokalaşmamaya özen gösterin. Gripten korunmak için hastaların yanına maske takarak gitmek, hastanın özel eşyalarını kullanmamak gerekir.

grip nasıl geçer ne iyi gelir evde
grip nasıl geçer ne iyi gelir evde

Grip Nasıl Geçer?

Grip için tek bir tedavi yoktur. Tedavide amaç belirtileri ve semptomları yok edip hastanın rahatlamasını sağlamaktır. Grip hastalarına anti viral ilaçlar verilir. İlk 48 saat grip virüsünün yayılması önlenir. Tuzlu burun spreyi ile grip sonrası ortaya çıkan burun tıkanıklığı açılır. 6 yaşından küçük çocuklar için mecbur kalınmadık sürece ilaç kullanılmaz. Vücudun ısı kaybını önlemek için bol sıvı tüketmek gerekir. Çay, kahve ve kafein tüketimini azaltın.

Gribe İyi Gelen İçecekler

Grip şikayetleri kış aylarının gelmesi ile birlikte artmaya başladı. Grip için en ideal yöntem gripten korunmak, vücudu sıcak tutmaktır. Boğazı yumuşatacak içecekler için c vitamin yönünden zengin sebze ve meyve tüketmelisiniz. Uzmanlar grip için evlerde bitkisel çayları önermektedir. Emziren kadınlar, hamileler ve kronik rahatsızlığı olanlara bitkisel çay tüketimi önerilmez.

gribe iyi gelen çaylar
gribe iyi gelen çaylar

Bitkisel çaylar ciddi bir rahatsızlığınız ve engeliniz yoksa vücut sağlığınıza herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Gripten korunmak ve gripten kurtulmak için uzmanların önerdiği bitki çayları şunlardır:

  • Adaçayı ve Ekinezya: antiseptik özellikte olan adaçayı ve ekinezya iltihapları giderir. Yutak ağrısını dindiren bu ikili lokal antiseptik ilaçlardan daha etkilidir.
  • Papatya Çayı: Papatya çayı grip etkilerini yok eder rahat uyku çekmenizi sağlar. Kişiye büyük rahatlama etkisi yaratan papatya boğaz ağrısı nedeniyle uyku sorunu çekenlere uzman doktorlar tarafından en çok önerilen bitkidir.
  • Nane Çayı: Nane çayı iltihap giderip boğaz şişkinliğini alır. Yutağı yumuşatarak boğaz tahrişini önler. Taze nane yapraklarını suda 5 dakika kaynatıp nane çayı hazırlayabilirsiniz. Nane çayı kafein içermez. Doğal bir tada sahip nane çayını şeker atmadan tüketmelisiniz.
  • Zencefil Çayı: Bakterileri öldüren zencefil boğaz ağrısına iyi gelir. Boğaz enfeksiyonu geçiren kişilere uzman doktorlar zencefili çok sık tavsiye eder.
  • Tarçın Çayı: Hoş bir aromaya sahip olan tarçın çayı anti bakteriler için doğal bir şifa kaynağıdır. Çinliler soğuk algınlığı tedavisinde tarçını çok sık kullanır. Bitki çaylarına tarçın ilave ederek tarçın tüketebilirsiniz. Badem sütünün içine tarçın ilave ederek hoş lezzetler elde edebilirsiniz.
  • Ebegümeci Çayı: Solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu görev üstlenen ebegümeci çayı öksürüğe, burun akıntısına ve nefes darlığına iyi gelir.

Gribe İyi Gelen Bitkiler

Grip kış mevsiminin kronik rahatsızlıklarından birisidir. Kış aylarının gelmesi ile birlikte burunlar akmaya başlar. Boğaz yanarak grip belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar. Gripten kurtulmak için bitki çayları kullanabilirsiniz. Bitki çaylarının buharı sinüsleri açar ve ciğeri rahatlatır. Grip olan kişiler ılık bitki çayı içerek boğaz tahrişlerinden kurtulabilir. Bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendirip grip virüsünün vücuda girişini önler. Uzmanların grip konusunda önerdiği bitki çayları şunlardır:

  • KUŞBURNU: Kuşburnu vücut direncini güçlendirip grip virüsüne kalkan olur. Günde en az 2 fincan kuşburnu tüketilmesi tavsiye edilir.
  • EKİNEZYA: Günde 3 fincan tüketilen ekinezya çayı üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
  • HİBİSKUS: C vitamin yönünden zengin olan hibiskus grip virüsüne karşı çok güçlü bir antioksidandır. Vücudu rahatlatan hibiskus çayını günde 3 fincan tüketilmesi tavsiye edilir.
  • IHLAMUR: Ihlamur çayı burun tıkanıklığını giderip boğaz ağrısını dindirir. Gribin etkilerini kısa sürede ortadan kaldırır.
  • ZENCEFİL: Uzak doğu Asya ülkelerinden gelen zencefil sindirim sorunu başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde aktif rol oynar. Mide bulantısını gideren zencefil vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Zencefil çok güçlü bir iltihap gidericidir. Solunum yollarını açan zencefil insanların rahat nefes almasını sağlar. Vücut ısısını arttıran zencefili aşırı tüketilmesi tavsiye edilmez.
  • SARIMSAK: Kalp hastalığı, kanser gibi birçok hastalığın şifa kaynağı olan sarımsak gribe iyi gelen bitkilerin başında gelir. İçerdiği alisin maddesi gribin etkilerini kısa sürede yok eder.
  • ZERDEÇAL: Gribi kesip boğaz ağrısını dindiren zerdeçal içinde yer alan kurkumin maddesi gribin etkilerini kısa sürede yok eder. Ilık süt içinde 1 tutam zerdeçal katarak içilmesi durumunda kısa sürede gripten kurtulabilirsiniz.

