En Güzel Yemek Tarifleri

Antioksidan Nedir, Ne İşe Yarar

antioksidan nedir, ne işe yarar

antioksidan nedir, ne işe yarar

Hastalıklardan korunarak ömür boyu sağlıklı bir yaşam sürmek için sağlıklı ve dengeli beslenme günümüz koşullarında temel şart haline geldi. İçeriğinde antioksidan bileşenlerin olduğu besinlerin tüketilmesi hem hastalıklardan korunmada, hem de hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.

Vücudumuzun yağların oksidasyonu sayesinde enerji üretmesinin hemen ardından kararsız yapıdaki bileşenlerden oluşan serbest radikaller ortaya çıkar. Her atom ise hayatını sürdürebilmek için kararlı bir yapıda olmak zorundadır. Oysa serbest radikaller tek elektronunu kaybettiğinden dolayı kararsız bir yapıda olduğundan kararlı bir yapıya bürünerek hayatta kalabilmek için etrafındaki dokulardan elektron alma çabası içerisindedir. Bunu yapmaya çalışırken de etrafındaki dokulardan elektron koparmaya çalıştığından diğer dokularda tümör oluşumunu tetiklemenin yanı sıra hücrelerin fonksiyonlarını bozar, mutasyon vb. zararlı etkilere yol açar.

Antioksidan Nedir?

Vücudumuzda serbest radikallerin oluşmasında en önemli dış etkenler ise sigara ve alkol tüketimi, hava ve çevre kirliliği, sağlıksız beslenme tarzı, radyasyon, patojen yapıdaki mikroorganizmalar ve kullanılan ilaçlardır. Bu serbest radikaller hücre ve dokulara ciddi hasar vererek sağlığımızı tehdit etmektedir. Yaş ilerledikçe de vücudumuzdaki serbest radikal miktarında artış gözlenebilir. Bu sürecin tamamen sonlandırılması imkansız olsa da yavaşlatmak mümkündür. Serbest radikallerle tepkimeye giren ve onları nötr hale getirdikten sonra zararsız yapan ve sağlığımızı koruyan antioksidan nedir?

Antioksidan bileşenler, sebze ve meyvelere renk veren pigmentlerdir. Antioksidan bileşenleri vücudumuz kendi sentezleyebildiği gibi bu bileşenleri tükettiğimiz besinler yoluyla da almak mümkündür. Besinler yoluyla alınan ve sağlığımıza ciddi katkı sağlayan antioksidanları E vitamini, C vitamini, A vitamini ve beta karoten gibi vitaminlerin yanı sıra selenyum ve çinko gibi minerallerden alırız. Bunlar haricinde koenzim Q, flavonoidler, antosiyonin, likopen, kateşin ve resveratrol gibi bileşenlerin içeriğinde de bol miktarda antioksidan bileşenler bulunur.

İçeriğinde antioksidan barındıran besinler günlük olarak tüketilirse vücudun antioksidan gereksinimi rahatlıkla karşılanmış olur. Vücudun günlük antioksidan gereksinimini karşılamak için her gün 100-400 ünite aralığında E vitamini, 6 mg ile 30 mg aralığında beta karoten, 250 mg ile 1000 mg aralığında C vitamini alınması gerekir.

antioksidan nedir

Hangi Besinler Antioksidan İçerir?

Antioksidan bileşenlerin sağlığımıza olan faydaları hakkında insanlar bilinçlendikçe ‘Hangi besinler antioksidan içerir?’ sorusunun yanıtını öğrenmek için yapılan araştırma sayısı da artmaktadır. Öncelikle şu bilinmelidir ki tüketilen besinlerden yüksek miktarda antioksidan almak için besinlerin taze tüketilmesine ve doğru besinlerle beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor. İçeriğinde bol miktarda antioksidan barındıran besinler ise şöyle sıralanabilir;

Hangi Meyveler Antioksidan İçerir?

Sadece tükettiğimiz yiyeceklerin değil, meyvelerin içeriğinde de antioksidan bileşenler bulunur. Peki, ‘Hangi meyveler antioksidan içerir?’ Neredeyse bütün meyvelerin içeriğindeki minerallerde, vitaminlerde ve flavon bileşenlerde antioksidan bileşenler bulunur. Ancak bazı meyveler antioksidan bakımından fakirken, bazı meyveler ise çok zengindir. İşte antioksidan bakımından zengin meyveler;  

Hangi Bitkiler Antioksidan İçerir?

Antioksidan bileşenleri neredeyse her bitkinin içeriğindeki vitamin ve minerallerde mevcuttur. ‘Hangi bitkiler antioksidan içerir?’ sorusu hakkında ise şunlar söylenebilir;

Antioksidan Sağlığa Faydaları

Exit mobile version