Limonun ekşi tadı ağızları sulandırsa da kokusu insana ferahlık vermekte, suyu ise salatalara ve çorbalara lezzet katmaktadır. Tam bir C vitamini kaynağı olan limon, neredeyse her derdin şifasıdır. Ilıman iklim koşullarında yetiştirilen limonun anavatanına dair net bir bilgi halen olmasa da dünyanın her tarafında tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Yapraklarını dört mevsim dökmeyen limon ağaçları, hem beyaz çiçekleriyle, hem de sapsarı meyvesinin kokusu ve görünüşüyle göze ve buruna hitap etmektedir. Limon, ülkemizde yoğun olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Limonun sağlığa olan faydaları o kadar fazladır ki saymakla bitmez. Pazar torbalarının ve mutfakların vazgeçilmezi olan limon, evlerin bahçelerinde ya da evlerin içerisinde saksılarda da yetiştirilmektedir. Limonun sağlığa olan faydaları göz önünde bulundurulduğu zaman dünyada bu kadar yaygın tüketilmesinin nedeni daha iyi anlaşılır.
Özellikle limon suyunun içeriğinde insan vücudunun en fazla gereksinim duyduğu potasyum ve kalsiyum minerallerinin yanı sıra C vitamini de bol miktarda bulunmaktadır. Limonun sadece suyu değil, kabuğu, çekirdeği, hatta limonun tümünün sağlığa olan faydalarından farklı tüketim yollarıyla istifade edilebilmektedir.
Limonun zayıflamada daha etkili olabilmesi için haşlanarak tüketilmesi gerekmektedir. Haşlanmış limon sağlığa olan faydaları nedeniyle son senelerde diyetlerde de bolca tüketilmektedir. Limonun farklı bir tüketim yöntemi olan haşlanmış limonun sağlığa olan faydaları arasında zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırması, mikropları öldürmesi ve ödemi azaltması da yer almaktadır.
Limonun sağlığa faydaları nelerdir? Limonun sağlığa faydalarına dair detaylı bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Limon Nedir?
Turunçgiller ailesinden narenciye türü bir meyve olan limon, içeriğinde en fazla C vitamini barındıran meyvedir. Bilimde Citrus denilen limonun tarihi incelendiği zaman ilk tarihi kayıtlarına Antalya’da rastlanmaktadır. İnsanoğlu için tam bir şifa deposu olan limon, tarihte en fazla ticareti yapılan meyveler arasında da yer almaktadır.
Odunsu bir gövdeye sahip olan limon ağaçları ılıman iklimlerde yetişmekle birlikte çok yıllık bir bitki olup, üzerinde açan beyaz çiçekleri insanın göz zevkine hitap etmektedir. Limonun insanı rahatlatan o mucizevi kokusu ise yapraklarındaki ve meyvelerindeki uçucu yağlardan gelmektedir. Ülkemizde daha fazla Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen limonun içeriğindeki vitamin ve mineraller ise şöyledir;
Tam bir C vitamini deposu olan limonun içeriğinde B6 vitamininin yanı sıra potasyum minerali de bol miktarda bulunmaktadır. Limonun önemli bir kısmını suyun yanı sıra basit şekerlerin oluşturduğu karbonhidratlar meydana getirmektedir. Limonun içeriğinde sağlıklı diyet liflerinden olan pektin maddesi de bulunmaktadır. Hatta limonun içeriğindeki lifin yüzde 50-60’lık kısmını pektin maddesi oluşturmaktadır. Limonun içeriğindeki yağ ve protein oranı ise oldukça düşüktür. Yine limonun içeriğinde yer alan antioksidan maddeler içerisinde limon tuzu yani sitrik asit, P vitamini yani hesperidin, eriocitrin, diosmin ve D-limonen bulunmaktadır.
