İçeriğinde Omega-3 yağ asitlerini bol miktarda barındıran çipura, protein bakımından da çok zengin bir besindir. İçeriğinde A, B3, B6, B12, D ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, fosfor ve selenyum minerallerini bol miktarda barındıran çipuranın diyabeti, kalp rahatsızlıklarını, yüksek tansiyonu ve kanseri engellediği bilinmektedir. Çipura balığının kalori değerlerinin yüzde 82’si protein kaynaklıdır. İçeriğinde yüksek kolesterol barındırdığından tüketiminde ölçülü olmakta fayda var.
Ülkemizde Ege ve Güney sahillerinde çok sık rastlanan çipura balığının 30-50 gram aralığında olanlarına ince lidaki, 100 gram olanlarına lidaki, 100-180 gram aralığında olanlarına kaba lidaki, 200 gram ve üstünde olanlarına ise çipura adı verilmektedir. Kılçığı az, eti sert, rengi beyaz oldukça lezzetli olan çipura balığını sağlıklı tüketmek istiyorsanız kesinlikle ızgarada pişirmelisiniz.
Peki, ‘1 adet çipura kaç kalori?’ Kalori değerleri düşük olduğu için diyet programlarında tavsiye edilen çipura balığının kalori değerlerini sizler için araştırdık.
İçerik Başlıkları
Çipura Kaç Kalori?
Protein bakımından çok zengin olan çipura balığı, içeriğinde bol miktarda Omega-3 yağ asitlerini barındırır. Çipura balığı lezzetli ve kalori değerlerinin düşük olmasının yanı sıra kolay piştiği içinde tercih edilmektedir. Lezzeti ve besin değeri yüksek bir çipura balığı tüketmek istiyorsanız çiftlikte yetiştirilen çipura balıklarındansa, denizde yaşayan çipura balıklarını tercih etmelisiniz. Çipura balıklarının boyları genellikle 20-30 cm aralığında olsa da 6-7 kilogram gelen çipura balıklarına rastlarsanız da şaşırmayın.
Peki, ‘Çipura kaç kalori?’ İşte çipura balığının kalori değerleri;
- 1 gram gelen çipura 1 kalori değerindedir.
- 200 gram gelen orta porsiyon çipura 192 kalori değerindedir.
- 250 gram gelen 1 adet çipura 250 kalori değerindedir.
- 150 gram gelen 1 adet ızgara çipura 164 kalori değerindedir.
300 gram gelen 1 adet çipura 288 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 82’sini proteinler ve yüzde 18’ini yağlar oluşturmaktadır. Kalori değerlerinde karbonhidrat bulunmaz. Besin değerleri ise 58,8 gram protein, 5,7 gram yağ, 717 mg potasyum vardır.
Fırında Çipura Kaç Kalori?
Çipura balığının sağlıklı tüketim yollarından biriside tercihe göre sebzelerle birlikte fırınlanarak pişirilmesidir. Böylelikle çipura balığının kalori değerlerinin yükselmesinin önüne geçilmiş olur. Peki, ‘Fırında çupra kaç kalori?’ Gelin birlikte göz atalım.
- 300 gram gelen yarım porsiyon fırında çipura balığı 304 kalori değerindedir.
650 gram gelen orta porsiyon fırında çipura balığı 659 kalori değerindedir. Kalori değerlerinin yüzde 21’ini karbonhidratlar, yüzde 28’ini proteinler ve yüzde 51’ini yağlar oluşturmaktadır. 650 gram gelen orta porsiyon fırında çipura balığının besin değerleri ise 34,68 gram karbonhidrat, 37,17 gram yağ, 45,73 gram protein, 6,37 gram lif, 1779,99 mg potasyum, 578,4 mg sodyum, 87,82 mg kalsiyum, 78,61 mg C vitamini, 246,47 iu A vitamini ve 2,86 gram demir mineralidir.
