Baklagiller içerisinde en fazla tüketilen besinlerden olan nohut, tanesi için ekimi yapılan bitkiden üretilmektedir. Bitkisel yağ ve protein deposu olan nohut, Akdeniz kıyılarında yetişmekte olup, azot madde miktarının yanı sıra bol miktarda nişasta barındırmaktadır.
Nohuttan sıcak yemek tarifleri hazırlanabileceği gibi nohutla hazırlanan salata tarifleri de çok fazla tüketilmektedir. Nohutun içerisinde olduğu her yemeğin besleyicilik değeri daha da yükselmektedir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalı olan nohutun bebeğini emziren annelere de faydası bir hayli fazladır.
Dünyada ilk defa Anadolu topraklarında yetiştirilen ve geçmişi asırlar evveline dayanan nohut, karbonhidrat, lif ve protein bakımından en zengin besinlerden biridir. Vitamin ve mineral zengini olan nohut, sağlıklı yağları da içeriğinde barındırdığı ve et yerine geçtiği için vegan ve vejetaryen beslenmeye en uygun besinler arasında yer almaktadır. Nohut içeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra demir, bakır, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve potasyum minerallerini bol miktarda bulundurmaktadır.
Nohutun sağlığa faydaları nelerdir? Nohutun sağlığa faydalarına, kan şekerine olan etkisine, kalori ve besin değerlerine yazımızda yer verildi.
İçerik Başlıkları
Nohut Kaç Kalori?
Akdeniz diyeti ve Orta Doğu’da en fazla tüketilen yemek türlerinden olan nohut, bundan yaklaşık 8000 yıl evvel Anadolu topraklarında yetiştirilmeye başlanmıştır. Şeker hastalığına yakalanma riskini düşüren ve diyet sürecinde zayıflamaya yardımcı olan nohut, sindirim sistemi sağlığını da desteklemektedir. Peki, asırlardan beri sağlığa faydalarıyla insanlığa şifa olan nohut kaç kalori? İşte nohutun kalori değerleri;
- 1 gram etsiz nohut yemeği 2 kalori içermektedir.
- 15 gram 1 tatlı kaşığı etsiz nohut yemeği 24 kalori içermektedir.
- 25 gram 1 yemek kaşığı etsiz nohut yemeği 40 kalori içermektedir.
- 86 gram küçük porsiyon etsiz nohut yemeği 139 kalori içermektedir.
- 92 gram orta porsiyon etsiz nohut yemeği 147 kalori içermektedir.
- 100 gram etsiz nohut yemeği 160 kalori içermektedir.
- 150 gram etsiz nohut yemeği 242 kalori içermektedir.
- 180 gram etsiz nohut yemeği 290 kalori içermektedir.
- 200 gram büyük porsiyon nohut 322 kalori içermektedir.
- 240 gram 1 tabak etsiz nohut yemeği 386 kalori içermektedir.
Etsiz nohut yemeği kalori değerlerinde yüzde 49 karbonhidrat, yüzde 36 yağ ve yüzde 14 protein bulunmaktadır.
Besin Değeri (100 gram)
- Karbonhidrat – 20,58 gram
- 6,64 gram – Yağ
- 6 gram – Protein
- 5,43 gram – Lif
- 275,7 mg – Sodyum
- 274, 36 mg – Potasyum
- 35,7 mg – Kalsiyum
- 244,53 iu – A vitamini
- 27,72 mg – C vitamini
- 1,99 gram – Demir minerali
Nohutun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Vücutta östrojen hormonunu dengelediği için menopoz dönemindeki kadınların tüketmesi özellikle tavsiye edilen nohut, meme kanserinden korunmada da en etkili besinler arasında yer almaktadır. Nohutun içeriğindeki folat DNA sentezi ve yenilenmesinde oldukça etkili olduğu için DNA’nın kanser hücrelerine dönüşümünü engellemekte ve hücrelerin yapısını korumaktadır. Bu sayede kanserli hücrelerin vücutta yayılmasını ve gelişmesini önlemektedir. Ayrıca menopoz döneminde en sık görülen şikayetler arasında yer alan sıcak ve ter basması gibi semptomları azaltmaktadır.
