Bademin Faydaları Nelerdir

bademin faydaları nelerdir
bademin faydaları nelerdir

Bademin sağlığımız için sayısız faydaları vardır. İçerisinde birçok besin değerini barındıran badem özellikle sporcular ve diyet yapanlar tarafından bolca tüketilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan vitaminleri, mineralleri, lifleri, proteinleri ve diğer önemli maddeleri bol miktarda barındıran bademin faydaları nelerdir? Bademin sağlığa faydaları hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Badem Nedir?

Badem yağ oranı çok yüksek bir besin olsa da iyi (HDL) kolesterolü kötü (LDL) kolesterol seviyelerini koruyan tekli doymamış yağları daha fazla barındırdığından kalp dostu bir besindir. Lif ve protein bakımından çok zengin olan badem, çinko, demir, bakır, niasin, selenyum, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra E ve B vitaminlerini bol miktarda barındırır. Özellikle de B7 vitamini (biyotin) ve folat bakımından çok zengindir. Badem temel vitaminleri, mineralleri, lifleri ve polifenolleri bol miktarda barındırdığından tüketilmesi ihmal edilmemesi gereken besinler içerisinde yer almaktadır.

Ilıman iklimin hakim olduğu Suudi Arabistan, İran, İsrail, Suriye, Ürdün, Lübnan ve ülkemizde bol miktarda yetişen bademin tatlı ve acı olmak üzere iki türü vardır. Yemeklere lezzet katan acı badem, badem yağı üretiminde de kullanılır. Lezzetli kuruyemişler arasında yer alan ve sağlığa şifa olan tatlı badem ise çiğ olarak bol miktarda tüketilir. Lezzetiyle damak zevkimize hitap eden badem sütünün ise inek sütünün alternatifi olduğu bilinmektedir.

Bademin sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olmak ve bu sağlıklı besini bilinçli olarak tüketmek isteyenler ise ‘Badem nedir?’ sorusunun yanıtı ile ilgili sıkı bir araştırma yapmaktadır.

Bademin Sağlığa Faydaları

Bademin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Çağımızın en önemli iki hastalığı olan stres ve kansere karşı çok ciddi koruma sağlıyor. Bunların yanı sıra kemik sağlığına çok ciddi katkısı olan bademin, kolesterol ve kabızlığa da çok iyi geldiği bilinmektedir. Bademin aç karnına çiğ olarak tüketilmesi vücuttaki besin emilimini hızlandırmaktadır.

Kalp ve solunum yolu rahatsızlıklarına, öksürüğe, iktidarsızlığa, anemiye ve diyabete çok iyi gelen bademin sağlığa faydaları ile ilgili yaptığımız araştırmadan elde ettiğimiz sonuçları şimdi sizlerle paylaşıyoruz.  

bademin faydaları nelerdir
bademin faydaları nelerdir

Beyin Sağlığını Korur

İnsan beyninin gelişiminde ve fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yürütmesinde vücudun gereksinim duyduğu birçok element ve bileşen bademin içeriğinde vardır. Badem sadece yetişkinlerin değil, çocuklarında beyin gelişiminde ve beyin sağlığının korunmasında olumlu etkileri olan bir besindir. İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte günümüzde çok sık görülen Alzheimer rahatsızlığına karşı çok ciddi koruma sağlar. Bademin içerdiği vitamin ve mineraller ile ilgili birçok bilimsel araştırmadan elde edilen sonuçlar, sinir sisteminin genel sağlığını korumada oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Beyin ve sinir sisteminin sağlığının korunması için günlük 6-7 adet düzenli olarak badem tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Kemik Sağlığını Korur

Bademin içerdiği vitamin ve minerallerin en kıymetlilerinden biride fosfordur. Bademin içeriğindeki fosfor, yaştan kaynaklanan osteoporoz rahatsızlığını engellerken, kemiklerin ve dişlerin daha dirençli olmasında da etkilidir.

Kolesterolü Dengeler

Badem düzenli olarak tüketildiği zaman vücuttaki iyi ve kötü kolesterol seviyeleri dengede olur. Bu da kolesterolün dengesiz seyretmesinden dolayı yaşanabilecek birçok rahatsızlığın önüne geçer. Yani badem sadece kolesterol seviyesini dengede tutmasıyla bile birçok hastalığı engellemektedir.

