Biberiyenin Faydaları Nelerdir

biberiyenin faydaları nelerdir
biberiyenin faydaları nelerdir

Şifalı baharatlar arasında yer alan biberiye ağrı kesici ve iltihap sökücü olarak çok eski zamanlardan beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Nörolojik ve sinirsel problemlere de çok iyi gelen biberiye Alzheimer ve demans rahatsızlıklarına karşı çok ciddi koruma sağlar. Aynı zamanda hafızayı da kuvvetlendirmektedir. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral barındıran biberiye çok kuvvetli antioksidan özelliği olan bitkiler arasındadır. Biberiyenin yağı ise vücudumuzdaki serbest radikallerle mücadele ettiğinden kansere karşı koruma sağlar. Eklem hastalıklarına ve kas spazmına çok iyi gelen biberiye kalp sağlığını desteklemekte ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Biberiyenin hem kendisi, hem yağı, hem de çayı sağlığımız için şifa kaynağıdır.

Biberiye Nedir?

Lezzetiyle olduğu kadar sağlığa olan faydalarıyla da çok eski tarihlerden bu tarafa kullanılan biberiye nedir? Ballıbabagiller ailesinden olan biberiye Akdeniz bölgesinde yetişen ve boyu 2 metreye kadar ulaşabilen bir bitki türüdür. Çiçekleri mavi ve eflatun renkte, kokusu ise oldukça hoş olan biberiye bitkisinin yaprakları ve çiçekleri ise esans üretiminde kullanılmaktadır. Yine kuru ve taze halde olan yapraklarından çay ve baharat üretilmektedir. Ayrıca yiyeceklerin raf ömrünü artırmada doğal antioksidan olarak biberiye bitkisinden elde edilen özler kullanılmaktadır.

Biberiyenin Sağlığa Faydaları

Biberiye bitkisi A ve C vitaminlerinin yanı sıra B1 (tiamin), B6 (piridoksin) ve B9 (folat) vitaminleri açısından çok zengindir. İçeriğinde bol miktarda bulunan mineraller ise magnezyum, bakır, demir, manganez ve kalsiyumdur. İçeriğinde çok düşük oranda sodyum barındıran biberiye bitkisi diyet lifi ve doymuş yağ oranı oldukça yüksek bir bitki türüdür. Biberiyenin sağlığa faydaları ise şöyle sıralanabilir;

  • İltihap söktürücü bitkiler arasında yer alan biberiye hazımsızlığın, mide ülserinin ve bağırsak bozukluklarının doğal ilacıdır. İrritabi bağırsak sendromunun (IBS) yanı sıra kolit vb. bağırsak rahatsızlıklarına karşı korur.
  • Biberiyenin içeriğindeki rosmarinik, karnosol, karnosik-asit ve betülinik gibi maddeler kanser türlerine karşı çok ciddi koruma sağlar. Biberiye bitkisi özellikle mesane, prostat, kolon, akciğer, yumurtalık pankreas, cilt, meme, karaciğer ve lösemi gibi kanser türleriyle mücadele eder. Biberiye bitkisi hücrelere zarar vermediğinden doktor tavsiyesi alınarak kemoterapi ilaçlarıyla birlikte kullanılması uygundur.
  • Kan basıncı bozukluklarına, gut ve artrit gibi rahatsızlıklara kas, eklem ve kan damarlarındaki enflamasyonu azalttığından dolayı çok iyi geldiği gibi bu özellikleri sayesinde fiziksel zorlanma ve yaralanmalara karşı vücut direncini artırır. Kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli bir bitki olmasının yanı sıra ateroskleroz rahatsızlığında görülen semptomları engeller. Kas spazmlarından korur. Biberiyenin içeriğindeki karnosik asit yaştan kaynaklanan maküler dejenerasyonu engeller. Yine içeriğindeki antioksidan çeşitliliği sayesinde kanın pıhtılaşmasını (anti-trombotik) engeller.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Hatta içeriğindeki antioksidan bileşikler sayesinde bağışıklık sisteminin arkasında ikinci bir savunma mekanizması kurarak genel sağlığı tehdit eden pek çok farklı rahatsızlığa ve patojene karşı ciddi bir savunma yapmasının yanı sıra serbest radikalleri etkisiz hale getirir.
  • Vücuttaki fazla suyu hızlı bir şekilde dışarı atar. Ayrıca vücuttaki tuzların, aşırı yağların ve patojenlerin dışarı atılmasında etkilidir. Tiroid fonksiyon bozukluklarında idrarla dışarı atılması gereken toksik atıklar kanda birikir. Biberiye bitkisinin üremi olarak adlandırılan bu rahatsızlığı tedavi edici etkisi vardır.
  • Karnosik ve rosmarinik asit gibi fenolik bileşikleri içeriğinde barındıran biberiye bitkisinin yaprağındaki özler nöronlardaki bozulmaları engeller. Bu özelliğinden dolayı da Alzheimer, Parkinson, bunama ve ataksi gibi nörolojik rahatsızlıkların engellenmesinde etkilidir. Ayrıca demans ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarda biberiye yağının solunmasının tedavi edici etkisi olduğu saptansa da bu konudaki araştırmalar halen sürmektedir.

