Düşük kalori değerleriyle diyet beslenme programlarının ana yemeklerinden olan mantar, daha fazla sote yemek türleriyle damak zevkimize hitap etmektedir. İçeriğinde barındırdığı birçok antioksidan sayesinde vücudumuzu temizleyen mantar, çorbası, et yemekleri, omleti ve börek çeşitleriyle hem kahvaltı sofralarımızı, hem de öğünlerimizi şenlendirmektedir.
Günümüzde birçok çeşidiyle market ve manavlarda satılan mantarın en fazla bilinen türleri istiridye mantarı, enoki mantarı, portobello mantarı, kuzugöbeği mantarı, trüf mantarı ve porcini mantarıdır. Ülkemizde en fazla hem fiyatıyla ekonomik olması, hem de pratik hazırlanmasından dolayı kültür mantarı tüketilmektedir.
Peki, tüketmeden önce son kullanma tarihinin mutlaka kontrol edilmesi gereken mantar kaç kalori? Sağlığa faydalarının yanı sıra lezzetiyle de ön plana çıkan mantarın kalori değerlerini sizlerle paylaşıyoruz.
İçerik Başlıkları
Mantarın Sağlığa Faydaları
Tam bir lif deposu olan, C ve D vitaminlerinin yanı sıra selenyum minerali ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren mantarın faydaları şöyle sıralanabilir;
Selenyum minerali bakımından çok zengin olan mantarın içeriğindeki selenyum, antioksidan, anti-kanser ve antienflamatuvar etkisiyle kalp rahatsızlıklarına, kansere, tiroid rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltarak sağlığımızı korumaktadır. Ayrıca mantarın içeriğindeki selenyumun bilişsel düşüşü engellediği tespit edilmiştir.
Kolesterol içermediğinden dolayı tam bir kalp dostu olan mantarın içeriğinde kolesterolü düşürücü etkisi olan kitin ve beta-glukan lifleri bol miktarda bulunmaktadır.
Mantarın içeriğindeki glutatyon ve ergotiyonin adlı antioksidanlar fizyolojik strese karşı çok ciddi koruma sağlayarak yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Kemik sağlığı için çok önemli bir vitamin olan bakır, mantarın içeriğinde o kadar fazla bulunur ki mantarın tek bir porsiyonu kemik sağlığı için alınması gereken günlük bakırın üçte birini barındırır.
Mantarın içeriğindeki glutatyon ve ergotiyonin adlı antioksidanlardan yukarıda bahsetmiştik. Bu iki antioksidan beyin sağlığı içinde çok önemlidir. Araştırmalar bu iki antioksidanın Alzheimer ve Parkinson rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü ve ilerleyen yaşlarda nörolojik hastalıklara yakalanma riskini de azalttığını ortaya çıkarmıştır. Uzmanlar, beyin ve sinirsel sağlık için günlük 5 tane mantar yenilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Mantarın içeriğinde B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit) ve B9 (folat) vitaminleri bol miktarda bulunur. Bu B vitaminleri vücudumuzun her yerine oksijen taşıyarak vücudumuzun kırmızı kan hücreleri üretmesine katkı sağlar.
Akciğer, karaciğer ve bağırsaklardaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Antioksidan sayesinde vücut direncini artırarak hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
Mantar Zayıflatır mı?
İçeriğindeki şeker oranı çok düşük olan mantarın vücutta kilo yapma riski sıfırdır. Tam aksine mantar, zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken bir besindir. Ayrıca mantarın içeriğinde sağlığı tehdit edecek ve kilo aldıracak yağlar bulunmaz. Mantarın içeriğindeki yüksek lif oranı ve bu sayede uzun süre tokluk hissi vermesi ‘Mantar zayıflatır mı?’ sorusunun cevabı niteliğindedir. Zayıflamak isteyenlerin fazla kilolarına karşı en önemli silahlarından birinin mantar olduğu söylenebilir.
Mantar Kaç Kalori?
- 10 gram gelen 1 çorba kaşığı mantar 2 kalori değerindedir.
- 15 gram gelen orta boy bir tane mantar 3 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen orta porsiyon mantar 22 kalori değerindedir.
- 1 kilo mantar 220 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 46’sını karbonhidratlar, yüzde 11’ini yağlar ve yüzde 43’ünü proteinler oluşturur.
Mantar Sote Kaç Kalori?
- 10 gram gelen 1 çorba kaşığı mantar sote 6 kalori değerindedir.
- 150 gram gelen yarım tabak mantar sote 94 kalori değerindedir.
- 300 gram gelen orta porsiyon mantar sote 188 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 28’ini karbonhidratlar, yüzde 59’unu yağlar ve yüzde 13’ünü proteinler oluşturur.
Kekikli Mantar Sote Kaç Kalori?
- 25 gram gelen 1 çorba kaşığı kekikli mantar sote 13 kalori değerindedir.
- 150 gram gelen küçük porsiyon kekikli mantar sote 81 kalori değerindedir.
- 250 gram gelen orta porsiyon kekikli mantar sote 134 kalori değerindedir.
- 300 gram gelen büyük porsiyon kekikli mantar sote 161 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 20’sini karbonhidratlar, yüzde 63’ünü yağlar ve yüzde 17’sini proteinler oluşturmaktadır.
Sebzeli Mantar Sote Kaç Kalori?
- 20 gram gelen 1 çorba kaşığı sebzeli mantar sote 7 kalori değerindedir.
- 287 gram gelen orta porsiyon sebzeli mantar sote 102 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 44’ünü karbonhidratlar, yüzde 33’ünü yağlar ve yüzde 22’sini proteinler oluşturmaktadır.
Mantarlı Et Sote Kaç Kalori?
- 30 gram gelen 1 çorba kaşığı mantarlı et sote 25 kalori değerindedir.
- 200 gram gelen orta porsiyon mantarlı et sote 169 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 15’ini karbonhidratlar, yüzde 34’ünü yağlar ve yüzde 51’ini proteinler oluşturur.
Mantarlı Tavuk Sote Kaç Kalori?
- 25 gram gelen 1 çorba kaşığı mantarlı tavuk sote 18 kalori değerindedir.
- 150 gram gelen yarım tabak mantarlı tavuk sote 110 kalori değerindedir.
- 230 gram gelen orta porsiyon mantarlı tavuk sote 169 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 19’unu karbonhidratlar, yüzde 46’sını yağlar ve yüzde 35’ini proteinler oluşturur.
Mantar Çorbası Kaç Kalori?
- 20 gram gelen mantar çorbası 13 kalori değerindedir.
- 150 gram gelen küçük kase ya da 1 kepçe mantar çorbası 99 kalori değerindedir.
- 200 gram gelen orta kase mantar çorbası 133 kalori değerindedir.
- 210 gram gelen orta porsiyon mantar çorbası 139 kalori değerindedir.
- 300 gram gelen büyük kase mantar çorbası 199 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 30’unu karbonhidratlar, yüzde 58’ini yağlar ve yüzde 12’sini proteinler oluşturur.
Kremalı Mantar Çorbası Kaç Kalori?
- 100 gram gelen küçük kase kremalı mantar çorbası 80 kalori değerindedir.
- 200 gram gelen orta kase mantar çorbası 160 kalori değerindedir.
- 290 gram gelen orta porsiyon kremalı mantar çorbası 231 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 16’sını karbonhidratlar, yüzde 78’ini yağlar ve yüzde 6’sını proteinler oluşturmaktadır.