Bazı bakteriler ve mikroorganizmaların tavuk etinde üremesiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi sonucunda yaşanan zehirlenmeye tavuk zehirlenmesi adı verilmektedir. Tavuk zehirlenmesinin en sık rastlanan belirtileri ise kusma, ishal ve mide ağrısıdır.
Tavuk zehirlenmesinin belirtileri vakada çok ağır seyrediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim muayenesinden geçilmelidir. Peki, en fazla yaz mevsiminin sıcak günlerinde rastlanan ‘Tavuk zehirlenmesi belirtileri nelerdir, ne iyi gelir?’ Bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
İçerik Başlıkları
Tavuk Zehirlenmesi Neden Olur?
Öncelikle şunu belirtelim ki tavuk zehirlenmesi virüs, bakteri, ya da parazitlerin gıdalarda üreyerek gıdaları bozması ve bu bozuk gıdaların tüketilmesi sonucunda meydana gelmektedir. Gıda zehirlenmesine yol açan bu bakteri, virüs ve parazitler, gıdaların uygun koşullarda saklanmaması, hazırlanmaması veya servis edilmemesi sonucunda gıdalarda üremektedir.
Peki, ‘Tavuk zehirlenmesi neden olur?’ Bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alan tavuk eti de uygun koşullarda saklanmaz, hazırlanmaz ya da servis edilmezse bakteri, virüs ve parazitler tavuk etinde hızla üreyerek zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca tavuk eti satın alırken son tüketim tarihine çok dikkat etmek gerekiyor.
Tavuk Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Gıda zehirlenmelerinde görülen belirtilerin bir çoğu birbirine benzemektedir. Bu nedenle bir tür gıda zehirlenmesi olan tavuk zehirlenmesini diğer gıda zehirlenmelerinden ayırt etmek için ‘Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?’ sorusunun yanıtı çok önemlidir. Gelin bu belirtileri birlikte inceleyelim.
- Mide bulantısı hissi
- Karın ağrısıyla birlikte seyreden kramplar
- Kusma. Bu kusmaların yeşil renkte olması yüksek ihtimalle tavuk zehirlenmesine işarettir.
- İştah kaybı
- İshal
- Mide ağrısı
- Baş ağrısı
- Hafif ateş. Ateş her hastada görülmeyebilir.
Bu belirtilerden kusma, mide ağrısı ve ishal diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi tavuk zehirlenmesi belirtilerinde de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca tavuk zehirlenmesinin şiddeti tüketilen tavuğun miktarına göre değişkenlik gösterebilir. Şimdi de ileri derecedeki tavuk zehirlenmesinin belirtilerine göz atalım.
- Ateşin 38,5 derecenin üstünde olması
- Ağızda aşırı kuruluk
- İdrardan kan gelmesi
- Görme ve konuşmada görülen bozukluk
- 3 gün geçmesine rağmen ishalin sürmesi
Tavuk Zehirlenmesinde Belirtiler Kaç Saat Sonra Görülür?
Tavuk zehirlenmesine erken tanı konması için zehirlenen kişinin ‘Tavuk zehirlenmesinde belirtiler kaç saat sonra görülür?’ sorusunun yanıtı hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Tüm gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi tavuk zehirlenmesinde de virüs, bakteri ya da mikroorganizmaların vücuda girmesinin ardından birkaç saat sonra belirtiler kendisini gösterebilir. Tavuk zehirlenmesinin tanısı hekim tarafından yapılacak gaita testinin ardından konur. Yine tüketilen tavuktan alınan numune sayesinde zehirlenmeye neden olan bakteri, virüs ya da mikroorganizma tespit edilebilir.
Tavuk Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?
Her tür gıda zehirlenmesinde olduğu gibi tavuk zehirlenmesi de yüksek hayati risk içerebilecek çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle de belirtiler görülür görülmez bir hastaneye müracaat etmek gerekiyor. Tavuk zehirlenmesini hafif semptomlarla geçiren hastalar ise süreci evlerinde geçirebilirler.
Gıda zehirlenmesi türleri arasındaki tavuk zehirlenmesine ne iyi gelir? Hekim tarafından önerilen tedaviye ek olarak tavuk zehirlenmesine evde bitkisel tedavi yöntemlerini sizler için araştırdık. İşte tavuk zehirlenmesine evde yapılabilecekler;
Bol Sıvı Tüketin
Tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileri arasında ishal ve kusma olduğunu yukarıda belirtmiştik. Tavuk zehirlenmesinde görülen bu iki semptom ise vücuda aşırı su kaybettirir. Bu nedenle de tavuk zehirlenmesinde bol su tüketmeye çok dikkat etmelidir. Sıvı tüketimini artırmak için maden suyu, içeriğinde elektrotlar olan sporcu içecekleri, sebze suyu, tavuk suyu içilebilir. Tavuk zehirlenmesinin ağır seyrettiği hastalar buz parçaları emerek dehidrasyonu engelleyebilir. Yine mide bulantısı aşırıysa küçük yudumlar halinde içilecek su dehidrasyonu önleyebilir. Ayrıca hipertansiyon sorunu olan hastalar limonlu soda tüketebilir.
Hafif Yemeklere Yönelin
Tavuk zehirlenmesinde tedaviden hızlı sonuç alınması için semptomların artmasına neden olabilecek yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulması gerekir. Tedavi sürecinde bal, yulaf, yumurtanın akı, elma ve patates püresi, muz, fıstık ezmesi, tost, pirinç, kraker gibi sindirim sistemini fazla yormayacak hafif gıdalar tüketilmelidir. Tavuk zehirlenmesinde semptomlar tamamen ortadan kalkana kadar süt ve süt ürünlerinden, yağlı ve baharatlı gıdalar ile katı gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Reçetesiz İshal İlacı Almayın
Tavuk zehirlenmesinin semptomları arasında yer alan ishalin durması için müdahale yapılmaması gerekir. Çünkü vücuttaki zehirli bakteriler ishal ile vücuttan atılır. Bu nedenle de doktor önerisi dışında ishalin durması için kesinlikle ilaç alınmamalıdır.
Zencefil Çayı
Zencefilin antienflamatuar etkisi mideyi yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Tavuk zehirlenmesi semptomlarının yoğun hissedildiği durumlarda mideyi yatıştırmak için zencefil çayı tüketmek en iyi alternatiflerden biridir.