Oruç Tutarken Baş Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer

oruç tutarken baş ağrısı neden olur nasıl geçer
oruç tutarken baş ağrısı neden olur nasıl geçer

Ramazan ayı dışında çay ve kahve gibi içeriğinde yoğun kafein barındıran içecekleri ya da yiyecekleri sık tüketen kişilerin vücutları kafeine karşı bağımlı hale gelir. Ramazan ayında oruç tutarken ise vücuda yeterince kafein alınamaması özellikle orucun ilk günlerinde ciddi baş ağrısı nedenidir. Oruç tutarken bu nedenden kaynaklanan baş ağrısını hafifletmek için sahurda sert bir kahve içilmesi işe yarayabilir.

Ramazan ayında baş ağrısından şikayet eden insanların sayısında ciddi artış yaşanır. Oruç tutarken baş ağrısı yaşanmasının altında yatan nedenleri bulmak için Ramazan ayı dışındaki beslenme alışkanlıklarımıza göz gezdirmek faydalı olabilir. Ayrıca uzmanlar tarafından yapılan önemli uyarıları da dikkate almak gerekiyor.

Oruç Tutarken Baş Ağrısı Neden Olur?

Ramazan ayının özellikle ilk 10 gününde ‘Oruç tutarken baş ağrısı neden olur?’ sorusunun yanıtı çok araştırılmaktadır. Bizlerde Ramazan ayına yaklaştığımız bugünlerde bu konu ile ilgili bir araştırma yaparak sizlere yardımcı olmaya çalıştık.

Hipoglisemi

Oruç tutarken baş ağrısını tetikleyen en önemli etkenlerden birisi kan şekerinin düşmesi yani hipoglisemidir. Sahurda içeriğinde bol şeker barındıran gıdaların yenilmesi kan şekerini ani bir şekilde yükselttikten sonra ani bir şekilde de düşürecektir. Bu da şiddetli bir baş ağrısı için yeterli bir sebeptir. Kan şekerindeki bu ani yükseliş ve düşüşlerin önüne geçmek için glisemik indeksi ve şeker oranı düşük bir diyet uygulanabilir. Glisemik indeksi düşük gıdalar arasında elma suyu, yulaf, yağsız yoğurt ve üzüm gibi besinler yer almaktadır.

Beynin Susuz Kalması

Beynimizin büyük bir kısmını su oluşturmaktadır. Oruç tutarken beyindeki su miktarında azalma olduğu için vücutta histamin salınımı artmaktadır. Beynimiz ise azalan suya direnç gösterebilmek için su tasarrufuna giderek tedbir alır. Beynin bu tedbirini dikkate alan vücudun salgıladığı histamin ise şiddetli baş ağrısına ve yorgunluğa neden olur. oruçluyken vücudun daha az histamin salgılamasını sağlamak için sahurda bol su içmeye ve sıvı tüketmeye dikkat etmek gerekiyor.

Uyku Düzeni

Ramazan ayına girilmesiyle birlikte alışılmış olan uyku düzeni kalkılan sahur nedeniyle bozulur. Bu da gün boyu yorgunluk hissinin yanı sıra baş ağrısını tetikleyici etkenlerdendir. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca oruç tutarken uykunun yeterli alınması baş ağrısını önler.

Gün Boyu Çalışmak

Ramazan ayında oruç tutarken en fazla zorlanan kişiler şüphesiz sabahın erken saatlerinde kalkıp da gün boyu çalışmak zorunda olanlar. Gün boyu çalışan kişiler beslenerek vücutlarının enerji gereksinimini karşılayamadığından vücudun belli bir süre sonra direnç kaybına uğraması baş ağrısına neden olur.

Oruçluyken Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Oruçlu iken çekilen baş ağrısını dindirmek için ilaç alınamadığından ‘Oruçluyken baş ağrısına ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtı neredeyse oruç tutan herkes tarafından merak edilen bir konudur. Bizlerde oruçlu iken baş ağrısını dindirecek ya da hafifletecek yöntemleri sizler için araştırarak bir araya getirdik. İşte o yöntemler;

oruçluyken baş ağrısına ne iyi gelir
oruçluyken baş ağrısına ne iyi gelir

Masaj

İlaç almadan baş ağrısını geçirmenin en etkili yöntemleri arasında alın, şakak ve el ile ayak bölgelerine yapılan masaj da yer alır. Nane yağıyla el baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan yumuşak dokunun bulunduğu bölgeye hafif hafif masaj yapılması baş ağrısını hafifletme de oldukça etkili bir yöntemdir.

Gevşeyin

Oruçlu iken stresli ortamlardan ve kişilerden uzak kalmanız ve kendinizi gevşetmeniz baş ağrınızın hafiflemesinde işe yarayabilir. Çünkü gevşediğiniz zaman beyniniz serotonin hormonunu daha fazla salgılayacak ve bu da baş ağrınızı dindirecektir.

