Isırgan otunun hastalıklara şifa amaçlı kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. Ancak ısırgan otunun yapraklarıyla cildin temas etmemesine çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü tüp şeklindeki tüylere sahip olan bu yaprakların içeriğindeki kimyasal asitler cildi tahriş ederek ciltte kızarıklığa ve aşırı kaşıntıya neden olur. Cildin tahriş olmaması için ısırgan otunun eldiven ile toplanması gerekir. Isırgan otu kaynatıldıktan sonra içeriğindeki güçlü yağları çıkarılınca cildi tahriş etme etkisi de ortadan kalkar. Isırgan otunun anti mikrobiyal, antioksidan, ağrı kesici ve anti ülser özellikleriyle sağlığa sayısız faydası vardır. Özellikle böbrek, kalp ve damar ile kemik sağlığına faydaları mucizevidir.
İçerik Başlıkları
Isırgan Otu Nedir?
Isırgan otu ciltle temas ettiğinde her ne kadar cildi tahriş ederek ciltte kızarıklığa ve kaşıntıya neden olsa da sağlığımız için çok faydalıdır. Bu nedenle ısırgan otunun Türk mutfağında kullanım şekli oldukça çeşitlidir. En fazla çorbası ve böreği yapılan ısırgan otunun çayı da çok tüketilmektedir. İçeriğinde A, B2, C, K ve D vitaminlerinin yanı sıra histamin ve kalsiyum ile potasyum gibi mineralleri bolca barındıran ısırgan otu bizleri birçok hastalığa karşı korumaktadır.
‘Isırgan otu nedir?’ sorusuna yaprağından, köklerine ve tohumuna kadar sağlığa faydalarıyla dillerden düşmeyen bir bitki olduğu yanıtı verilebilir. Kökeni Kuzey Asya’ya dayansa da günümüzde dünya genelinde yetiştirilen bir bitki türüdür. Isırgan otu tohumunun kullanımı da son yıllarda çok yaygınlaşmıştır.
Cilt ısırgan otuyla temas ettiği zaman tahriş olan bölgeyi kesinlikle çizmemek ya da kaşımamak gerekiyor. Çünkü kaşındığı ya da çizildiği zaman kimyasallar cilde daha fazla yayılarak ve itilerek tahriş süresini uzatır. Böyle bir durumda tahriş olan bölgenin sabun ve suyla yıkanması en sağlıklı olanıdır. Ek liflerin çıkarılmasında koli bandı işe yarayabilir. Ayrıca soğuk kompresler uygulamanın yanı sıra kalamin losyonu ve aloe vera gibi losyonlarda kullanılabilir.
Isırgan Otu Neye İyi Gelir?
Eski çağlarda bu tarafa tıbbın kullandığı temel bitkiler arasında yer alan ısırgan otunun sindirim sisteminden bağışıklık sistemine kadar sağlığımıza birçok faydası vardır. Isırgan otunun sağlığa faydalarını öğrenmek isteyen insanlar ise ‘Isırgan otu neye iyi gelir?’ sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Şimdi ısırgan otunun sağlığa olan faydalarından söz ederek sizleri bilgilendirmeye çalışalım.
- Vücudumuzu toksinlerden arındırır. Çok etkili bir idrar söktürücü olan ısırgan otu vücudumuzdaki etkisiz toksinlerin hızla dışarı atılmasında etkilidir. Bu sayede bağırsakların besin alımı arttığından sindirim sistemi sağlıklı bir şekilde çalışır. Sağlığımız için tehlike arz edebilecek toksinlerin vücudumuzda birikimini engelleyen ısırgan otu lenf sistemini de uyarmaktadır. Ayrıca böbreklerimizdeki fazla toksinlerinde dışarı atılmasında etkilidir.
- Safra kesesi, mesane ve böbreklerde oluşan taş ve kumun vücuttan atılmasında etkili olduğu gibi bu organlarımızda taş ve kum oluşmasını da engellemektedir. Yine mesanenin enfeksiyon ve ödeme karşı korunmasında etkilidir.
- Isırgan otunun içeriğinde bol miktarda barındırdığı C vitamini ve demir minerali vücudumuzda kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırmaktadır. Bu sayede vücudumuzdaki yaraları hızla iyileştirdiği gibi yüksek enerji sağlayarak kronik yorgunluğa ve anemi rahatsızlığına şifa olmaktadır.
- Isırgan otunun çayı düzenli tüketilirse tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Ayrıca dolaşım sistemindeki gerginliği ve stresi azaltarak kalp ve damar sağlığını destekler.
- Astım, saman nezlesi ve mevsimsel alerjiler gibi günümüzde çok sık rastlanan solunum yolu hastalıklarına şifadır. Yine vücudumuzdaki alerjik reaksiyonları ciddi seviyede düşürmektedir. Astım hastaları ısırgan otunun çayını düzenli tüketirse semptomlarda azalma olduğunu fark edeceklerdir.