Biberiye Yağının Sağlığa Faydaları

Biberiyenin kendisi gibi yağının da sağlığa sayısız faydaları vardır. Sözü fazla uzatmadan biberiye yağının sağlığa faydaları hakkında sizleri bilgilendirelim.

  • Kan damarlarını açtığından dolayı bir kan dolaşımı bozukluğu olan ve daha fazla el ve ayak parmaklarını etkileyen Raynaud rahatsızlığını tedavi edici etkisi vardır.
  • Yaralanmalarda ve romatoid artritte görülen iltihaplanmaları azaltmak için topikal olarak seyreltilen biberiye yağının kullanılması tavsiye edilir.
  • Solunum yolu problemlerini iyileştirici etkisi vardır. Nefes borusunda görülen iltihabi durumları azaltarak solunumu rahatlatır.
  • Ağrı olan bölgeye topikal olarak uygulanırsa ağrı hafifler. Migrenin, mide kramplarının, adet ağrısının ve baş ağrısının hafiflemesinde ya da dinmesinde Parasetamol adlı ilaçtan daha etkili olduğunu ifade edenler vardır.
  • Biberiyenin ve lavantanın aromaterapisi sayesinde stres hormonu olan kortizol düzeyi düşer. Biberiyedeki aromanın antidepresan ve zihin açıcı etkileri olduğu saptanmıştır. Kaygıyı gideren ve sakinleştiren biberiyenin aroması kronik anksiyete problemine karşı etkilidir.
  • Genel bellek kalitesinde, odaklanmada, uyanıklıkta ve ikincil bellek faktörlerinde performansı artırmak için biberiye yağının solunmasının etkili olduğu gözlenmiştir.
  • Mantarların ve Candida rahatsızlığının tedavisinde biberiye yağının içeriğindeki rosmarinik asit tedavi edici etkiye sahiptir.
  • Biberiye yağının içeriğindeki kuvvetli antioksidanlar vücudu yaşlanmaya karşı korur. Ciltte görülen bozulmaları önlediği gibi UV ışınlarının hasarına karşıda koruma sağlar.
  • Bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşır. Biberiyenin özleriyle ağız gargarası yapılabilir. Çeşitli gramdaki pozitif ve negatif bakterileri öldürür. Midede ülser rahatsızlığına yol açan H. Pylori adlı bakterinin yanı sıra gıda zehirlenmelerine neden olan bakterilerin büyümesini engeller.
  • Vücudumuzda en geç iyileşen organımız karaciğer dokusudur. Biberiye yağının içeriğindeki karnosol ise karaciğer dokusunun iltihaplanmasını engellediği gibi karaciğerin salgıladığı safranın miktarını artırdığından karaciğerin iyileşme sürecini hızlandırır. Siroz rahatsızlığının tedavisinde de etkilidir.
  • Cinsiyetten kaynaklanan saç dökülmesinin tedavisinde minoksidil adlı ilaç kullanılmaktadır. Biberiye yağı bu ilaç ile kıyaslandığında daha az yan etki göstererek saç dökülmesini tedavi ettiği gibi saçların daha hızlı büyümesini sağlar. Kelliği ve saçların kepeklenmesini önlediği gibi saçların şampuanlanmasının ardından dökülmesini engeller. Saçları yağlardan arındırır.
  • Antibiyotiklere karşı direnç kazanmış bakterilerin hücre duvarlarını zayıflatmaktadır. Bu sayede vücudun antibiyotiği işlemesini kolaylaştırdığı gibi bazı antibiyotiklerin vücuttaki etkinliğini artırır.
  • Bazı böceklerin öldürülmesinde etkili olduğu için doğal böcek ilaçlarında kullanımı yaygındır. Sivrisinek, kene gibi kan emen böcekleri vücuttan uzak tutar.
biberiye yağının sağlığa faydaları
biberiye yağının sağlığa faydaları

Biberiye Çayının Sağlığa Faydaları

Biberiyenin sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olanlar, biberiye çayını bitki çayı olarak özellikle içmektedir. Biberiye çayının sağlığa faydaları hakkında şunlar söylenebilir;

  • Hazımsızlığın ve karın üst bölgesinde geçmeyen ağrı olarak adlandırılan dispepsiye şifadır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinin yanı sıra kan dolaşımını hızlandırmaktadır.
  • Zihinsel ve bilişsel kabiliyeti geliştirdiği gibi dikkati artırır.
  • Beynin genç kalmasını sağlayarak Alzheimer başta olmak üzere birçok nörolojik ve sinirsel rahatsızlığa iyi gelmektedir.
  • Göz sağlığını korur.
  • Migren ve astımın şifasıdır.
biberiye çayının sağlığa faydaları
biberiye çayının sağlığa faydaları
Önceki İçerikKalori Hesaplama
Sonraki İçerikÇikolatalı Sufle Kaç Kalori