Yaşam kaynağımız olan su, vücudumuz için en değerli içecektir. Beynimizin yüzde 85’ini, kanımızın yüzde 80’i ve kaslarımızın yüzde 70’ini su oluşturmaktadır. Bu nedenle insan aç kaldığı zaman yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilse de susuz kaldığı zaman vücut yaşamsal faaliyetlerini kaybetmeye başlar.
Temel içeceğimiz olan su, günlük ihtiyaçlarımızın karşılanmasında ve sağlığımızın korunmasında da önemli bir yere sahiptir. Öyle ki tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinden tutun da boşaltımına ve terlemeye kadar birçok ihtiyacımızın karşılanmasında su çok önemli bir yere sahiptir. Dünyanın yüzde 71’ini oluşturan su sadece insanlar için değil, doğadaki tüm canlılar için yaşam kaynağıdır.
Su içmenin faydaları hakkında sizleri bilgilendireceğimiz bu yazımızda, ‘Su içmek zayıflatır mı?’ ‘Günlük su tüketimi ne kadar olmalı?’ sorularının yanıtlarını da bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Su İçmenin Sağlığa Faydaları
Yetişkin erkeklerin vücut ağırlığının ortalama yüzde 60’ını, yetişkin kadınların vücut ağırlığının ortalama yüzde 50’sini ve çocukların vücut ağırlığının ortalama yüzde 65-75’ini su oluşturmaktadır. İnsanın yaşı ilerledikçe vücudundaki su oranı azalırken, yağ dokusunda ise artış olur.
İnsan vücudundaki suyun ortalama üçte ikilik kısmı hücre içi yapılarda depolanmaktadır. Geriye kalan üçte birlik kısım ise sindirim sistemi, damarlar, dokular ve vücut boşluklarında depolanır. Yetişkin bir insan her gün en az 2 litre su içmeyi ihmal etmemelidir. İnsan vücudunun suya duyduğu gereksinim hastalığa, kişisel özelliklere ve gün içerisinde yapılan fiziksel aktivitelere göre değişmektedir. Su içmenin sağlığa faydaları ise şöyle sıralanabilir;
- Saç köklerinde oluşan kepekleri engellemesinin yanı sıra saçları sağlıklı bir şekilde uzatır. Saç uçlarında kırık oluşmasını önler.
- Beynin fonksiyonlarını düzenlediği gibi dikkat dağınıklığı ve unutkanlığı önler. Ayrıca beyin dokusunun ortalama yüzde 85’ini suyun oluşturduğuna yukarıda değinmiştik.
- Beyin dokusunda bulunan su miktarı düştükçe stres ve depresyon riski artar.
- Düzenli spor yapanlarda görülme riski yüksek olan kas spazmlarının ve kramplarının engellemesinde etkilidir.
- Vücudun gereksinim duyduğu günlük su ihtiyacının karşılanması stresin ve anksiyetenin engellenmesinde etkilidir.
- Suyu ayakta değil de oturarak içmek sağlığa daha faydalıdır. Su oturarak içildiği zaman midede biriktiğinden mide asidiyle birleşir ve mikropları öldürür. Ayrıca tüketilen besinlerde daha kolay sindirilir.
- Hamilelik sürecinde suyun bol içilmesinin faydaları çoktur. Fetüsün yaşamsal faaliyetlerini sürdürdüğü plasentanın yüzde 90’ını su oluşturmaktadır. Bu nedenle suyun düzenli tüketilmesi plasentanın gelişimine olumlu etki eder ve bebeğin hareketlerini daha rahat yapmasını sağlar. Ayrıca su annedeki fazla ödemi dışarı atar.
- Emziren annelerde vücudun süt üretimini rahatlatır.
- Sabahları içilen sıcak su bağırsak hareketlerini düzenlediği gibi boğazları yumuşatır. Yine mide kaslarını rahatlattığından mide kramplarını engeller.
- Suyun soğuk içilmesi ise metabolizmayı daha hızlı çalıştırır. Mide ağrılarını da hafifletir.
- Su günde 7 litrenin üstünde içilirse vücudu zehirler ve hayati tehlike doğurur. Suyun aşırı tüketilmesi böbrek, beyin ve kalp gibi hayati organlardaki sodyum miktarını düşürür. Bu felce zemin hazırlar.
Limonlu Su İçmenin Faydaları
Limonun içeriğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve vücudun direncini artıran C vitamini bol miktarda bulunmaktadır. Grip, nezle ve soğuk algınlığına yakalandığınız zamanlarda boğaz tahrişlerini hafifletmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ılık limonlu su içilebilir.
Limonlu su gece içilirse kabızlığa ve bağırsak tembelliğine çok iyi gelir. Vücuttaki kan hacminde artış olduğu gibi hücrelerin gereksinimi olan besin ve oksijenin taşınmasına yardım eder.
Dolaşım sistemine olan olumlu etkisinden dolayı kalp sağlığını destekler. Kalp krizi riskini ciddi seviyede düşürür. Kanın pıhtılaşmasını ve koyulaşmasını engellediğinden kanın damarlarda rahat dolaşmasına yardım eder.
Sabahları ılık limonlu su içerseniz reflüye şifa olur. Böbreklerde taş oluşmasını ve idrar yollarında enfeksiyon oluşumunu engeller.
Mide hacmini artırdığından tokluk hissi verir. Metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığı gibi istirahat ederken dahi vücuda kalori yaktırır.
Önemli bir antioksidan olan C vitamini içerdiğinden vücuttaki toksinleri ve fazla suyu hızla dışarı atar. Güne daha zinde ve enerjik başlamak için limonlu sudan yardım alabilirsiniz.
