En Güzel Yemek Tarifleri

Pancar Suyunun Faydaları Nelerdir

pancar suyunun faydaları

pancar suyunun faydaları

Kırmızı renkteki sebze ve meyvelerin antioksidan kaynağı olduğunu daha önce bir yerlerden mutlaka okumuşsunuzdur. Besin değeri yüksek sebzeler arasında yer alan ve içeriğinde birçok vitamin, mineral ve bileşen barındıran pancar suyu da antioksidan kaynağı içeceklerin başında gelmektedir.

Turşusu ve salatası yapılarak tüketilebilen pancarı haşlayarak da tüketebileceğiniz gibi pancarın cipsini dahi yaparak yiyebilirsiniz. Ancak pancar suyu, pancarın en yaygın tüketim şeklidir.

Pancarın suyunun içilip içilmeyeceği ile ilgili bir çoğumuzun aklında soru işareti bulunmaktadır. Pancar suyunun faydaları ile ilgili bilgi sahibi olduktan sonra bu soru işaretleri arka planda kalacak ve pancar suyu içmek için hemen bir arayış içerisine gireceksiniz. Ayrıca pancar suyunun sağlığa faydaları hakkında uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara da kulak verebilirsiniz. Pancar suyu vücudumuzun gereksinim duyduğu A, C, E, B12, B6 ve K vitaminlerini içeriğinde bol miktarda barındırır.

200 ml gelen bir su bardağı pancar suyunun içeriğinde 0,36 gram yağ, 3,36 gram protein, 4 gram lif, 610 mg potasyum, 154 mg sodyum, 32 mg kalsiyum ve 1,58 mg demir minerali vardır.

Pancar Suyunun Faydaları

Şimdi hepimizin ilk başta ön yargıyla yaklaştığı pancar suyunun sağlığa faydalarını birlikte inceleyelim.

pancar suyunun faydaları nelerdir

Stresi Azaltır

Sinir damarları üzerinde iyileştirici etkisi olan pancar suyu, çağımızın en ciddi psikolojik problemleri arasında gösterilen stresle savaşarak stresi azaltır. Yine pancar suyunun gün içerisinde hissedilen yorgunluğu azaltıcı etkisi de vardır.

Vücuttan Toksinleri Atar

Kırmızı rengiyle antioksidan deposu olan pancar suyu idrar ve terle toksinleri vücuttan atar. Böbrek, safra, mide ve özellikle karaciğeri temizleyici etkisi sağlığa olan önemli faydalarındandır.

Kanserle Mücadele Eder

Hücrelerin gereksinim duyduğu birçok vitamin, mineral ve bileşen pancarın içeriğinde vardır. Pancar suyu antioksidan özelliği sayesinde kanserle mücadele eder. Özellikle akciğer, cilt ve kolon kanserine karşı etkilidir. Uzmanlar, pancar suyunun içeriğindeki pigmentlerin kanserli hücreleri vücuttan hızlı bir şekilde attığını ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren pancar suyunun kanserli hücrelerin üremesini engellediğini ifade ediyor. Yine pancar suyu kanserin en büyük nedeni serbest radikallerle savaşır.

Kalp Dostu

Kalp sağlığının korunmasında çok önemli etkileri olan pancar suyu damar tıkanıklığını engellediğinden kan damarlarda rahat bir şekilde dolaşarak görevini yerine getirir. Tam bir kalp dostu olan pancar suyu iyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur. Hipertansiyon rahatsızlığını engellediği gibi tansiyonu kontrol altında tutar. Pancar suyunun içeriğindeki nitratın kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Bu sayede inme, felç gibi ciddi rahatsızlıklarda riski ciddi oranda düşürür.

Kilo Vermeyi Destekler

Pancar suyunun zayıflatıcı etkisi özellikle diyet yapanlar tarafından çok fazla araştırılmaktadır. Vücuttaki ödemi hızlı bir şekilde dışarıya atan pancar suyunun zayıflama sürecinde önemli bir yardımcı olduğu söylenebilir. Sağlığımız için oldukça faydalı olan pancar suyunun içeriğindeki lif tokluk hissi vererek iştahı azaltır. Pancar suyu düzenli olarak içildiği takdirde kilo vermeyi destekler. 100 gram gelen haşlanmış pancar 44 kalori değerindedir. 200 ml gelen 1 su bardağı pancar suyu ise 88 kalori değerindedir. Kalori değeri bu kadar düşük olan pancar suyunun kilo aldırmayacağı rahatlıkla söylenebilir.