- Osteoartrit ve artrit hastaları diz, kalça, el ve omurga bölgelerinde çok yoğun eklem ağrıları hissetmektedirler. Bu bölgelere ısırgan otunun sürülmesi ağrının şiddetini hafifletir. Yine ısırgan otunun ağız yoluyla alınması da ağrının şiddetinin hafiflemesinde etkilidir. Isırgan otu banyosu da eklem ağrılarına ve romatizmal ağrılara çok iyi gelmektedir. Bu banyo için ısırgan otu beş dakika boyunca kaynatılır ve ılıması beklenir. Daha sonra ağrı olan bölgeye masaj yapılmak suretiyle uygulanır.
- Kronik kas ağrılarının hafiflemesinde ve gut hastalığının tedavisinde ısırgan otunun anti inflamatuar özelliği çok etkilidir. Bunun için ısırgan otu çayının içilmesi tavsiye edilir. Ayrıca ısırgan otu takviye olarak da alınabilir.
- Kemiklerde bulunan kalsiyumun korunmasında bor minerali çok etkilidir. Bu mineral ise ısırgan otunun içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu sayede osteoporoz başlangıcını yavaşlatmaktadır.
- Isırgan otu prostat kanserine karşı çok ciddi koruma sağlamaktadır. Yine idrara çıkma, idrar torbasının boşalması, idrarın ardından damlama, ağrılı idrar yapma ve idrar akışındaki azalma gibi hastalıkların tedavisindeki etkisini ispatlayan bilimsel araştırmalar mevcuttur.
- Isırgan otu ekstraktları cilde uygulandığı zaman akne ve sivilcenin şiddeti hafiflediği gibi bakteriyel enfeksiyonları da engellemektedir. İçeriğindeki antioksidanlar yaraları hızla iyileştirdiği, yara izlerinin ve ciltteki lekelerin görünümünü azalttığı gibi yaşa bağlı olarak görülen cilt kırışıklıklarını ve lekeleri vücuttaki anti-aging etkilerini artırarak azaltır.
- Egzama ve suçiçeğinin neden olduğu hastalıkları yok eder. Yanıklara zeytinyağıyla karıştırılarak uygulanırsa tedavi edici etkisi vardır.
- Saç dökülmesini engelleyen ısırgan otu kellik tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Isırgan otunun yaprakları kaynatıldıktan sonra elde edilen su saçın son durulamasında kullanılırsa kafa derisi sağlığı korunduğu gibi kepek oluşumu da engellenir. Bu tedavinin ısırgan otu çayı içilerek desteklenmesi gerekir. Saçların azaldığı bölgelerde yeni saçlar çıkmasını sağlayan ısırgan otu saçları gürleştirir.
- Isırgan otu bebeklerini emziren annelerde daha fazla süt üretimine yardımcı olur.
- Mide bulantısı ve ishalin hafiflemesinde etkilidir.
- Birçok kanser türünün oluşmasını engellemektedir.
- Diş eti iltihaplarından kaynaklanan kanamaları hafifletir.
- Ülser ve hemoroit rahatsızlıklarında görülen semptomları yatıştırır.
- Böcek ısırıklarına çok iyi gelir.
Isırgan Otunun Zararları
- Her şeyden önce şunu belirtelim ki hamilelik sürecinde olan bayanlar ısırgan otunu doktor kontrolünde kullanmalıdır. Çünkü adet döngüsünü etkileyen ve rahim kasılmalarını uyaran ısırgan otu düşüğe neden olabilir.
- Bebeklerini emziren annelerde ısırgan otunu doktor kontrolünde tüketmelidir.
- Isırgan otunun kan basıncını artırıcı etkisi vardır. Bu nedenle hipertansiyon rahatsızlığı olanlar ısırgan otunu çok sık tüketmemelidir.
- Kan şeker seviyesine etki ettiğinden dolayı diyabet rahatsızlığı olanların diyabet kontrolünü sağlamasına olumsuz etki edebilir.
- İdrar yollarındaki rahatsızlıktan dolayı ilaç alanlar, etkili bir idrar söktürücü olan ısırgan otunu doktor kontrolünde tüketmelidir.
- Saç ve cilt sağlığını destekleyen kapsüllerindense kendisinin tüketilmesi daha sağlıklıdır.
- Isırgan otu kanı incelttiğinden dolayı kan inceltici ilaç alanların sık tüketmemesi gerekir.
Çocuklar Isırgan Otu Tüketebilir mi?
Özellikle astım rahatsızlığı olan çocuklarda ısırgan otunun kullanımı yaygındır. Ancak çocukların ne kadar ısırgan otu tüketmesi gerektiği doktor tarafından belirlenmelidir. Çünkü çocuklarda ısırgan otunun dozuyla ilgili yapılmış kapsamlı bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Ayrıca ısırgan otunun çorbası çocukların öğünlerine eklenebilir.
Isırgan Otu Kilo Verdirir mi?
Metabolizmanın çalışmasını hızlandırdığı için zayıflamada önemli bir yardımcı olan ısırgan otu, kan şekeri seviyesini de düşürmektedir. Kas dokusunda birikmiş olan zararlı atıkların hızla dışarı atılmasında etkilidir. Ödem ve idrar söktürücü olduğundan dolayı vücutta aşırı su kaybına neden olduğundan ısırgan otu tüketildikten sonra bol su içilmelidir.