Grip Aşısı Nedir?

Grip İnfluenza A ve İnfluenza B virüslerinin yol açtığı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip aşısı oluştuğu virüse bağlı olarak her yıl yenilenir. Yüksek risk taşıyan kişiler mutlaka grip aşısı olmalıdır. Astım, diyabet, kalp hastaları, böbrek yetmezliği sorunu olanlar, çocuklar, yaşlılar ve hamileler gripte yüksek risk taşır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gribe daha kolay yakalanır. Organ ve kemik iliği nakli yaptıranlar yüksek risk taşır. Uzun süre aspirin tedavisi gören çocuklar, karaciğeri hasar görenler, reye sendromuna yakalanan kişiler, hastanede çalışan ve hasta bakımıyla meşgul olanlar gribe daha kolay yakalanır.

Grip aşısı kaç doz yapılır?

Grip enfeksiyonu her mevsimde görülür. Ekim ve mayıs aylarında daha yoğun görülür. Aşının koruyucu etkisi 3 hafta içinde ortaya çıkar. Aşı 3 yaş altı çocuklara yarım doz uygulanır. Hiç grip aşısı olmayan 3-8 yaş çocuklara 4 hafta ara ile iki doz aşı yapılır. 9 yaş üstü çocuklara tek seferde tam doz aşı yapılır.

Kimler grip aşısı olmamalıdır?

6 yaşından küçük çocuklar, yumurta alerjisi olanlar, geçmişte grip aşısına karşı reaksiyon geçirenler, ateşli ağır hastalık geçirenler, hamileler, gebe kadınlara grip aşısı yapılmaz.

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?

Grip aşısı canlı olmayan virüslerden yapılır. Bu yüzden grip aşısının herhangi bir hastalık yapma riski yoktur. Grip aşısı olanlarda aşı yerinde ağrı ve hassasiyet artar. Aşı çok iyi tolere edilmelidir. Sistematik ve lokal grip aşısı etkileri 2 gün içinde geçer. Grip aşısı olduktan sonra ciddi şikayet ve rahatsızlıklar görüldüğü taktirde vakit kaybetmeden hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Doktor tavsiyesi olmadan grip aşısı yaptırmak doğru değildir.

GRİPLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Söz konusu sağlık olunca herkesin bu konuda mutlaka söyleyecek bir sözü vardır. Sağlık konusunda o kadar çok bilgi kirliliği var ki anlatamam. Yanıklara doktorlar ısrarla diş macunu sürmeyin deseler de yanık olayında hemen gözlerimiz diş macunu arar. Bilgi kirliliği insan sağlığını olumsuz etkiler. Birçok hastalık iyi olalım derken yaptığımız yanlış uygulamalar sonucu daha kötü hastalığa çevirir. Sağlık alanında bilgi sahibi değilsek bu konuda konuşmamız ve yorum yapmamız doğru değildir. Kulaktan dolma bilgilere itimat etmemeliyiz. Doktorun önermediği hiçbir tedavi yöntemini kullanmamalıyız. Uzman Doktor Nafiz Karagözoğlu griple ilgili doğru bilinen yanlışları açıkladı:

  • Her burun akıntısı ve soğuk algınlığı durumu grip değildir. Grip, soğuk algınlığı ve nezle farklı hastalık türleridir. Grip oluşmasında ana etken virüsken nezle ve soğuk algınlığının oluşmasında virüslerin etkisi yoktur.
  • Grip olan hastanın ateş seviyesi 38 derece üstüne çıkar. Vücudunda eklem ve kas ağrıları ortaya çıkar. Hasta kendini yorgun ve bitkin hisseder. Sırt ve kol bölgesinde ağrılar görülür. Grip sonunda kuru öksürük burun tıkanıklığı ve boğaz ağrıları meydana gelir. Grip hastaları çok sık üşür ve titrer.
  • Kalabalık ortamlarda bulunan kişiler grip konusunda yüksek risk taşır. Kreşe giden çocuklarda, anaokulu öğretmenlerinde, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar, hastane çalışanları ve sürekli rahatsızlığı olanlar yüksek grip riski taşır.
  • Grip daha çok tokalaşma, öpüşme ve aksırma ile bulaşır. Kan yoluyla yada besinlerin iyi temizlenmemiş olmasının grip oluşumunda etkisi yoktur.
  • Grip ilacı hastalık teşhisi konulduktan sonra kullanılmalıdır. Hastalık tedavi sürecinde ilaç kullanılmalıdır. Ben grip olacağım galiba deyip ilaç kullanmaya başlamak doğru değildir.
  • Grip ilaçlarını kullanan hipertansiyon hastaları, kalp damar hastaları, diyabet hastaları, astım ve bronşit hastaları ilaçları mutlaka doktor kontrolünde kullanmalıdır.
Önceki İçerikMısırlı Bulgur Pilavı Tarifi
Sonraki İçerikEt Kapama Tarifi – Nasıl Yapılır