Toplum olarak bitki çaylarına o kadar düşkünüz ki önümüze geleni kurutarak çay yapar ve içeriz. Söz konusu sağlığa faydalarıyla dillere destan ısırgan otu olunca kurutarak içmememiz inanılması güç bir durum olurdu. Doğanın en şifalı otları arasında yer alan ısırgan otu ılıman ülkemizin verimli topraklarında bolca yetişir. Isırgan otunun sağlığa faydalarıyla ilgili uzmanlar şimdiye dek o kadar yazmış çizmiştir ki ısırgan otunun şifasından faydalanmak için hiç sevmeyen dahi ilaç niyetine tüketmektedir.
Otu bu kadar faydalı olan bir bitkinin çayının sağlığa faydalarına değinmemek olmaz düşüncesiyle bu yazımızda ‘Isırgan otu çayının faydaları nelerdir?’ konusunu ele aldık. Hepimizi ısırgan otu çayının müptelası yapacak ısırgan otu çayının faydalarına birlikte göz atalım.
İçerik Başlıkları
Isırgan Otu Çayının Sağlığa Faydaları
Isırgan otunun kendisini ne olursa olsun ağzıma vuramam diyenler varsa ısırgan otunun çayını içerek ısırgan otunun sağlığa faydalarından istifade edebilirler. Isırgan otu çayının sağlığa faydaları ise şöyle sıralanabilir;
- İdrar yolu enfeksiyonlarına şifa olan ısırgan otu çayı aynı zamanda çok etkili bir idrar söktürücüdür. Bu özelliği ile metabolizma dostu olan ısırgan otu çayı metabolizmayı daha hızlı çalıştırarak zayıflama sürecine yardım etmektedir.
- Midedeki şişliklere ve gaz problemlerine iyi gelen ve mideyi rahatlatan ısırgan otu çayı tam bir sindirim dostudur.
- Bazı alerjik reaksiyonların tedavisinde etkili olduğundan dolayı doktorlar ısırgan otu çayını özellikle önerir.
- İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındırdığından soğuk algınlığı, grip, nezle gibi özellikle kış mevsiminde görülen rahatsızlıklara çok iyi gelmektedir.
- Kalp ve damar sağlığını destekleyen bitki çayları arasındadır.
- Kanamalara karşı etkisi çok güçlü bir bitki çayıdır. Özellikle mide kanamalarına karşı etkisi çok güçlüdür.
- İçeriğinde bol miktarda iyot barındırır. Bu sayede tiroid değerlerinin ideal seviyede olmasını sağlar.
- Vücudun gereksinim duyduğu kalsiyum ve magnezyumu karşılar.
- Günleri çok stresli geçenler sakinleştirici etkisi çok kuvvetli olan ısırgan otu çayını içmeyi ihmal etmemelidir.
- Ergenlik döneminde görülen aknelere çok iyi gelen ısırgan otu çayı, bu özelliği ile ergenlik çağındaki gençlerin imdadına yetişir. Cilde tonik şeklinde uygulanan ısırgan otu çayı ciltteki akneleri yok etmektedir.
- Demir minerali açısından çok zengin olan ısırgan otu çayı, demir eksikliğinin tedavisinde çok etkilidir.
- Doğadan gelen aspirin olan ısırgan otunun çayı baş ağrılarının yanı sıra eklem ve kas ağrılarına çok iyi gelmektedir.
- Ağız bakımını doğal olarak yapmak isteyenler, ısırgan otu çayını mutlaka içmelidir. Ayrıca diş çürüklerinin neden olduğu ağız kokularını yok eder.
- Isırgan otu çayının saça faydaları ise mucizevidir. Saçları sağlıklı bir şekilde uzatmasının yanı sıra parlak bir görünüm kazandırır. Saçları dökülenler ısırgan otu çayını düzenli tüketirlerse saç dökülme problemiyle baş etmeleri kolaylaşır.
