Her kadının ortak kabusu regl dönemi olarak da adlandırılan adet dönemindeki sancılar ve kramplardır. Kadınların bazıları adet döneminde karın ve bel bölgesinde görülen şiddetli kramplara adet sancısı, bazıları da adet ağrısı dese de kabus aynı kabustur. Adet dönemini bazı bayanlar çok şiddetli ağrı ve kramplarla geçirse de bazı bayanlardaki ağrı ve kramplar ise çok hafif olabilmektedir. Adet dönemindeki şiddetli ağrı ve krampların altında bir sağlık problemi yatmadığı sürece çözüm bulmanın hiç de zor olmadığı müjdesini bayanlara şimdiden verelim. Bir kadın doğum uzmanına danıştıktan sonra ‘Adet sancısı neden olur, ne iyi gelir?’ başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Şimdi günlük yaşamı, iş yaşamını ve eğitim hayatını zorlaştıran adet sancılarının ve kramplarının nasıl hafifletileceğini birlikte inceleyelim.
İçerik Başlıkları
Adet Sancısı Neden Olur?
Bayanlarda kanama şeklinde görülen adet, bebek gelişimine hazırlanan rahim duvarının döllenmemesi neticesinde vücut tarafından dışarıya atılması olayıdır. Rahmi oluşturan kas dokusu, iç tarafını çevreleyen yumuşak duvarın dışarı atılması için kasılır. Bu kas dokusundaki kasılmaları vücudun salgıladığı prostaglandin adlı hormon tetiklemektedir. Adetten bir ya da iki gün evvel kanda çok yüksek seviyelere ulaşan bu hormonun kandaki seviyesi adet görüldükten iki gün sonra düşmeye başlar. İşte ‘Adet sancısı neden olur?’ sorusunun yanıtı bu prostaglandin hormonunun kandaki seviyesiyle ilgilidir. Çünkü bu hormonun kandaki seviyesi yükseldikçe adet sancısının ve krampların şiddeti de artmaktadır.
Adet Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Adet döneminde görülen sancı ve kramplar çeşitli belirtilerle kendisini gösterir. Peki, ‘Adet sancısı belirtileri nelerdir?’ İşte o belirtiler;
- Alt karın bölgesinde yoğun sancı ve kramp hissedilmesi.
- Bu ağrı ve kramplar adet başlamadan 1 ila 3 gün evvelinden başlar ve adet başladıktan 24 saat sonra çok şiddetlenen bu ağrılar, adet başlangıcından 2 ila 3 gün sonra azalmaktadır.
- Kasıklar veya iç bacaklarda da hissedilen bu şiddetli ağrı ve kramplar, insana ağırlık hissi vermesinin yanı sıra süreklilik arz etmektedir.
- Bel bölgesine kadar da yayılım gösterebilen bu ağrılar uyuşukluk hissine de neden olabilmektedir.
- Baş ağrısı, baş dönmesi, yumuşak dışkılama ve mide bulantısı gibi semptomlar adet sancısı belirtileri arasında yer alsa da bu semptomlar her bayanda görülmeyebilir.
Adet Sancısının Şiddetini Artıran Risk Faktörleri
Bazı faktörler adet sancısının şiddetini artırmaktadır. Bu faktörleri ‘Adet sancısının şiddetini artıran risk faktörleri’ alt başlığı ile size vereceğiz. İşte o faktörler;
- Adet geçiren bayanın yaşı adet sancısının şiddetini artıran önemli bir risk faktörüdür. 30 yaşından küçük olan bayanlar, adet sancısını ve kramplarını daha yoğun hissetmektedir.
- Adet dönemlerinin düzensiz geçirilmesi
- Aile öyküsünde şiddetli adet sancısı ve krampların olması
- Sigara tüketimi
- 11 yaş veya daha erken yaşta ergenlik çağına girilmesi
Adet Sancısına Ne İyi Gelir?
Adet geçiren bayanların yanıtını çok sık aradığı ‘Adet sancısına ne iyi gelir?’ sorusunu sizler için araştırdık. İşte adet sancısını ve kramplarını hafifleten o yöntemler;
Sıcak Su Torbası
Adet sancısının hissedildiği bölgeye sıcak su torbasıyla sıcak kompresler uygulanması adet sancılarının ve kramplarının hafifletilmesinde çok etkili bir yöntemdir. Adet sancıları yüzünden ağrı kesici içmek istemeyenler ile mideleri hassas olduğundan dolayı ağrı kesici içemeyenlerin imdadına bu yöntem yetişmektedir. Bu yöntem çok etkili olsa da sıcak su torbasının kontrollü kullanımının ihmal edilmemesi gerekir.