İçerik Başlıkları
Limonun Sağlığa Faydaları
Limon, içeriğinde yüksek miktarda barındırdığı C vitamini sayesinde doğal antibiyotik sınıfında yer alan meyveler arasında bulunmaktadır. Kış mevsiminde yaygın görülen grip, nezle, soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirerek ve vücut direncini artırarak koruduğu gibi bu hastalıklara yakalanıldığı zamanda iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Yüksek tansiyonu düşüren, enfeksiyon hastalıklarıyla savaşan limon, anemi yani kansızlık ve astıma karşıda çok ciddi koruma sağlamaktadır. İçeriğinde barındırdığı antioksidan maddeler sayesinde vücutta kanser hücreleri ve tümör gelişmesini engellemektedir. Lif yapısının önemli bir kısmını pektim maddesi oluşturduğu için böbreklerde iltihap ve taş oluşumunun önlenmesinde oldukça etkilidir. Pektin maddesinin sağlığa bir diğer faydası ise vücuttaki toksik maddeleri dışarı atmasıdır. Limonun içeriğindeki potasyum minerali ise hücreleri düzgün çalıştırmaktadır. Antiseptik olan limon kabukları ise karaciğer sağlığını korumanın yanı sıra solunum yollarındaki sağlık problemlerine çok iyi gelmektedir. Hazımsızlığa iyi gelen limon suyu da ateşi düşürmekte, saç ve cilt sağlığını ise desteklemektedir.
Limonun faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
Böbreklerin Sağlığını Destekler
Atıkların böbreklerde birikmesi ve kristalleşmesi böbreklerde taş oluşmasına neden olmaktadır. İdrarın hacmini ve pH’ını artıran limonun içeriğindeki sitrik asit böbreklerde taş oluşumunu önleyerek böbrek sağlığını desteklemektedir. Ayrıca limonun içeriğindeki hesperidin yani P vitamini de böbrek sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
İnme Riskini Azaltır
Kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülen bir sağlık problemi olan iskemik inme yani damarlarda akışının durmasına neden olan kan pıhtısı riskini limonun düzenli olarak tüketilmesi düşürmektedir. Kanda C vitamini seviyesinin düşük olmasının inme riskini artırdığı bilinmektedir. Kandaki C vitamini seviyesi ise özellikle fazla kilolu yani obez kişilerin yanı sıra yüksek tansiyon hastalarında düşük olmaktadır.
Kanserle Mücadele Eder
Limonun içeriğindeki hesperidin yani P vitamini, vücutta antioksidan etki göstererek serbest radikallerle savaşmakta ve bağışıklık sistemini uyarmaktadır. Limon kabuğunun içeriğindeki d-limonen bileşeni ise tümörleri küçülttüğü gibi hücreleri programlı ölüme yani apoptoza götürebilecek etkiye sahiptir. Mide, pankreas, akciğer ve cilt kanserlerinin ilerlemesini ciddi ölçüde yavaşlatmaktadır. Meme ve kolon kanserinin ilerlemesinin yavaşlamasında ise limonun içeriğindeki pektin lifi oldukça etkilidir. C vitamininin düzenli olarak yüksek miktarda alınması ise oksidatif stresi engellemektedir.
Alerjik Astımı Engeller
Oksidatif stresin aşırı seviyede olması alerjik hastalıkları tetiklemektedir. Limonun içeriğindeki d-limonen, hesperidin gibi flavonoidler ise vücuttaki serbest radikalleri öldürdüğü için alerjik reaksiyonları azaltmaktadır. Yine alerjik astım gibi sağlık problemlerini tetikleyen iltihaplanmaları önlemektedir.
Anemiyi Önler
Vücutta bulunan oksijenin iletiminin yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin yapımından demir minerali sorumlu olduğu için vücuttaki demir eksikliği anemi rahatsızlığının temel nedenidir. Anemi rahatsızlığına özellikle menopozdan evvel kadınlarda çok sık rastlanmaktadır. C vitamini bakımından çok zengin olan limon ise diyetten demir emilimini artırarak anemiyi yani kansızlığı önlemektedir.
Bağışıklık Sistemini Canlandırır
Limonun içeriğindeki pektin maddesi bağışıklık sistemini canlandırmaktadır. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına ciddi katkı sağlayan B6 vitamini vücut tarafından üretilmez. B6 vitamini aynı zamanda kronik hastalıklardan da korumaktadır. Merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarının doğal tedavisini limonun içeriğindeki hesperidin bileşeni desteklemektedir.
Sindirim Sisteminin Sağlığını Destekler
Limonun içeriğindeki pektin maddesi çözünebilir bir lif olduğu için bağırsakları harekete geçirmektedir. Aynı zamanda doğal karbonhidrat olduğu için şeker ve nişastaların sindirimini yavaşlatarak kan şekerini dengede tutmaktadır. Limon suyu ise kabızlığın engellenmesinde oldukça etkilidir. Sabah saatlerinde sıcak suyun içerisine sıkılan yarım limon suyu taze naneyle içilirse sindirim sistemi rahatladığı için gün boyu zinde kalmaya yardımcı olmaktadır.