Nohutun sağlığa faydaları nelerdir? Nohutun sağlığa olan mucizevi faydaları şöyledir;
Diyabeti Engeller
Nohutun içeriğinde yüksek oranda bulunan çözünür lif, sindirimi optimize ettiğinden kandaki şeker seviyesini düzenlemektedir. İnsülin ve kan şekerinin normal seviyelerde olmasına yardımcı olarak diyabete karşı etkin koruma sağladığı gibi kişilerin durumu kontrol altına almasına da yardımcı olmaktadır.
Kemikleri Güçlendirir
Nohutun içeriğinde fosfor, bakır, magnezyum, demir ve çinko mineralleri bol miktarda bulunduğu için kemik sağlığını desteklemektedir. Nohutun içeriğinde yer alan minerallerin önemli bir kısmı kemik mineral yoğunluğunun iyileşmesinde etkili olmasının yanı sıra ilerleyen yaşlarda görülen osteoporoz riskini de düşürmektedir.
Kanseri Engeller
Meyve ve sebzelerin bir çoğunda selenyum minerali bulunmaz. Nohut ise selenyum zengini olarak karaciğer enzimlerinin düzgün çalıştırdığı gibi vücutta kanserli hücre gelişimini tetikleyen bazı bileşiklerin detoksifikasyonunda oldukça etkilidir. Ayrıca selenyum minerali iltihap oluşumunu engellemekte ve tümörlerin büyüme hızını yavaşlatmaktadır. DNA sentezi ve onarımını destekleyen folat içeren nohut, DNA’da kanserli hücre oluşmasını engellemektedir. Yine nohutun içeriğindeki fitokimyasallardan saponinler, kanserli hücrelerin üreyerek vücutta yayılmasını engellemektedir. Nohutun, diğer baklagillerin, tam tahılların, sebze ve meyvelerin içeriğindeki yüksek lif miktarı kolorektal kanser riskini düşürmektedir.
Hamilelikte Anne ve Bebek Sağlığını Korur
Vücut sağlığı için önemli bir B vitamini türü olan folat, özellikle kadın sağlığını birçok farklı açıdan desteklemektedir. Hamilelik sürecinde vücuttaki folat seviyesinin düşük olmasının nöral tüp defektleri ve doğumdaki diğer komplikasyonlarla bağlantılı olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Bu nedenle hamilelik sürecinde folat zengini nohutun tüketilmesi, bebeğin dünyaya sağlıklı gelmesinde oldukça etkilidir.
Kalp Sağlığını Destekler
B6 ve C vitamini bakımından çok zengin olan nohut, içeriğinde barındırdığı yüksek miktarda potasyum ve lif ile de kalp sağlığını korumaktadır. Nohutun içeriğindeki lif, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır. Bilimsel olarak yapılan bir araştırmaya göre günlük 4,069 mg potasyum minerali alanların, daha az potasyunm alanlara kıyasla iskemik kalp hastalıklarından ölüm riski yüzde 49 daha azdır.
Kronik İltihapla Savaşır
Nohutun içeriğinde bulunan kolin, vücuttaki kronik iltihap oluşumuyla mücadelede oldukça önemlidir. Ayrıca uyku bozukluğu olanlar, uyku döngüsünü düzenleyen nohutu bol tüketmelidir. Yine nohutun sağlığa faydaları arasında kasların hareket aralığını artırması, öğrenmeyi ve hafızayı güçlendirmesi de yer almaktadır.
Saç Dökülmesini Azaltır
Nohutun içeriğindeki demir minerali ve protein doğal bir takviye olarak saç dökülmesi problemi olanların imdadına yetişmektedir. A, B ve E vitaminleri bakımından çok zengin olan nohut, kafa derisi sağlığını desteklemekte, damarlardaki kan dolaşımının artmasına yardımcı olan omega-6 yağ asitlerini içermektedir.
