Yüzeyi tüysüz ve kıvamı çok yumuşak olan kayısının yemesi çok zahmetsiz olduğundan insanın yedikçe yiyesi gelir ama ölçü kaçırıldığında bütün gün en iyi arkadaşınız lavabo olabilir. Sindirim sisteminin ve kalbin en iyi dostları arasında yer alan kayısının yükselen kan basıncını engellediğinden dolayı sakinleştirici etkisi vardır. Ayrıca hamileler, kendi sağlıklarının yanı sıra dünyaya gelecek bebeklerinin sağlıkları içinde kayısıyı ölçülü tüketmelidir. Kayısının içerdiği demir minerali kansızlığa yani anemiye çok iyi gelir. Vücut direncinin korunmasında en etkili besinlerden olan kayısı, suyuyla da bağırsak sorunlarına şifa olur.
Sağlığa birçok faydası olan kayısıyı hanımlar mutfakta farklı şekilde değerlendirmektedir. Kayısılar mevsiminde toplandıktan sonra kurutularak bütün sene tüketildiği gibi reçeli de enfes lezzetiyle kahvaltı sofralarının aranan besinlerindendir. Ülkemizde Malatya başta olmak üzere Mersin ve Hatay’da bol yetiştirilen, Marmara ve Ege bölgelerinde de kayda değer oranda üretimi yapılan kayısının daha birçok şehrimizde irili ufaklı üretimi yapılmaktadır.
Peki, insan sağlığı için şifa kaynağı olan kayısı kaç kalori? Kayısının kalori değerlerini sizler için araştırdık.
İçerik Başlıkları
Kayısı Kaç Kalori
Ülkemizde çok sevilen ve aranan lezzetlerden olan kayısının içeriğindeki vitamin, mineral ve antioksidanlar insan sağlığı için tam bir şifadır. Kayısıyı dalında kopararak tüketmeyi çok sevsek de kayısılı tatlılara da hayır diyenimiz çok zor çıkar. Peki, Malatya ilimizle sembolleşse de ülkemizin birçok şehrinde yetiştirildiği için ekonomik bir meyve olan kayısı kaç kalori? İşte kalori hesabı yaparak beslenenler için kayısının kalori değerleri;
- 15 gram gelen orta boy yarım kayısı 7 kalori değerindedir.
- 20 gram gelen küçük boy 1 tane kayısı 10 kalori değerindedir.
- 30 gram gelen 1 tane kayısı 14 kalori değerindedir.
- 120 gram gelen orta porsiyon kayısı 58 kalori değerindedir.
- 1 kilo kayısı 480 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 81’ini karbonhidratlar, yüzde 7’sini yağlar ve yüzde 11’ini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde ise 11.2 gram karbonhidrat, 3.9 gram yağ, 14 gram protein ve 20 gram lif vardır.
Kuru Kayısı Kaç Kalori
Kayısının bütün sene tüketilebilmesi için gün ışığında kurutulduktan sonra tüketimi de oldukça yaygındır. Gün kurusu olarak da adlandırılan kuru kayısı kuruyemiş tabaklarında da bol miktarda tüketilmektedir. Aynı zamanda diyet ara öğünleri içinde bulunmaz bir nimettir. Peki, çoğu zaman gün kurusu olarak da karşımıza çıkan kuru kayısı kaç kalori? İşte kuru kayısının kalori değerleri;
- 1 gram gelen kuru kayısı 2 kalori değerindedir.
- 10 gram gelen 1 tane kuru kayısı 24 kalori değerindedir.
- 30 gram gelen orta porsiyon kuru kayısı 72 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen 1 fincan kuru kayısı 241 kalori değerindedir.
- 200 gram gelen 1 kase kuru kayısı 482 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 93’ünü karbonhidratlar, yüzde 2’sini yağlar ve yüzde 5’ini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde ise 125.28 gram karbonhidrat, 1.02 gram yağ, 6.78 gram protein ve 14.6 gram lif vardır.
Kuru Kayısı Hoşafı Kaç Kalori
- 140 gram gelen yarım kase kuru kayısı hoşafı 127 kalori değerindedir.
- 150 gram gelen küçük boy kase kuru kayısı hoşafı 136 kalori değerindedir.
- 285 gram gelen orta boy kase kuru kayısı hoşafı 259 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 94’ünü karbonhidratlar, yüzde 1’ini yağlar ve yüzde 5’ini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde ise 54.77 gram karbonhidrat, 0.38 gram yağ, 2.74 gram protein ve 6.03 gram lif vardır.
Kayısı Çekirdeği Kaç Kalori
Kayısı sadece meyvesiyle değil, çekirdeğinin içerisindeki enfes kuruyemişiyle de insanlığa şifa dağıtıyor. Kayısı çekirdeği kanser riskini en asgariye indirdiği gibi A, D, E ve K vitaminlerini de içeriğinde bol miktarda barındırmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için tüketiminin ihmal edilmemesi gereken kayısı çekirdeği kaç kalori? İşte kayısı çekirdeğinin kalori değerleri;
- 1 gram gelen kayısı çekirdeği 6 kalori değerindedir.
- 10 gram gelen 1 yemek kaşığı kayısı çekirdeği 60 kalori değerindedir.
- 40 gram gelen 1 avuç kayısı çekirdeği 242 kalori değerindedir.
- 80 gram gelen 1 fincan kayısı çekirdeği 483 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 9’unu karbonhidratlar, yüzde 75’ini yağlar ve yüzde 16’sını proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde ise 10.74 gram karbonhidrat, 40.56 gram yağ, 20 gram protein ve 0.64 gram lif vardır.
Kayısı Suyu Kaç Kalori
Bağırsakların çözülmesinde oldukça etkili olan kayısı suyu yüzyıllardan bu tarafa kabızlığın bir numaralı ilacı olarak bilinmektedir. Peki, sindirim sisteminin en iyi dostu olan kayısı suyu kaç kalori? İşte kayısı suyunun kalori değerleri;
- 50 gram gelen 1 çeyrek kase kayısı suyu 22 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen yarım su bardağı kayısı suyu 44 kalori değerindedir.
- 200 gram gelen 1 su bardağı kayısı suyu 88 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 90’ını karbonhidratlar, yüzde 2’sini yağlar ve yüzde 7’sini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde ise 18.35 gram karbonhidrat, 0.16 gram yağ ve 1.65 gram protein vardır.
Kayısının Sağlığa Faydaları
- Kansere yakalanma riskini en aza indirmek için kayısı düzenli tüketilmelidir.
- Kalp dostu olan kayısı kalbi birçok hastalığa karşı korumaktadır.
- Serbest radikallerin vücutta oluşturduğu kirliliği temizleyerek sağlığı korur.
- İçeriğinde bol miktarda barındırdığı demir sayesinde anemi hastalığını önler.
- Kandaki zararlı maddelerin temizlenmesinde etkilidir.
- Kabızlığın bir numaralı ilacı olarak kullanılmaktadır.
- Hamilelik sürecinde annenin ve bebeğin ateşini dengelemektedir.
- Ciltteki nem dengesinin korunmasında ve yükselen kan basıncının engellemesinde etkilidir.
- Kışın yaygın olarak görülen enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırarak çok ciddi koruma sağlar.