Elma Sirkesinin Faydaları

elma sirkesinin faydaları
elma sirkesinin faydaları

Neredeyse her derde deva olan ve sağlığa olan şifalarıyla günümüzde de en fazla tüketilen sirkeler arasında yer alan elma sirkesi, geçmiş yüzyıllarda da farklı medeniyetler tarafından kullanılmıştır. Sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen ve yemeklere lezzet katan elma sirkesi, kişisel bakımda ve hijyen sağlamak içinde kullanılır.

Sirke çeşitleri içerisinde doğal sağlık denilince akla ilk önce elma sirkesi gelmektedir. Üstelik elma sirkesinin sağlığa olan faydalarının çoğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Kalori değeri ise çok düşük bir sirke türüdür. Bir çorba kaşığı elma sirkesinin içeriğinde sadece 3 kalori vardır. İçeriğinde çok fazla vitamin ya da mineral barındırmayan elma sirkesinin içeriğindeki potasyum ise çok azdır. Ayrıca kaliteli bir elma sirkesinin içeriğinde amino asitler ve antioksidan maddeler bulunur.

Elma sirkesinin faydalarına şöyle bir değinecek olursak çok hızlı kilo verdirir, enfeksiyonlarla savaşır, kan şekerini dengede tutar, diyabet rahatsızlığının belirtilerini yatıştırır, kolesterolü düşürür, boğaz ağrısına çok iyi gelir, ateşi düşürür ve yaraların temizlenmesinde oldukça etkilidir. Şimdi elma sirkesinin faydaları ile ilgili detaylı bir inceleme yapalım.

Elma Sirkesinin Sağlığa Faydaları

Elma sirkesinin insan sağlığına en büyük faydası tip 2 diyabet rahatsızlığı olanlarda görülen belirtilerin kontrol altına alınmasını kolaylaştırmasıdır.

Kan şekerinin düşürülmesindeki etkisi o kadar çok güçlüdür ki diyabet hastaları kullandıkları ilaçların miktarını elma sirkesini düzenli tüketerek azaltabilir.

İçeriğinde yüksek karbonhidrat bulunan yiyeceklerle birlikte tüketildiği zaman dokulardaki insülin duyarlılığını yüzde 19 ila 34 aralığında artırarak kan şekerini hissedilir seviyede düşürür.

Elma sirkesi özellikle göbek bölgesindeki yağları hızla yakarak kişinin zayıflama sürecini hızlandırdığı gibi uzun süre tokluk hissi vererek alınan kalori miktarını düşürür. Günlük 1 çorba kaşığı elma sirkesi tüketenlerin üç ay içerisinde ortalama 1.2 kilo, 2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketenlerin ise ortalama 1.7 kilo verdikleri araştırmalar ile tespit edilmiştir.

Elma sirkesi düzenli tüketildiği takdirde kandaki trigliseritleri, kan basıncını ve kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıklarında riski en aza indirir.

Elma sirkesinin bazı kanser türlerinde kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlattığı ve tümörleri küçülttüğü belirlenmiştir.

Bakterilerinde içerisinde olduğu bazı mikroorganizmaları öldürür. Siğilin, kulak enfeksiyonlarının, tırnak mantarının ve saç bitinin tedavisinde oldukça etkilidir. Modern tıbbın babası olarak kabul gören Hipokrat dahi bundan 2 bin yıl evvel yaraları tedavi ederken elma sirkesinden faydalanmıştır.

Elma sirkesinin E. Coli gibi bakterilerin gıdalarda üreyerek gıdaların bozulmasını engellediği ve doğal bir gıda koruyucu olduğu bilinmektedir.

Elma sirkesinin sağlığa faydaları arasında işimize en fazla yarayacak olan ise diş temizliğindeki etkisidir. Ayrıca ağız kokusundan yakınanlar, elma sirkesini su ile karıştırarak gargara yaparlarsa ağız kokusundan kurtulacaklardır.