Çipura Pişirme Yöntemleri
Çipura balığı sebzeli olarak fırında, yağda sevenler için az yağda tavada, ızgara sevenler için mangalda veya tost makinesinde pişirilebilir. Yine çipura pişirme yöntemleri arasında fileto, yahni ve buğulama da bulunmaktadır. Çipura balığını hangi yöntemde pişirirseniz pişirin yanına eşlik eden sebzeler ve limon ile lezzetine doyamazsınız. Kiremitte pişen çipura balığının lezzetine ise doyum olmaz. Balığın yapısı büyük olduğundan dolayı tek kişilik porsiyon halinde bütün olarak ve yanında soslarla servis edebilirsiniz.
Deniz Çipurası ile Çiftlik Çipurasını Ayırt Etme Yöntemleri
Deniz çipurasının pulları daha ince iken çiftlik çipurasının pulları daha kalındır. Deniz çipurasının rengi sarı gümüşidir. Deniz çipurasının yandaki yüzgeçleri daha sivri ve uzun iken, çiftlik çipurasının yüzgeçleri daha az keskindir. Deniz çipurasının burun kemeri daha belirgin ve kızıla yakın bir renge çalarken, çiftlik çipurasının burun kemeri o kadar belirgin değildir. Ayrıca deniz çipurasının boyu çiftlik çipurasına göre iki – üç kat daha fazladır. Yine çiftlik çipurasının yediği yemlerin içeriğindeki protein nedeniyle yanaklarında allık bulunmaz. Özellikle deniz balığı sevenler deniz çipurası ile çiftlik çipurasını ayırt etme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Çipura Ne Zaman Yenir?
Çipura balığı mayıs ve kasım ayları aralığında avlanmaktadır. Peki, ‘Çipura ne zaman yenir?’ Yıl boyunca tüketilebilen çipura balığı, eylül, ekim ve kasım aylarında yumurtladığından dolayı bu aylar arasında yağ oranı çok düşüktür. Çipura balığının çiftlikte yetişenindense daha lezzetli olan deniz çipurası daha makbuldür. Taze alınan çipura balığını hemen tüketmeye özen göstermek gerekir. Çipura balığının eti kıvamını kaybetmişse, suyunu salmışsa, kokmaya başlamışsa ve solungaçlarında kırmızılığı kaybolmuşsa tüketilmemesi gerekir. Dondurulmuş halde olan çipuraların ise bozulmadan saklanması ve sağlık koşullarına uygun olarak çözdürüldükten sonra tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir.
Çipura Balığının Faydaları
İçeriğindeki yüksek besin değeri ile vücuda zindelik veren çipura balığının sağlığa faydaları sizleri düzenli olarak bu balığı tüketmenizi sağlayacaktır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı kalkan olur.
- Tam bir protein deposu olduğundan dolayı kas gelişimine ciddi katkı sağlar. Karbonhidrat seviyesi çok düşük olduğu için sindirim sistemine faydaları büyüktür.
- İçeriğindeki demir ve kalsiyum gibi mineraller kemik, diş ve eklem sağlığı için çok yararlıdır.
- Kalp ritmini düzene soktuğu gibi kolesterol seviyesi düşük olduğundan kalp ve damar sağlığını destekler.
- İçeriğindeki yağların kaliteli olması nedeniyle damar tıkanıklığına yol açmaz.
- Kan yapıcı özelliği sayesinde vücuttaki demir eksikliğini giderir.
- Göz ve cilt sağlığının korunmasında içeriğindeki A vitamini etkilidir.
- İçeriğindeki fosfor vücudun gereksinimini karşılamaktadır.
- Şeker hastaları gönül rahatlığıyla tüketebilir.
- Tansiyon düşürücü etkisi vardır.
- Eklemlerdeki iltihaplanmalara şifadır.
- İçeriğindeki Omega-3 astıma ve depresyona çok iyi gelir.
- Doymuş yağ asitleri sayesinde kilo vermede önemli bir yardımcıdır. Bu nedenle diyet programlarında tavsiye edilmektedir.