En Güzel Yemek Tarifleri

Isırgan Otu Neye İyi Gelir

ısırgan otu neye iyi gelir

ısırgan otu neye iyi gelir

Isırgan otunun hastalıklara şifa amaçlı kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. Ancak ısırgan otunun yapraklarıyla cildin temas etmemesine çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü tüp şeklindeki tüylere sahip olan bu yaprakların içeriğindeki kimyasal asitler cildi tahriş ederek ciltte kızarıklığa ve aşırı kaşıntıya neden olur. Cildin tahriş olmaması için ısırgan otunun eldiven ile toplanması gerekir. Isırgan otu kaynatıldıktan sonra içeriğindeki güçlü yağları çıkarılınca cildi tahriş etme etkisi de ortadan kalkar. Isırgan otunun anti mikrobiyal, antioksidan, ağrı kesici ve anti ülser özellikleriyle sağlığa sayısız faydası vardır. Özellikle böbrek, kalp ve damar ile kemik sağlığına faydaları mucizevidir.

Isırgan Otu Nedir?

Isırgan otu ciltle temas ettiğinde her ne kadar cildi tahriş ederek ciltte kızarıklığa ve kaşıntıya neden olsa da sağlığımız için çok faydalıdır. Bu nedenle ısırgan otunun Türk mutfağında kullanım şekli oldukça çeşitlidir. En fazla çorbası ve böreği yapılan ısırgan otunun çayı da çok tüketilmektedir. İçeriğinde A, B2, C, K ve D vitaminlerinin yanı sıra histamin ve kalsiyum ile potasyum gibi mineralleri bolca barındıran ısırgan otu bizleri birçok hastalığa karşı korumaktadır.

‘Isırgan otu nedir?’ sorusuna yaprağından, köklerine ve tohumuna kadar sağlığa faydalarıyla dillerden düşmeyen bir bitki olduğu yanıtı verilebilir. Kökeni Kuzey Asya’ya dayansa da günümüzde dünya genelinde yetiştirilen bir bitki türüdür. Isırgan otu tohumunun kullanımı da son yıllarda çok yaygınlaşmıştır.

Cilt ısırgan otuyla temas ettiği zaman tahriş olan bölgeyi kesinlikle çizmemek ya da kaşımamak gerekiyor. Çünkü kaşındığı ya da çizildiği zaman kimyasallar cilde daha fazla yayılarak ve itilerek tahriş süresini uzatır. Böyle bir durumda tahriş olan bölgenin sabun ve suyla yıkanması en sağlıklı olanıdır. Ek liflerin çıkarılmasında koli bandı işe yarayabilir. Ayrıca soğuk kompresler uygulamanın yanı sıra kalamin losyonu ve aloe vera gibi losyonlarda kullanılabilir.

Isırgan Otu Neye İyi Gelir?

Eski çağlarda bu tarafa tıbbın kullandığı temel bitkiler arasında yer alan ısırgan otunun sindirim sisteminden bağışıklık sistemine kadar sağlığımıza birçok faydası vardır. Isırgan otunun sağlığa faydalarını öğrenmek isteyen insanlar ise ‘Isırgan otu neye iyi gelir?’ sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Şimdi ısırgan otunun sağlığa olan faydalarından söz ederek sizleri bilgilendirmeye çalışalım.

ısırgan otu faydaları

Isırgan Otunun Zararları

Çocuklar Isırgan Otu Tüketebilir mi?

Özellikle astım rahatsızlığı olan çocuklarda ısırgan otunun kullanımı yaygındır. Ancak çocukların ne kadar ısırgan otu tüketmesi gerektiği doktor tarafından belirlenmelidir. Çünkü çocuklarda ısırgan otunun dozuyla ilgili yapılmış kapsamlı bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Ayrıca ısırgan otunun çorbası çocukların öğünlerine eklenebilir.

Isırgan Otu Kilo Verdirir mi?

Metabolizmanın çalışmasını hızlandırdığı için zayıflamada önemli bir yardımcı olan ısırgan otu, kan şekeri seviyesini de düşürmektedir. Kas dokusunda birikmiş olan zararlı atıkların hızla dışarı atılmasında etkilidir. Ödem ve idrar söktürücü olduğundan dolayı vücutta aşırı su kaybına neden olduğundan ısırgan otu tüketildikten sonra bol su içilmelidir.    

Exit mobile version