Isırgan Otu Çayının Sağlığa Zararları
Şu ana kadar hep sağlığa olan faydalarından bahsettiğimiz ısırgan otu çayının sağlığa zararları hakkında ise şunlar söylenebilir;
- Isırgan otu çayının sağlığa zararları daha fazla yanlış ya da aşırı tüketimde görülmektedir.
- Isırgan otunun kendisiyle direkt temas edilirse cilt tahriş olur, kızarır ve şişer. Bu nedenle ısırgan otu toplanırken ya da temas edilirken kesinlikle eldiven kullanılması gerekir.
- Isırgan otu çayı aşırı içilirse mide rahatsızlığına neden olma riski yüksek olduğundan uzmanlar günlük 3 fincandan fazlasını tavsiye etmemektedir.
- Isırgan otu çayı emzirme sürecinde ise doktor tavsiyesiyle içilmelidir.
Isırgan Otu Çayı Kilo Verdirir mi?
Isırgan otu çayının çok etkili bir idrar söktürücü olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bu sayede bağırsak hareketlerini düzenler. Metabolizmanın çalışmasını hızlandırdığından dolayı da ‘Isırgan otu çayı kilo verdirir mi?’ sorusu için zayıflama sürecinde önemli bir yardımcı olduğu söylenebilir.
Ancak ısırgan otu çayının tek başına zayıflamaya hiçbir şekilde destek olmadığını bilmeniz gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı ile birlikte ısırgan otu çayı düzenli tüketilirse zayıflamaya destek olur. Özellikle sağlıklı beslenmenin yanına sporu da ekleyenlerde ısırgan otu çayının zayıflatıcı etkisi daha fazla görülür.
Isırgan Otu Çayı Süt Yapar mı?
Annelerin çok hassas olduğu ve aşırı stresli geçen süreçlerinden biride bebeklerini emzirdiği dönemdir. Bu strese daha fazla süt oranı neden olur. Beslenme tarzı insanın sağlığına nasıl etki ediyorsa bebeğin gereksinim duyduğu süt miktarı da öyle etkilemektedir. Isırgan otu çayının içeriğindeki C vitamininden mutlaka istifade etmek gerekiyor.
‘Isırgan otu çayı süt yapar mı?’ sorusunun yanıtını toplum zaten ısırgan otu çayının anne sütü miktarını artırdığını söyleyerek vermiştir. Ancak anne, bebeğini emzirdiği bir sürecin içerisinde olduğu için ısırgan otu çayını içmeden önce bir doktora mutlaka danışmalıdır. Aksi takdirde farkında olunmayan bir alerji olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Tüketilmeli?
Isırgan otu çayının sağlığa faydalarından yeterince istifade edebilmeniz için ‘Isırgan otu çayı nasıl tüketilmeli?’ sorusuna yanıt aradık.
- Öncelikle şunu belirtelim ki ısırgan otu çayına alerjisi olmayanlar ısırgan otu çayını günlük 3 fincandan fazla tüketmemelidir.
- Hamilelik ve emzirme sürecinde ise doktor önerisi mutlaka alınmalıdır.
- Özellikle yorgunluk ve ağırlık hissi çöktüğünde ve bağırsakların sıkıntılı olduğu dönemde ısırgan otu çayına başvurulması en sağlıklı yollardan biridir.
- Yine ısırgan otu çayını aç karnına içmemeye çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü aç karnına içilen ısırgan otu çayı, her bitki çayı gibi mideye zarar verir.
- Isırgan otu çayının acı olduğundan şikayet edenler ise bal ekleyerek ısırgan otu çayını içebilirler.
- Isırgan otu çayının küçük çocuklara içirilmesini uzmanlar tavsiye etmez. Bunun yerine yaşlarına uygun ve gelişimlerini destekleyecek içecek içmeleri daha sağlıklıdır.
- Isırgan otu çayını düzenli tüketiyorsanız 20 gün peş peşe içtikten sonra midenizi dinlendirmek için 10 gün ara vermeniz uzmanlar tarafından önerilir.