Göz Sağlığını Korur
Göz sağlığını koruyan ve daha iyi görmeye yardımcı olan A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çinko minerali bakımından da çok zengin olan nohutun düzenli tüketilmesi görme kabiliyetini artırmaktadır.
Cilt Sağlığını Destekler
Nohutun içerdiği manganez minerali cilt sağlığını desteklemekte, ciltteki kırışıklıklar ve ince çizgilerle mücadele etmektedir. Serbest radikallerin cilt sağlığına olan olumsuz etkilerini tersine çeviren manganez minerali ciltte kırışıklık oluşumunu engellemektedir.
Nohutun sağlığa olan diğer faydaları ise şöyledir;
Hücre ve doku onarımını hızlandırdığı için enfeksiyon ve yaraların tedavi sürecinde ilaç kadar etkilidir.
Nohutu düzenli olarak tüketenlerin çok az sağlık problemi yaşadığı gözlemlenmiştir.
İçeriğindeki yüksek miktarda lif sayesinde bağırsakları düzenli çalıştırarak kabızlığa çözüm olmaktadır. Ayrıca bağırsakların düzenli çalışması kilo alımını engellediği gibi kolon kanserine yakalanma riskini de azaltmaktadır.
Emziren anneler özellikle stresli bir sürece girdikleri zaman sütleri azalmaktadır. Süt verimi düşen anneler ise bebeklerini daha sağlıklı besleyebilmek için süt veriminin artmasına doğrudan etki eden besinlere yönelmektedir. Bebeğini emziren annelere süt veriminin artmasında oldukça etkili olan nohutu düzenli tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca nohutun gaz yamaması için bir gece önceden ıslatılması yeterlidir. Yine nohut pişerken içerisine bir tutam kimyon katılması gaz riskini azaltmaktadır.
Nohutun haftada iki defa düzenli olarak tüketilmesi günlük enerjinin karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
Nohut Kan Şekerini Yükseltir mi?
Nohut kan şekerini yükseltir mi? Kan şekerini dengeleyici etkiye sahip olan besinler arasında kuru baklagiller de bulunmaktadır. Nohutta bu kuru baklagillerden biridir. Ancak kan şekerini dengeleyici etkisi olan nohutla birlikte tüketilen yemeklere çok dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü nohutla birlikte tüketilen yemeklerin kan şekerini yükseltici etkisi olabilir.
Ayrıca nohut karbonhidrat içerdiğinden dolayı diğer yemeklerin içerdiği karbonhidratlarla birlikte kan şekeri için büyük risk içerebilir. Bu nedenle uzmanlar, nohutun yanında salata veya yoğurt yenmesini özellikle tavsiye etmektedir.
Nohutun pilav ile birlikte tüketilmesi toplum içerisinde oldukça yaygındır. Ancak bunun kan şekerini çok kısa süre içerisinde yükseltici etkisi olabileceğinin bilinmesinde fayda var. Özellikle şeker hastaları bu hususa çok dikkat etmelidir.
Nohutun Zararları Nelerdir?
İnsanlar için şifa kaynağı baklagiller arasında yer alan nohut özellikle aşırı tüketildiği zaman sağlığa zarar verebilmektedir. Nohutun sağlığa zararları nelerdir? İşte nohutun sağlığa zararları;
- Nohutun aşırı tüketimi şişkinlik yapmaktadır.
- Aşırı tüketimi kandaki yağ miktarını artırdığı için kolesterol seviyesini yükseltmektedir.
- Hazımsızlığa neden olabilir.
- Nohutun geceden ıslatılmaması ve içerisine kimyon atılmaması gaz yapma riskini artırmaktadır.
- Karaciğerde yağlanma yapabilmektedir.
- Aşırı tüketimi tansiyon problemine neden olabilir.