Kalp Sağlığını Destekler
Limondaki hesperidin bileşeni diosminle beraber damarları etkili bir şekilde koruyarak vasküler sağlık problemlerini engellemektedir. Yine limonun içeriğindeki antioksidan maddelerden olan naringin ise damar sertliğini yani ateroskleroz riskini düşürmektedir. Kalp rahatsızlıkları ve kötü kolesterolle mücadelede limondaki potasyum mineralinden faydalanılabilir. Limonun düzenli tüketimi yeterli ve düzenli olarak C vitamini alınmasına yardımcı olduğu için kardiyovasküler rahatsızlıklardan korumaktadır.
Hipertansiyona İyi Gelir
Ilık bir bardak suyun içerisine sıkılan limon suyu sabahları aç karnına içildiği zaman kan damarlarını yumuşatmakta ve esnek olmalarını sağlamaktadır. Bu uygulamanın hipertansiyonu önlediği düşünülse de bu uygulamaya yönelik yapılan bilimsel çalışmalar henüz yeterli seviyede değildir.
Diyabetle Savaşır
Diyabetle mücadelede en süper gıdalar listesinde limon ve portakal başı çekmektedir. Amerikan Diyabet Birliği tarafından da limon ve portakal diyabetle mücadelede liste başı besinler arasında yer almaktadır. Limon ve portakalın içeriğindeki karbonhidrat miktarı aynı oranda olsa da limonun içeriğindeki şeker miktarı portakala kıyasla daha düşüktür. Yine limon suyunun glisemik indeksi (GI) yüksek olan bir gıdayla beraber tüketilmesi halinde nişastanın şekere dönüşmesi yavaşlayacağından besinlerin glisemik indeksi de düşmektedir.
Kemik Erimesine (Osteoporoz) İyi Gelir
Limon alkalize bir besin olduğu gibi yüksek miktarda C vitamini, kalsiyum, potasyum ve magnezyum içerdiğinden dolayı kemik erimesine karşı tüketilebilecek gıdaların başında gelmektedir. C vitamini aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinmekte olup, kemiklerin ve kıkırdakların korunmasına yardımcı olan kolajen üretiminde en önemli besinlerden biridir. Kalsiyum ve potasyum minerallerinin vücut tarafından yeterli miktarda emilmesi için gerekli olan magnezyum minerali limon suyunda mevcuttur. Metabolik asitleri etkisizleştiren potasyum minerali ise kemik sağlığını destekleyerek vücuttaki kalsiyum depolarının boşalmasını engellemektedir.
Gribe İyi Gelir
Antiviral ve antibakteriyel etkisiyle doğal bir antioksidan olan limon, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için gripten, soğuk algınlığından ve nezleden korunmanın en doğal ve en etkili yöntemidir. Ayrıca balgamın, boğaz ağrısının ve öksürüğün tedavisini de destekleyerek iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Öksürüğün azalmasında ve boğaz ağrısının hafiflemesinde limon suyuyla balın karıştırılarak tüketilmesi oldukça etkilidir.
İdrarı Söküp Atar
Ilık veya sıcak suyun içerisine limon katılarak içildiği zaman vücuttan idrar çıkışı artmaktadır. Limonun bu özelliği vücudu su tutan hastalar için oldukça faydalıdır. İdrarla birlikte vücutta zamanla biriken toksin maddelerin yanı sıra zararlı bakterilerde vücuttan atılmaktadır. İdrar yollarındaki enfeksiyon rahatsızlığının iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Limonun sağlığa olan diğer faydaları ise şöyledir;
- Mide bulantısı hissini gidermektedir.
- Göz sağlığını desteklemektedir.
- Limon yağı sinir sistemini sakinleştirdiği için stresi azaltmaktadır.
- Vücuttaki yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
- Vücudun pH seviyesini dengelemektedir.
- Karaciğerdeki safra üretimini artırdığı için vücuda daha fazla yağ yaktırdığı için kilo vermek isteyenlerin imdadına yetişmektedir.
