En Güzel Yemek Tarifleri

Mantar Kaç Kalori

mantar kaç kalori

mantar kaç kalori

Düşük kalori değerleriyle diyet beslenme programlarının ana yemeklerinden olan mantar, daha fazla sote yemek türleriyle damak zevkimize hitap etmektedir. İçeriğinde barındırdığı birçok antioksidan sayesinde vücudumuzu temizleyen mantar, çorbası, et yemekleri, omleti ve börek çeşitleriyle hem kahvaltı sofralarımızı, hem de öğünlerimizi şenlendirmektedir.

Günümüzde birçok çeşidiyle market ve manavlarda satılan mantarın en fazla bilinen türleri istiridye mantarı, enoki mantarı, portobello mantarı, kuzugöbeği mantarı, trüf mantarı ve porcini mantarıdır. Ülkemizde en fazla hem fiyatıyla ekonomik olması, hem de pratik hazırlanmasından dolayı kültür mantarı tüketilmektedir.

Peki, tüketmeden önce son kullanma tarihinin mutlaka kontrol edilmesi gereken mantar kaç kalori? Sağlığa faydalarının yanı sıra lezzetiyle de ön plana çıkan mantarın kalori değerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Mantarın Sağlığa Faydaları

Tam bir lif deposu olan, C ve D vitaminlerinin yanı sıra selenyum minerali ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren mantarın faydaları şöyle sıralanabilir;

Selenyum minerali bakımından çok zengin olan mantarın içeriğindeki selenyum, antioksidan, anti-kanser ve antienflamatuvar etkisiyle kalp rahatsızlıklarına, kansere, tiroid rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltarak sağlığımızı korumaktadır. Ayrıca mantarın içeriğindeki selenyumun bilişsel düşüşü engellediği tespit edilmiştir.

Kolesterol içermediğinden dolayı tam bir kalp dostu olan mantarın içeriğinde kolesterolü düşürücü etkisi olan kitin ve beta-glukan lifleri bol miktarda bulunmaktadır.

Mantarın içeriğindeki glutatyon ve ergotiyonin adlı antioksidanlar fizyolojik strese karşı çok ciddi koruma sağlayarak yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Kemik sağlığı için çok önemli bir vitamin olan bakır, mantarın içeriğinde o kadar fazla bulunur ki mantarın tek bir porsiyonu kemik sağlığı için alınması gereken günlük bakırın üçte birini barındırır.

Mantarın içeriğindeki glutatyon ve ergotiyonin adlı antioksidanlardan yukarıda bahsetmiştik. Bu iki antioksidan beyin sağlığı içinde çok önemlidir. Araştırmalar bu iki antioksidanın Alzheimer ve Parkinson rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü ve ilerleyen yaşlarda nörolojik hastalıklara yakalanma riskini de azalttığını ortaya çıkarmıştır. Uzmanlar, beyin ve sinirsel sağlık için günlük 5 tane mantar yenilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Mantarın içeriğinde B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit) ve B9 (folat) vitaminleri bol miktarda bulunur. Bu B vitaminleri vücudumuzun her yerine oksijen taşıyarak vücudumuzun kırmızı kan hücreleri üretmesine katkı sağlar.

Akciğer, karaciğer ve bağırsaklardaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Antioksidan sayesinde vücut direncini artırarak hastalıklara yakalanma riskini düşürür.

Mantar Zayıflatır mı?

İçeriğindeki şeker oranı çok düşük olan mantarın vücutta kilo yapma riski sıfırdır. Tam aksine mantar, zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken bir besindir. Ayrıca mantarın içeriğinde sağlığı tehdit edecek ve kilo aldıracak yağlar bulunmaz. Mantarın içeriğindeki yüksek lif oranı ve bu sayede uzun süre tokluk hissi vermesi ‘Mantar zayıflatır mı?’ sorusunun cevabı niteliğindedir. Zayıflamak isteyenlerin fazla kilolarına karşı en önemli silahlarından birinin mantar olduğu söylenebilir.

Mantar Kaç Kalori?

mantar kaç kalori

Mantar Sote Kaç Kalori?

Kekikli Mantar Sote Kaç Kalori?

Sebzeli Mantar Sote Kaç Kalori?

Mantarlı Et Sote Kaç Kalori?

Mantarlı Tavuk Sote Kaç Kalori?

Mantar Çorbası Kaç Kalori?

Kremalı Mantar Çorbası Kaç Kalori?

Exit mobile version