Egzersizler
Esneme hareketlerinin yumuşak bir şekilde vücudu zorlamadan yapılması veya basit egzersizler ile de adet sancılarını ve kramplarını hafifletmek mümkün. Bu egzersizleri yaptıktan sonra sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da rahatlama olacaktır. Adet dönemi boyunca küçük seanslar halinde yapılacak yoga, adet sancılarının ve kramplarının hafifletilmesinde çok etkili bir egzersiz yöntemidir.
Suyun Bol İçilmesi
Bayanları adet döneminde sadece sancı ve kramplar değil, şişkinlik ve halsizlikte olumsuz etkilemektedir. Vücudun bu dönemde kaybettiği sıvının yerine yenisi konursa hem sindirim sisteminin çalışma düzeni bozulmayacak, hem de halsizliğe karşı etkili bir çözüm olacaktır. Bunun içinde suyun bol tüketilmesi çok önemlidir. Su bol içildikçe vücut daha da kuvvetleneceğinden halsizlik hissinin kaybolmasının yanı sıra adet dönemi sancı ve kramplarına karşı vücut daha dirençli hale gelecektir.
Rezene Çayı
Kas ağrılarını dindirmesinin yanı sıra mideye de oldukça faydalı bir bitki olan rezene, adet sancı ve kramplarını doğal yollardan hafifletmenin en iyi alternatiflerinden biridir. Bunun için gün içerisinde rezene çayı tüketebilirsiniz. Ayrıca rezene, bebeklerde dahi kullanılabilecek kadar güvenli bir bitkidir.
Zencefil Çayı
Zencefilin adet sancısı ve kramplarına yol açan hormonlara çok iyi geldiği bilimsel araştırmalar ile ispatlanmıştır. Bu nedenle bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış doğal bir yöntem arayanlar için zencefil çayı bulunmaz nimettir. Zencefil çayının adet sancılarına ve kramplarına karşı etkili olabilmesi için günlük 1-2 bardak düzenli tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Lavanta Çayı
Adet sancı ve krampları uyku düzenine de etki etmektedir. Bu sancı ve kramplar yüzünden uyku düzeni bozulanlar, kendilerini daha kötü hissetmekte ve huysuz olabilmektedir. Düzenli ve kaliteli bir uyku ise adet sancı ve kramplarının daha az hissedilmesini sağlamaktadır. Bu sancı ve krampları daha az hissederek daha rahat ve kaliteli uyumak için lavanta çayı içebilir ve odanızın bir köşesine lavanta koyabilirsiniz.
Beslenme Tarzı
Bu dönemde beslenme tarzına dikkat edilmesi de sancı ve krampların hafiflemesinde etkili olabilir. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin, balığın, etin, fındığın, fıstığın, öğütülmemiş tahılların ve susam gibi yağlı tohumların tüketimine önem verilmelidir.
Pekmez
İçeriğindeki vitamin ve minerallerle sancıyı hafifleten pekmez, adet dönemi boyunca vücudun kaybettiği kanın tekrar oluşmasında etkili bir besindir. Bu nedenle adet geçiren bayanlar, kahvaltı sofralarında pekmezi mutlaka tüketmelidir.
Kafein
Adet geçiren bayanlar sancı ve krampları daha az hissetmek istiyorlarsa kafein tüketiminden kesinlikle kaçınmalıdır. Bu nedenle bu dönemde mümkünse içeriğinde kafein barındıran çay, kahve, kola gibi içecekler ile çikolata gibi yiyecekler tüketilmemeli ya da tüketimi sınırlandırılmalıdır.
E Vitamini
Adet dönemi sancı ve kramplarına iyi gelecek bir vitamin arayanlar için E vitamini tavsiye edilebilir. Adet döneminde vücudun magnezyum seviyesi düşer. Bu nedenle magnezyum içerikli ilaçlar adet dönemi sancı ve kramplarını azaltmaktadır.