- Vücuttaki C vitamini eksikliğinin neden olduğu ve yaşlılarda çok sık rastlanan iskorbüt hastalığının tedavi sürecini desteklemektedir.
Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Limon kabuğunun içeriğinde limonun suyundan 5 ila 10 kat daha fazla vitamin bulunmaktadır. Limon yıkandıktan sonra kurulanmalı ve dondurulmalıdır. Daha sonra yemeklerde, salatalarda ya da meyve sularında kullanılacağı zaman rendelenerek tüketilmelidir. Limon kabuğunun faydaları ise şöyledir;
Bağırsakları hareketlendirerek kabızlığı engellemektedir. Aynı zamanda bağırsaklardaki gazın giderilmesinde de oldukça etkilidir.
Mideyi rahatlatarak mide sağlığını desteklemektedir.
Vücutta zamanla biriken toksin maddeleri özellikle limon kabuğundan hazırlanan çaylar hızla temizlemektedir.
Antiseptik etkisiyle karaciğeri temizleyerek karaciğer sağlığını korumaktadır.
Cildin yanı sıra dişte de leke oluşumunu engellemektedir.
Kronik hemoroid hastalığının semptomlarını hafifletmektedir.
Vücuttaki yaraları hızla iyileştirmektedir.
Enfeksiyon hastalıklarıyla etkili bir şekilde savaştığı gibi solunum yollarındaki sağlık problemlerine çok iyi gelmektedir.
Diz ve eklem bölgesindeki ağrıları hafifletmek için limon kabuğundan basit kürler hazırlanarak bu bölgelere uygulanabilir.
Özellikle aile öyküsünde cilt kanseri olanlar cilt kanserinin engellenmesinde oldukça etkili olan limon kabuğunu düzenli tüketmelidir.
Limon kabuğundan hazırlanan çaylar sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olarak zayıflamayı desteklemektedir.
Limon kabuğunun sağlığa olan bu faydalarından istifade edebilmek için limon kabuklarının birçok meyvenin kabuğunda olduğu gibi israf edilmemesi gerekmektedir. En az limonun kendisi kadar sağlığa faydalı olduğu gibi limon kabuğunun içeriğindeki C vitamini limonun kendisinden çok daha fazladır. Ayrıca yüksek miktarda lif içeren limon kabuğu potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından da oldukça zengindir. Sağlıklı bir yaşam için limonun kendisi kadar limon kabuğunun sağlığa faydalarından da yararlanmaya dikkat edilmelidir.
Limon Çekirdeğinin Faydaları
Limon çekirdeğinin tüketilip tüketilmemesi konusunda uzmanlar iki ayrı görüşe sahip olsa da uzmanların geneli limon çekirdeğinin en az meyvesi kadar sağlığa faydalı olduğu görüşünde birleşmektedir. Ancak limon çekirdeğini tüketirken bütün olarak tüketmemeye çok dikkat edilmelidir. Çünkü limon çekirdeğinin bütün olarak tüketilmesi halinde midede tam çözünemeyeceği için sağlığa olan faydalarından tam olarak istifade edilemeyeceği gibi apandisit riski olan kişilerde apandisiti tetikleyebilmektedir.
Limon çekirdeğinin B1, B2 ve B3 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, manganez, silisyum ve bakır mineralleri bol miktarda mevcuttur. Ayrıca 2-3 gram limon çekirdeği kurutularak öğütüldükten sonra içildiği takdirde zehirli maddelerin sağlığa zararlarını azaltmaktadır. Limon çekirdeğinin sağlığa faydaları şöyle sıralanabilir;
Limon çekirdeği limon suyundan ve kabuğundan daha fazla limon yağı içermektedir. Limon yağı ise sakinleştirici etkisiyle stresi azaltmaktadır.
Ciltte sivilce ve akne oluşmasını içerdiği nitrik asit önlemektedir.
Limon çekirdeği düzenli olarak tüketilirse ağız kokusunun engellenmesinde oldukça etkilidir.
Böcek ısırıklarının ve yaraların tedavisinde limon çekirdeğinden faydalanılmaktadır.
Limon Suyunun Faydaları Nelerdir?
C vitamini bakımından çok zengin olan limon suyu uzun süreli solunum bozukluklarının tedavi sürecini desteklemektedir.