Cilde Faydaları

Cildine kimyasal kozmetik ürünlerle değil de doğal yollardan bakım sağlamak isteyenler için asetik asit ve malik asit gibi meyve asitlerini içeren elma sirkesi mucizevi etkilere sahiptir.

Ciltte akne oluşmasının en önemli nedeni olan bakterileri, antibakteriyel özelliği sayesinde öldürür.

İnsanın yaşı ilerledikçe cilt elastikiyetini yitirdiğinden kırışıklıklar görülür. Düzenli olarak tüketilen elma sirkesi cildi sıkılaştırarak cildin elastikiyetini korur ve cilt kırışıklıklarının erken yaşta görülmesini engeller.

Sağlık için genellikle bir probleme işaret etmeyen et benleri estetik görünümü bozarak insana rahatsızlık verebilir. Cilde faydaları sayısız olan elma sirkesi et benlerinin üzerine düzenli olarak sürülürse kurutarak düşürür.

Elma sirkesi suyla seyreltildikten sonra hafif derecedeki güneş yanıklarının üzerine sürülürse geçici rahatlama sağlar.

Peeling ciltteki yaşlı ve ölü hücrelerin cildin soyularak ciltten uzaklaştırılması işlemidir. Bu işlem, kimyasal yollarla yapılabileceği gibi fiziksel yollarla da yapılabilir. İçeriğinde malik asit olarak adlandırılan bir meyve asidi barındıran elma sirkesi, kimyasal peeling işleminde kullanılarak cildin en dış tabakasının soyulmasına yardım edebilir.

Yüze Faydaları

Yüz yıkama suyu olarak kullanılan elma sirkesi, cildi ve ciltteki gözenekleri derinlemesine temizler. Yüz, her gün seyreltilmiş elma suyuyla yıkanırsa yüzdeki kir, yağ ve ölü cilt hücreleri gibi kalıntılar temizlenir. Cildi bakterilerden ve diğer yabancı maddelerden temizleyen doğal bir cilt toniği arayanlar için elma sirkesi en iyi alternatiftir. Elma sirkesiyle doğal bir tonik hazırlamak için 1 ölçü elma sirkesinin 2 ölçü arıtılmış suyla seyreltilmesi yeterlidir. Cilt temiz suyla güzelce yıkandıktan sonra bu karışım bir pamuk aracılığıyla yüze sürülür. Karışımı cilde eşit şekilde dağıtmak için sprey şişesinden faydalanılabilir. Yüzleri yağlı ve akneye yatkın olanlar bu toniği mutlaka uygulamalıdır. Cildi hassas olanlar ise karışımı daha fazla seyrelterek kullanabilirler. Yüze faydaları ile bilinen elma sirkesini asidik cilt bakım ürünleriyle birlikte kesinlikle kullanmamak gerekir.

Saça Faydaları

Elma sirkesinden yapılan saç maskesi ile saç bakımı yapılabilir. Ölü deriyi vücuttan atan elma sirkesi, saçtaki kepek sorununa son verdiği gibi saçların parlak görünmesini sağlar. Saçlarının rengini açmak isteyenler elma sirkesinden faydalanabilir. Maske boyalı saçlara bakım için yapılacaksa sirkenin suda iyice seyreltildikten sonra maskenin yapılması gerekir. Ayrıca saçlarında renk değişimi istemeyenler ve sadece saç bakımı yapacak olanlarda elma sirkesini suda iyice seyrelterek maskeyi hazırlamalıdır.

Elma sirkesinden saç maskesi hazırlamak için bir çay bardağı suyla elma sirkesi karıştırılarak içerisine bir çay kaşığı tuz ilave edilir. Daha sonra bu karışım saçlara sürülür. Bu karışım saçta bir saat bekletildikten sonra saçlar soğuk suyla yıkanarak bu karışım saçtan çıkarılır. Bu karışım her ne kadar saça faydaları ile bilinse de uygulama esnasında kesinlikle saç diplerine değdirmeyin. Çünkü asidik olduğundan deride yanma hissine neden olur.                 

Önceki İçerikSebzeli Yaz Türlüsü Tarifi
Sonraki İçerikFıstık Kaç Kalori