Sirkeli Su İçmenin Sağlığa Faydaları
Besinlerin glisemik indeksini yüzde 20 düşürmek için aç karnına sirkeli su içmelisiniz. Ayrıca aç karnına içilen sirkeli su uzun süre tokluk hissi verdiğinden iştahın kontrol altına alınmasına yardım eder. Metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığından fazla kilolardan kurtulmada önemli bir yardımcıdır.
İnsülin ve glikoz seviyelerini dengeleyerek kan şekerinin ani yükselmesini engeller. Yine diyabetik komplikasyonların azalmasında etkisi yadsınamaz.
Sirkenin antimikrobiyel ve antifungal özellikleri bağırsaklarda bulunan Candida mantarının gelişimini önler. Bağırsaklardaki iyi bakterileri çoğalttığı gibi bağırsak florasını dengede tutar.
Sirkeli su düzenli tüketilirse kandaki trigliserit ve LDL gibi kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardım eder. Serbest radikallerin vücuda verdiği zararları azalttığından böbrek ve karaciğer hasarlarına karşı koruma sağlar.
Lenf düğümlerinin çözülmesinde düzenli tüketilen sirkeli su çok etkilidir. Sirkeli su vücut için güçlü bir detoks olduğundan vücutta toksin birikimini engeller.
Karbonatlı Su İçmenin Faydaları
Karbonatlı suyun düzenli içilmesinin sağlığa birçok faydası vardır. Vücudun asit düzeyinin azalmasında ve kanın normal pH seviyesine gelmesinde aç karnına içilen karbonatlı su çok etkilidir. Kandaki pH seviyesinin normal olması vücudun genel işlevine pozitif etki eder.
Mide asitlerini nötralize ettiğinden mide ekşimesi ve mide ağrısına çok iyi gelir. 1 su bardağı suyun içerisine 1 çay kaşığı karbonat atılarak içilmesi gazı engellediği gibi tüketilen besinlerin daha rahat hazmedilmesine yardım eder.
Ağız içerisindeki bakteri ve virüslerin ölmesi için ağzın karbonatlı suyla çalkalanması yeterlidir. Böylelikle boğaz ağrısı ve iltihaplanma engellenmiş olur.
Besinlerin önemli bir kısmının içeriğinde asit vardır. Besinlerin içeriğindeki asit ise vücudun pH dengesini etkileyerek damarlarda dolaşan kanın asidik olmasına yol açar. Vücutta biriken asit ise artrit, kemik erimesi, gut, idrar yolu rahatsızlıkları ve kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırdığından bu riski düşürmek için karbonatlı su tüketimi tavsiye edilmektedir.
Tarçınlı Su İçmenin Faydaları
Antidiyabetik özelliği sayesinde kan şekerini dengeleyen tarçınlı su düzenli tüketilirse diyabet rahatsızlığına yakalanma riskini düşürür. İnsülin hormonuna karşı duyarlılığı artırdığından kan şekerini dengeler.
Beyin fonksiyonlarını düzenlediği gibi bilişsel fonksiyonları dengeler. Alzheimer ve Parkinson rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürmesinin yanı sıra tedavisinde de önemli bir yardımcıdır.
Tarçınlı su düzenli tüketilirse antiviral, antifungal ve antibakteriyel özellikleri sayesinde vücut direncini artırmaktadır. Ayrıca bakteriyel ve virüsten kaynaklanan rahatsızlıkları engeller.
Antioksidan bileşenlerden oluşan sinnamaldehit içerdiğinden kanser hücrelerinin oluşumunu ve üremesini engeller. Yine DNA hasarına karşı hücreleri korumaktadır.
Bağırsaklarda nitrözamin oluşmasını önlediğinden gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sağlık sorunlarıyla rahatlıkla baş etmek için tarçınlı su düzenli tüketilmelidir.
Yüzün daha canlı ve parlak görünmesi, ciltteki alerjik reaksiyonlar, kızarıklık ve enfeksiyonları önlemek için antibiyotik ve antimikrobiyal özelliği olan tarçınlı su içmeyi ihmal etmeyin.
Karanfilli Su İçmenin Faydaları
Karanfilli suyun kendisine özgü bir aroması vardır. Ağız kokusunun engellenmesinde, ağız ve diş sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. Karanfil sıcak suyun içerisine atıldıktan sonra bir süre beklenir ve içilirse boğaz enfeksiyonlarına çok iyi gelir.
Etkili bir idrar söktürücü olan karanfilli su düzenli içilirse idrar yolu enfeksiyonlarını engeller.
Karanfilli suyun içeriğindeki antioksidan bileşenler vücuttaki toksin maddeleri ve fazla suyu hızla dışarı atar.
Ilık suyla içilen karanfilli su metabolizmayı hızlandırdığından kilo vermede önemli bir yardımcıdır.
Depresyonu engelleyen karanfilli su, uykuya rahat dalmada da oldukça etkilidir.
Su İçmek Zayıflatır mı?
‘Su içmek zayıflatır mı?’ sorusunun yanıtını sadece kilo vermek isteyenler değil, herkes merak etmektedir. Egzersiz yapanların ve diyetle beslenenlerin vazgeçilmezi olan suyun açlık hissinin azalmasındaki etkisi büyüktür. Ancak çok aşırı su içmenin zayıflamaya hiçbir etkisi yoktur. Ayrıca suyun içerdiği mineraller vücudun bir takım gereksinimlerini karşıladığından iştahın kontrol altına alınmasına yardımcı olarak daha az yemek yedirir.