Hazımsızlık, kabızlık gibi sağlık problemlerinin giderilmesinde oldukça etkili olduğu gibi yemeklerin içerisine biraz limon suyu sıkılması sindirimi rahatlatmaktadır.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış mevsiminde yaygın görülen enfeksiyonel hastalıkların tedavi sürecini desteklediği gibi aşırı terleterek yüksek ateşi düşürmektedir.
Ağrının hafiflemesinde oldukça etkili olan limon suyuyla diş etlerine masaj yapılması ise diş etindeki kanamaları durdurmaktadır. Yine çeşitli diş eti rahatsızlıklarının tedavi sürecini desteklemekte ve ağız içerisinde oluşabilecek kokuları engellemektedir.
Ciltteki yanma hissini hafifleten limon suyu, ciltteki izlerin solmasında da oldukça etkilidir.
Antiseptik etkiye sahip olan limon suyu, kanı pıhtılaştırdığı için küçük çaptaki kanamaları durdurmaktadır. Bir parça pamuğa biraz limon suyu sıkıldıktan sonra bu pamukla kanamanın olduğu bölgeye müdahale edilmelidir. Burun kanamasında burnun içerisine bu pamuğun yerleştirilmesi kanamayı durdurmaktadır.
İnsana ferahlık veren bir aromaya sahip olan limon suyu, yağların çözülmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca limon suyu temizlikte de en etkili ürünler arasındadır.
Antiseptik etkisiyle cilt sağlığını desteklemektedir. Güneş yanıklarından kaynaklı ağrıları hafiflettiği gibi egzama, sivilce gibi cilt rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Cilt kırışıklıklarını ve siyah noktaları gidererek ciltteki yaşlanma belirtilerini geciktirmektedir.
Limon suyunun direkt içilmesi susuzluk hissini gidermektedir.
Limon suyu sıcak suyun içerisine sıkılarak içildiği zaman karaciğeri temizlemektedir.
İshalin iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Limon Yağının Faydaları Nelerdir?
Limonun kabuğundan elde edilen esansiyel bir yağ olan limon yağının içeriğinde çok sayıda aromatik yağ ve uçucu bileşenler bulunmaktadır. Limon yağının faydaları ise şöyle sıralanabilir;
Üst solunum yollarındaki sağlık problemlerine iyi gelmektedir.
Ağız ve diş sağlığının korunmasında oldukça etkindir.
Saç, cilt ve tırnaklarda yaşanan sağlık problemlerinde limon yağından faydalanılabilir.
Odaklanmayı sağlayarak dikkat dağınıklığını engellemektedir.
Limon yağının diğer turunçgillerin yağlarıyla karıştırılmasıyla ya da 1 çay kaşığı taşıyıcı yağın içerisine 2-3 damla limon yağı katılmasıyla etkili bir vücut temizleyicisi ve şampuan elde edilebilir.
Karbonat ve Hindistan cevizi yağıyla limon yağının karıştırıldıktan sonra bu karışımla 2 dakika dişlerin ovulması dişleri beyazlatmaktadır.
Tırnak mantarı oluştuğu zaman tırnakların limon kabuğu yağıyla ovulması iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Limonun Cilde Faydaları Nelerdir?
Limonun düzenli olarak tüketilmesinin, limondan hazırlanan karışımların ve limonun cilde doğrudan uygulanmasının cilde faydaları oldukça fazladır.
Limonun cilde faydaları şöyledir;
Bir pamuğa limon suyu damlatıldıktan sonra sivilcelere direkt uygulanması sivilceleri kısa zamanda kurutarak yok etmektedir.
Daha parlak ve doğal görünümlü bir cilt için limondan istifade edilebilir.
Bazı böcek ve sinek ısırıklarında kaşıntıyı giderdiği gibi bundan kaynaklı ağrıyı da hafifletmektedir.
Cilt lekelerinin azalmasında oldukça etkili olduğu gibi cildi beyazlatmaktadır.
Cilde kazandırdığı esneklikle cilt kırışıklıklarını engellemektedir.
Ayrıca bitki çaylarının içerisine limon sıkılarak içildiği zamanda limonun cilde olan faydalarından istifade edilebilir. Sade limonlu çay hazırlamak içinde bir bardak sıcak suyun içerisine 2 çay kaşığı limon suyuyla 2 çay kaşığı balın katılması yeterlidir. Limonun cilde olan faydalarını maksimum seviyeye çıkarmak içinde limon kabuğundan hazırlanan çaylar tüketilmelidir. Limon çayı da tıpkı limon gibi cildin daha parlak görünmesine yardımcı olduğu gibi cildi esnetir, cilt lekelerini giderir ve kırışıklıkları engelleyerek yaşlılık belirtilerini geciktirir.