Kalp Dostudur

Bademin içeriğindeki doymamış yağlar, potasyum ve protein kalp sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bademi etkili bir antioksidan yapan etkenlerden biride içerdiği E vitaminidir. Ayrıca bademin içeriğindeki magnezyum kalp krizini engellediği gibi kalp rahatsızlıklarında da riski minimuma indirmektedir. Yine arter inflamasyona zemin hazırlayan nedenleri de azaltıcı etkisi vardır. Folik asit bakımından da çok zengin olan badem, arterlerde yağ lekesinin oluşmasına yol açan homosistein seviyesini azaltır. Bademin içeriğindeki E vitamini, arter duvar hasarının engellenmesinde çok etkilidir.

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir

Kuvvetli bir bağışıklık sistemi için vücut birçok maddeye gereksinim duyar. Bu maddelerin en önemlilerinden birisi de alkalidir. İçeriğinde bol miktarda alkali barındıran badem, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde çok etkilidir. Alkali, çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan vücuttaki sağlıksız koşulları da yok eder. E vitamini ve alkali ikilisi bademi çok kuvvetli bir antioksidan yapmaktadır. Bu ikili vücutta hastalıklara zemin hazırlayan serbest radikalleri bertaraf eder. Ayrıca E vitamini açısından çok zengin olan badem, kansere yakalanma riskini azalttığı gibi kalp sağlığını da korumaktadır. Vücuttaki E vitamini yüksek olan insanların kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski yüzde 30-40 oranlarında düşmektedir.

Cilt Sağlığını Destekler

Badem cilt sağlığı içinde önemli bir besindir. Yeni doğan bebeklere badem yağıyla masaj yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Cilt sağlığını korumak için badem sütünden de sabunlar üretilmektedir. Badem sütü kozmetik sektörünün de gözdelerindendir.

Enerji Verir

Bademin içeriğindeki manganez, riboflavin ve bakır vücudun enerji üretmesinde önemli bir rol oynar. Kendinizi yorgun hissettiğiniz günlerde badem tüketmeniz işe yarayacaktır.

Kan Basıncını Düzenler

Bademin içeriğindeki potasyum kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca sodyum açısından da çok zengin olan badem, kan basıncındaki dalgalanmaları önler. Vücuttaki kan basıncının dengeli olması ise kalp sağlığı için çok büyük önem taşımaktadır. Kan basıncını dengede tutan badem, kalp sağlığını da korur.

Kanseri ve Diyabeti Önler

Birçok kanser türünü önleyen bademin özellikle kolon kanserine yakalanma riskini azalttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ayrıca yemeğin hemen ardından insan vücudunda glikoz ve insülin seviyeleri artar. Bu artışın düşürülmesinde en etkili besinlerden biride bademdir. Diyabet hastaları yemek yerken veya yemeğin ardından artan kan şekeri seviyesini düşürmek için badem tüketmeyi ihmal etmemelidir. Böylelikle kandaki şeker seviyesi sağlıklı seviyelere indirgenebilir.

Kilo Verdirir

Bademin zayıflama sürecine katkısı üzerine yapılan birçok araştırmadan elde edilen bulgular, bademin kilo vermede önemli bir yardımcı olduğunu gösteriyor. Kilo verme sürecini hızlandırmak isteyenler bademi mutlaka tüketmelidir. Yine bademin içeriğindeki lifler vücuttaki toksinleri hızla dışarıya atar.

Hamilelik Sürecinde Badem Tüketin

Folik asit yeni doğan bebeklerde doğum kusurlarının giderilmesinde etkilidir. Folik asit aynı zamanda hücrelerin sağlıklı büyümesinde ve dokuların sağlıklı oluşmasında da etkilidir. Tüm bu etkenlerden dolayı hamilelik sürecinde folik asit takviyesi mutlaka alınır. Tüm bu takviyelere ek olarak içeriğinde bol miktarda folik asit barındıran bademde tüketilmelidir.

Kabızlığın Şifasıdır

Kabızlık problemini sık sık yaşayanlar, içeriğindeki liflerle kabızlığa şifa olan bademi düzenli olarak tüketmelidir. Badem aynı zamanda sindirim sistemini rahatlatarak yorulmasını önler. Sindirim sisteminin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için günlük 4-5 adet badem tüketilmesi dahi yeterlidir.   

Önceki İçerikKayısı Kaç Kalori
Sonraki İçerikBadem Kaç Kalori