Gün içerisinde tatlı krizlerine hepimiz girmekteyiz. Tatlı krizimiz tuttuğu zamanlarda ise neredeyse her pastanede satılan ve fiyatı da uygun olan ekler aklımıza ilk gelen tatlılar arasındadır. Kalori değerlerini hiç hesap etmeden dört elle sarıldığımız ekleri tüketerek tatlı krizimizi giderdikten sonra aklımıza gelen ‘Ekler kaç kalori?’ sorusunun yanıtı zihnimize takılmaktadır. Bu seferde zihnimizi rahatsız eden bu sorudan kurtulmak için eklerin kalori değerlerini internette araştırmaya başlarız.
Özellikle diyet yapanlar ısırıldığı anda damakta şenlik havası yaratan eklerin kalori değerlerini ve kilo aldırıp aldırmadığını bir umut çok araştırarak kendilerini bu muhteşem lezzetten mahrum bırakmamaya çalışırlar. Fransızların şimşek dediği eklerin kalori değerlerini ve kilo aldırıp aldırmadığını sizler için araştırdık. Bakalım diyet yapanlar umduklarını bulacaklar mı?
İçerik Başlıkları
Ekler Kaç Kalori
Ara öğünlerimize ve çay saatlerimize eşlik eden, ani tatlı krizlerimizde imdadımıza yetişen ve yumuşacık kıvamı, çikolatalı ve kremalı aromasıyla kahvelerimizin yanında tatlı niyetine tükettiğimiz ekler kaç kalori?
Eklerin kalori değerlerini sizlerle paylaşmadan önce özellikle diyet yapanlar ve formunu korumak isteyenler için bir tüyo verelim ki eklerin kalori değerleri biraz iç karartıcı türden. Çünkü ekler hamurunun ve kremasının temel malzemeleri olan un, şeker ve yağ eklerin kalori değerlerini yükselttiği gibi bu enfes tatlıyı sağlıklı tatlılar sınıfından çıkarmaktadır. Şimdi eklerin kalori değerlerine birlikte göz atalım.
- 1 gram gelen ekler 2 kalori değerindedir.
- 30 gram gelen küçük boy 1 tane ekler 72 kalori değerindedir.
- 80 gram gelen orta porsiyon ekler 191 kalori değerindedir.
- 112 gram gelen büyük boy 1 tane ekler 268 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 37’sini karbonhidratlar, yüzde 51’ini yağlar ve yüzde 12’sini proteinler oluşturmaktadır.
Renkli Ekler Kaç Kalori?
Yağ ve karbonhidrat bakımından çok zengin bir tatlı türü olduğu için ‘Renkli ekler kaç kalori?’ sorusunun yanıtının normal eklerden daha fazla olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle de renkli ekler tüketeceklerin porsiyon sayısını azaltması yerinde bir tercih olacaktır. İşte renkli eklerin kalori değerleri;
- 1 gram gelen renkli ekler 3 kalori değerindedir.
- 73 gram gelen orta porsiyon renkli ekler 220 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 25’ini karbonhidratlar, yüzde 69’unu yağlar ve yüzde 6’sını proteinler oluşturmaktadır.
Osmanoğlu Ekler Kaç Kalori
100 gram gelen Osmanoğlu ekler ortalama 269 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 32’sini karbonhidratlar, yüzde 62’sini yağlar ve yüzde 7’sini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde 23 gram civarında karbonhidrat, 20 gram civarında yağ ve 5 gram civarında protein bulunmaktadır.
Hanımdan Ekler Kaç Kalori
100 gram gelen Hanımdan ekler ortalama 283 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 32’sini karbonhidratlar, yüzde 62’sini yağlar ve yüzde 7’sini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde 23 gram karbonhidrat, 20 gram yağ ve 5 gram protein vardır.
Migros Ekler Kaç Kalori
100 gram gelen Migros ekler ortalama 325 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 39’unu karbonhidratlar, yüzde 53’ünü yağlar ve yüzde 8’ini proteinler oluşturmaktadır. Besin değerlerinde 31 gram civarında karbonhidrat, 19 gram civarında yağ ve 6 gram civarında protein bulunmaktadır.
Ekler Besin Değeri
Kalori değerlerinin önemli bir kısmını yağ ve karbonhidratların oluşturduğu eklerin içeriğindeki şeker oranı da oldukça yüksektir. 100 gram gelen ekler besin değeri ise şu şekildedir;
- 16 gram yağ
- 24 gram karbonhidrat
- 7 gram şeker
- 0,6 gram diyet lifi
- 6 gram protein
- 117 mg potasyum
- 337 mg sodyum
- 63 mg kalsiyum
- 1,2 mg demir
- 38 iu D vitamini
- 828 iu A vitamini
Ekler Kilo Aldırır mı?
Günümüzde obeziteye karşı mücadele veren çoğu insan için can alıcı noktaya geldiğimizin farkındayım. Eklerin tadı damaklarda, ‘Ekler kilo yapar mı?’ sorusu ise zihinlerde şimşek etkisi yaratmaktadır. Anlık tatlı krizlerinin pratik çözümü eklerin temel malzemelerinin şeker, yağ ve beyaz un olduğunu asla unutmamak gerekiyor. Bu nedenle de kana çok hızlı karıştığı için glisemik indeksi yüksek tatlılar sınıfına girmektedir.
Tatlı krizine girdiğinizde küçüklüğüyle zihinleri yanıltan küçük boy eklerden birkaç dilim tükettikten sonra 1 saat içerisinde yeni bir tatlı krizine girme riskini oldukça yüksektir. Damağa yaydığı lezzetle aklınızı başınızdan alan ekler siz yedikçe o da kendisini yedirtir. Sonrası ise alınan kilolarla mücadele etmek olacaktır. Ekler tükettikten sonra kan şekeri ani bir şekilde yükseldikten sonra tekrar ani bir şekilde düşer. Bu durumda ise vücudunuz yeni atıştırmalıklar için sizi uyarmaya başlayacaktır.
Vücudunuz kilo almaya çok müsaitse eklerin temel malzemeleri olan beyaz un, şeker ve yağ üçlüsünde bir takım değişikliklere giderek diyet ekler hazırlayıp eklerin kalori değerlerini düşürebilirsiniz. Ancak kilo sorunu yaşamamak için hazırladığınız diyet ekleri tüketirken de ölçüyü kaçırmamaya çok dikkat etmelisiniz.