Limonun Saça Faydaları Nelerdir?
Limon kabukları güneşte kurutulduktan sonra öğütülerek saça uygulandığı zaman saç derisini ferahlattığı gibi baş ağrısını kısa sürede geçirmektedir.
Saç rengini açmaktadır.
Limon suyu saçlarda kepek oluşmasını ve saç dökülmesini engellemektedir.
Saça doğal bir parlaklık vermektedir.
Saçın yağ dengesinin korunmasında etkili olduğu gibi saçın yağlanmasını da engellemektedir.
Limon suyunun saç diplerine iyice yedirilmesi saç köklerini güçlendirmenin yanı sıra saç tellerini zayıflatan bakteri ve mikropları öldürmekte, saç köklerine hava aldırmaktadır.
Limon asidik yapıya sahip olduğu için elma sirkesi ya da suyla karıştırıldıktan sonra saçlara uygulanmalıdır.
Limon Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
İnsan sağlığına bilimsel olarak kanıtlanmış bir zararı olmasa da hamilelik sürecinde ve emziren annelerin limonu aşırı tüketmemesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Bazı insanların bünyeleri limon tüketiminden sonra alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Limonun neden olabileceği bu sağlık problemi küçük yaşta ilk defa tüketiliyorsa kesinlikle dikkate alınmalı ve ilk tüketimin kontrollü olmasına özen gösterilmelidir.
Limon suyu asitli olduğu için diğer asitli sıvılar gibi diş minesine zarar verebileceğinden suyla seyreltildikten sonra içilmesi tavsiye edilmektedir. Limon suyunu direkt olarak içmek isteyenler ise diş minesine temas etmeden içebilmek için pipetle içmelidir.
Cilde limonla ya da içeriğinde limon olan bir karışımla uygulama yapıldığı zaman kesinlikle güneşli ortama çıkılmamalıdır. Aksi takdirde ciltte leke oluşma riski oldukça yüksektir. Ayrıca limonun içeriğindeki asit oranı çok yüksek olduğu için tenleri beyaz olanlar veya ciltleri hassas olanlar, limon ya da limon içerikli bir uygulama yapmadan evvel ciltlerinin küçük bir kısmında limonu veya limonlu karışımı test etmelidir. Ciltte kızarıklık gibi herhangi bir tepki fark edildiyse uygulama kesinlikle yapılmamalıdır.
İdrar söktürücü etkisinden dolayı idrara fazla çıkardığı için vücutta su kaybına yol açabilmektedir. Bu nedenle limonu fazla tüketen kişilerin vücutlarının susuz kalmaması ve halsizlik yaşamamaları için bol su tüketmeleri önerilmektedir.
Midesinde reflü, ülser gibi sağlık problemi olanların diğer asitli meyveler gibi limon ve limon kabuğunu da dikkatli tüketmeleri gerekmektedir. Bu tür sağlık problemi olanların limonu aşırı tüketmeleri mide ekşimesine ve yanmasına neden olabilmektedir.
Limonun Sağlığa Zararları Nelerdir?
Limonun fazla tüketilmesi diş eti kanamalarına neden olabilmektedir. Ayrıca sinir sistemi sağlığını korumak içinde limonun fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.
Tansiyon hastası olanların yanı sıra ağızlarında yara olanlarında limonu fazla tüketmemesi gerekir.
Limonun cilde saf olarak uygulanması cildi tahriş edebilmektedir. Özellikle açık tenli kişilerin limonu ciltlerine uygularken çok dikkatli olması gerekmektedir.
Limon asitli bir besin olduğu için ülser, mide asidi ve gastrit gibi sağlık problemlerini tetikleyebilir.
Hamileler ile bebeğini emziren anneler limon tüketiminden kaçınmalıdır.
Kaşıntı, kızarıklık, şişlik, kurdeşen gibi gıda alerjisi semptomları fark edildiyse limon tüketimi bırakılmalıdır.
Bağırsak bozukluğu yaşandığı dönemlerde limon tüketiminden uzak durulmalıdır.