Kısa Bir Uyku

Oruçlu olduğunuz günlerde gün içerisinde fırsat bulursanız karanlık ortamda uyunacak kısa bir uyku geriliminizi ve stresini azaltarak ve uyku eksikliğinden kaynaklanan yorgunluk hissinizi gidererek baş ağrınızı dindirecektir.

Klima ve Rüzgar

Klima ve rüzgar sadece Ramazan ayında değil, normal zamanlarda da ciddi baş ağrısı etkenlerindendir. Sinüzit rahatsızlığı olanlar ise klima ve rüzgar çarpmasına çok daha fazla dikkat etmelidir. Yine de klima ve rüzgara maruz kalınırsa yüz, şakak ve alın bölgelerine masaj yapılması rahatlama sağlayacaktır.

Egzersiz ve Yürüyüş

Oruçlu iken yapılacak hafif egzersiz ve yürüyüşler kan dolaşımını artıracağından doğal olarak vücut direnci de artacaktır. Egzersiz veya yürüyüş yaparken nefes egzersizleri yapılması da baş ağrısının dinmesine yardımcı olacaktır.

Dikkat Dağıtma

Oruçlu iken başınız ağrıdığı zamanlarda müzik dinleyerek, film izleyerek ya da başka bir hobinizle uğraşarak dikkatinizi başka yöne yönlendirmekte baş ağrınızın hafiflemesinde önemli bir yardımcıdır. Ayrıca temiz havada yürüyüş yapmak hem dikkatinizin dağılmasına yardım olacak, hem de dokularınıza daha fazla oksijen gitmesini sağlayacağından baş ağrınızı kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. Yine doğum sancıları sırasında uygulanan nefes egzersizleri gibi egzersizler yapmakta baş ağrısını hafifletir.

İftardan Sonra Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Ramazan ayına girilmesiyle birlikte günlük rutinlerimiz değiştiğinden baş ağrısı şikayetlerinde artış görülmektedir. Özellikle beslenme ve uyku alışkanlıklarımızın değişmesi baş ağrısında önemli etkenlerdir. Ramazan ayında oruçlu iken görülen baş ağrısının iftardan sonrada görülme ihtimali oldukça yüksektir. Peki, ‘İftardan sonra baş ağrısı neden olur ve nasıl geçer’ Şimdi bu konuyu detaylı bir şekilde ele alalım.

Tansiyon

Ramazan ayında akşam ezanının okunmasıyla birlikte başlayan iftar vaktinde çok hızlı yemek yenilmesi veya aşırı tatlı tüketilmesi tansiyon problemlerine neden olur. İftardan sonra aniden yükselen tansiyon ise baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetlerinde ciddi etkenlerdir. Bu tip bir baş ağrısına maruz kalmamak için orucun sindirim sistemi tarafından kolay sindirilen çorbayla açılmasına dikkat edilmelidir. Tatlının ise iftardan birkaç saat sonra tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir.

İftar Menüleri

İftardan sonra maruz kalınan baş ağrılarının önemli nedenlerinden biride iftar menüleridir. Orucun içeriğinde aşırı yağ ve tuz barındıran besinlerle açılmaması gerekir. Böylelikle vücutta çeşitli komplikasyonların görülmesinin önüne geçilmiş olur. Orucu su ve hurma eşliğinde açtıktan sonra çorba içilmelidir. Ramazan ayı dışındaki sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının iftar menülerinde de sürdürülmesi iftardan sonra baş ağrısı çekilmemesi için alınacak önemli bir tedbirdir.

Su İçin

İftardan sonra görülen baş ağrısını hafifletmek için su bol tüketilmelidir. İftar ve sahurda en az 2 bardak su tüketerek vücudun susuz kalmasını önlemek gerekir.

Protein Ağırlıklı Beslenin

Ramazan ayı boyunca şerbetli tatlıların tüketiminde çok ciddi artış yaşanmaktadır. Vücuda gereksinim duyduğundan fazla şeker girmesi baş ağrısının yanı sıra ciddi hastalıklarında tetikleyicisi olabilir. Bu nedenle iftarda ve sahurda şekerli gıdalar tüketmek yerine protein ağırlıklı gıdalar tüketilmesi daha sağlıklıdır. İftardan sonra tatlı gereksiniminin ise meyvelerden, bitter tarzı çikolatalardan ve sütlü tatlılardan karşılanması daha doğrudur.

İftarı yaptıktan sonra genellikle gerilim tipi baş ağrısı görülür. Bu tür baş ağrısına maruz kalmamak için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerekir. İftarın iki kısma ayrılarak azar azar yemek yenilmesi, iftarı yaptıktan 3-4 saat sonra yapılacak hafif egzersizlerle kan dolaşımının artırılması ve vücut direncinin korunması, iftardan sonra soğuk suyla duş alınması iftarın ardından maruz kalınacak baş ağrısını hafifletecektir.

Önceki İçerikAntioksidan Nedir, Ne İşe Yarar
Sonraki İçerikCici Bebe Kaç Kalori