Basura İyi Gelen Yiyecekler

basura iyi gelen yiyecekler
basura iyi gelen yiyecekler

İnsan vücudunun en hassas bölgelerinden biri olan makat bölgesinde meydana gelen şişmiş damarlara basur denilmektedir. Toplumda mayasıl veya hemoroid adıyla da bilinen bu rahatsızlığa her 4 yetişkinden 1’inde rastlandığı biliniyor.

Basurun en önemli belirtileri ağrı, kaşıntı ve kanamadır. Günlük yaşamı o kadar olumsuz etkiler ki insanı koltuğunda bile rahat oturtmaz. Dolayısıyla basuru olan kişinin yaşam kalitesi düşmektedir. Basur belirtileri çok şiddetli görülen hastalar ise derhal bir hekime muayene olmalıdır. Basur belirtileri hafif seyreden kişilerde bitkisel tedavi yöntemlerinden istifade edebilir.

Bu makalemizde ‘Basura iyi gelen yiyecekler, basura ne iyi gelir’ başlığı altında basur rahatsızlığını ele alacağız.

Basurun Nedenleri

Cinsiyet, kalıtsal yatkınlık, yaş ve çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen basuru tetikleyen bir takım etkenler vardır. Şimdi bu etkenleri ‘Basurun nedenleri’ başlığı altında inceleyelim.

  • Basurun en önemli nedenlerinden biri hareketsiz yaşam tarzıdır.
  • Gebelik ve doğumda basuru tetiklemektedir.
  • İshal ve kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıkları da basura neden olabilir.
  • Kalın bağırsak kanserinin yanı sıra pelvik bölgesinde tümör ve karın bölgesinde ascites oluşumu da basuru tetikler.
  • At biniciliği, bisiklete binme gibi spor aktiviteleri de basur nedenleri arasında sayılabilir.
  • Alkol tüketimi ve yanlış beslenme tarzı da basurun yaygın görülen nedenlerindendir.
  • Basur masa başında sürekli oturarak çalışanlarda da çok sık görülür.
  • Çağımızın hastalığı olan Obezitede basurun önemli nedenleri arasında sayılabilir.

Basurun Belirtileri Nelerdir

Bir insanın basur olup olmadığını anlaması için basurun belirtileri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bir insana basur olduğuna karar verdirecek kadar belirgin olan belirtiler ise şunlardır;

  • Makat bölgesinde elle hissedilecek kadar şişlik
  • Makat bölgesinde ağrı ve kaşıntı hissi
  • Makat bölgesindeki akıntıyla birlikte ıslaklık hissedilmesi
  • Makat bölgesinde kırmızı renkte kanama olması

Basur Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Her şeyden önce şunu belirtelim ki basurun en önemli iki nedeni yanlış beslenme tarzı ve yanlış tuvalet alışkanlıklarıdır. Bu nedenle basur rahatsızlığı olanlar, beslenme tarzları ile tuvalet alışkanlıklarını gözden geçirmelidirler. Basur belirtileri görülen kişiler, yediklerini ve içtiklerini gözden geçirerek kendilerine yeni bir beslenme programı belirlemeli ve bu beslenme programını yaşam tarzı haline getirmelidirler. Basur belirtileri geçse dahi kötü beslenme alışkanlıkları basuru yeniden tetikleyerek basur belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. İşin bu kısmında ‘Basur belirtileri olanlar nasıl beslenmeli?’ sorusu ön plana çıkıyor. Şimdi basurda beslenme konusuna birlikte göz atalım.

  • Basur belirtileri görülen kişilerin ilk yapması gereken günlük 2-3 litre su içmeyi ihmal etmemesidir. Su, dışkıyı yumuşatarak basurun en önemli nedeni olan kabızlığı engeller.
  • Öğünlerde ilk önce çorba içmelidirler.
  • Gazlı içecekleri kesinlikle içmemelidirler.
  • Kırmızı eti sınırlı tüketmelidirler.
  • İçeriğinde karbonhidratı bol miktarda barındıran makarna, hamur işi ve pilav gibi yiyeceklerin tüketimini sınırlamalıdırlar.
  • Bol salçayla hazırlanan yemekler basur oluşumunu tetikler. Yine acılı baharatlarında basur oluşumunu tetiklediği bilinmelidir. Acı ise basurun oluştuğu makat bölgesini tahriş eder.
  • Basuru olan kişiler içeriğinde yüksek lif barındıran gıdalar ile zeytinyağlı yemeklere yönelmelidirler. Yoğurt ve ayranı gönül rahatlığıyla yiyip içebilirler. Yine beslenmelerinde her renk ve çeşitten gıdayı tüketmeye özen göstermelidirler.
basura iyi gelen bitkisel tedavi
basura iyi gelen bitkisel tedavi

Basura Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Evde çok rahat uygulanabilecek basura iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri ile basur belirtileri hafifletilebilir, hatta basura son bile verilebilir. Ancak basur ağrılı ve kanamalı seyrediyorsa bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmadan derhal bir hekime muayene olunmalıdır. Şimdi basurda uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemlerine göz atalım.