Sindirim Sistemini Düzenler

Pancar suyunun sağlığımıza en önemli faydaları arasında sindirim sistemini düzenli çalıştırması da yer almaktadır. Mide ve bağırsakları tamamen temizleyerek düzenli çalışmasına önemli katkısı olan pancar suyu sindirim ve bağırsak dostu bir içecektir. Kabızlık veya ishal problemi olanların bağırsakları zararlı bakteri ve mikroplardan temizleyerek bu rahatsızlıklarla ciddi şekilde mücadele eden pancar suyunu içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Ayrıca sindirim sistemini düzenler ve sindirim sistemi üzerinde iyileştirici etki yapar.

Kan ve Demir Miktarını Artırır

Kansızlık sorunu yaşayanlar, vücutlarındaki kan miktarını doğal yollardan artırmak istiyorlarsa pancar suyunu ilaç niyetine de olsa içmelidirler. Ayrıca pancar suyu vücuttaki demir eksikliğinin de doğal şifasıdır. Yani pancar suyu vücuttaki kan ve demir miktarını artırır. Vücuttaki kan hücrelerini artıran pancar suyu kan şekerini de dengede tutar.

Beyin Sağlığını Destekler

Kalp ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına önemli katkıları olan ve vücudumuzdaki birçok fonksiyonu düzenli çalıştırmasının yanı sıra bu fonksiyonlar üzerinde iyileştirici etkisi de bulunan pancar suyu, beyin sağlığı içinde çok önemli bir içecektir. Yaş ilerledikçe azalan zihinsel ve bilişsel fonksiyonlar üzerinde iyileştirici etkisi olan pancar suyu beyin sağılığını destekler. Pancar suyunun beyin sağlığına en önemli faydası ise beyine giden oksijen miktarını ve kan akışını artırmasıdır.

Kemikleri Kuvvetlendirir

Pancar suyunun kemik sağlığı üzerine de önemli etkileri vardır. Kemikleri kuvvetlendirir. Böylelikle tıpta osteoporoz adı verilen ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen rahatsızlıkla çok ciddi mücadele eder.

Enerji Verir

Pancar suyunun içeriğindeki vitamin ve mineraller vücudumuza enerji verir. Ayrıca vücudumuzdaki oksijen seviyesini yüzde 20 gibi çok ciddi oranda yükselten pancar suyunu atletik performansı yükselttiğinden dolayı sporcular mutlaka tüketmelidir. Bu konuyla ilgili yapılan uzman açıklamalarında sporcuların antrenmana başlamadan en az 2-3 saat evvel pancar suyu içmeleri tavsiye edilmektedir.

Saç Dökülmesini Önler

Çinko ve potasyum açısından oldukça zengin olan pancar, saç dökülmesine karşı oldukça etkili bir besindir. Pancar suyu saç dökülmesini önler ve saçların hızlı ve sağlıklı uzamasına önemli katkı sağlar.  

Pancar Suyunun Zararları

Her besinin sağlığa faydaları olduğu gibi zararları da olmaktadır. Pancar suyunun zararları ise genellikle aşırı tüketimde görülür. Pancar suyunun sağlığa olan zararlarına birlikte göz atalım.

Kimler Pancar Suyu İçemez?

Pancar suyu her ne kadar sağlığa faydalı bir içecek olsa da herkesin içmesi için uygun bir içecek değildir. Peki, ‘Kimler pancar suyu içemez?’ Şimdi bu sorunun yanıtına bakalım.

Uzmanlar, sağlıklı insanlarında pancar suyunu günlük 1 bardaktan fazla içmesini tavsiye etmemektedir. Unutmayalım ki her şeyin aşırısı sağlığa yarar değil, zarardır.

Exit mobile version