Dereotu Kürü

Bir tutam dereotu suyu çıkana kadar ezildikten sonra dereotu bir su bardağı içme suyunun içine konulur. Daha sonra bu su sabahları kalktıktan sonra ve akşamları da yatmadan evvel içilir. Dereotu kürünün düzenli uygulanması basur belirtilerini yok edecektir.

Aloe Vera

Cilt rahatsızlıklarının birçoğuna şifa olan Aloe Vera, basurun en sıkıntılı belirtilerinden olan kaşıntı ve yanma hissini kısa süre içerisinde geçirdiği gibi basur nedeniyle makat bölgesinde oluşan tahrişi ve iltihabı iyileştirir.

Çobançantası Kürü

Dört tatlı kaşığı çobançantası bitkisi kıyıldıktan sonra dört su bardağı soğuk suyun içerisine atılarak 8 saat bekletilir. Daha sonra bu karışım süzülerek içilebileceği gibi pamuk aracılığıyla basurun oluştuğu bölgeye de sürülebilir. Bu kürden etkili bir sonuç elde etmek için bir hafta düzenli uygulanması gerekir.

Kişniş Tohumu

Çok eski tarihlerden bu tarafa basur belirtilerinin hafifletilmesinde kullanılan kişniş tohumunu bir gece suda beklettikten sonra ertesi gün bu su içilirse basurun neden olduğu kanama, yanma ve kaşıntı gibi şikayetlerde ciddi azalma olacağı gibi basur bölgesinde oluşan iltihap ve şişlik yok olacaktır.  

Mango Çekirdekleri

Tropikal meyveler arasında yer alan ve neredeyse her markette ve manavda karşımıza çıkan mango iltihabı önleyen maddeler içerir. Mango meyvesinin çekirdekleri kurutulduktan sonra toz haline getirilip günlük iki kez bal ile birlikte yenilirse basura şifa olacaktır.

İskoç Kara Ağacı

Basur şikayetlerini azaltan İskoç kara ağacı iltihabı engelleyici etkiye sahiptir. İskoç kara ağacının yaprakları ezildikten sonra bir miktar su ile hazırlanan merhem basurun oluştuğu bölgeye pamuk aracılığıyla sürülür. Bu merhem basurlu bölgeye düzenli olarak uygulanırsa basurun belirtileri kısa sürede iyileşecektir.

Yaban Mersini

Sargı bezine sarılan bir miktar yaban mersini basurlu bölgeye uygulanırsa basurun neden olduğu acı ve yanma hissi hafifleyecektir. Antienflamatuar etkisi olan yaban mersini basur rahatsızlığına en etkili çözümlerden biridir.

Hareketli Yaşam Tarzı

Dış basur rahatsızlığının sık görüldüğü hastaların hareketsiz yaşam tarzına sahip oldukları gözlenmiştir. Ofisteki masa başında uzun süre oturarak çalışanlar ile uzun yol şoförlerinde basur rahatsızlığına çok sık rastlanır. Bu nedenle ofis çalışanları masa başında çalışırken kısa aralar vererek gezinirlerse basur rahatsızlığına yakalanma riskini düşürürler. Özellikle basuru olanlar uzun süre oturmamaya çok dikkat etmelidir.

Stresten Kaçının

Çağımızın hastalığı stresle baş etmek oldukça zor. Günümüzde görülen birçok sağlık probleminin altında ise stres yatmaktadır. Stresin sağlığımıza olan olumsuz etkilerine en fazla bağırsaklarımız maruz kalmaktadır. Basurun en önemli nedenleri arasında uzun süre görülen ishal, kabızlık ve tuvalet problemleri de yer almaktadır. Sadece basurdan korunmak için değil, genel sağlığımız içinde stresten kaçınmak gerekir. Stresle başa çıkamayanlar ise bir psikologdan yardım almaktan çekinmemelidir. Ayrıca stresle başa çıkmak için sakinleştirici özelliği olan bitki çaylarından da faydalanılabilir. Yine içeriğinde kafein bulunan kahve ve çayda sinirleri yatıştırmaktadır.

Önceki İçerik3 Malzemeli Kurabiye Tarifi
Sonraki İçerikPancar Suyunun Faydaları Nelerdir